شناسهٔ خبر: 69663546 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: همشهری آنلاین | لینک خبر

تنوع در بازوان بازدارندگی ایران

آمار آمریکایی ها از تعداد موشک های ایران | اعتراف هایی درباره جنبه های مختلف قدرت ایران

اگرچه بازگشت ترامپ به کاخ‌سفید را باید آغاز فصل تازه‌ای از مناسبات ایران با محور واشنگتن – تل‌آویو دانست، اما «عناصر قدرت» در مواجهه با تخاصم‌های روزافزون در سطح منطقه و جهان از تنوع بالایی برخوردار است؛ عناصری که غربی‌ها نیز طی سال‌های اخیر به آن اذعان کرده‌اند.

صاحب‌خبر -

همشهری آنلاین – گروه سیاسی: در شرایطی که پس از پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری، برخی رسانه‌های غربی و ضدانقلاب ادعا کردند این موضوع زمینه‌ساز بروز نگرانی‌هایی در تهران شده و حتی ممکن است ایران را از واکنش به حمله تجاوزکارانه ۵ آبان‌ماه رژیم‌صهیونیستی به اهدافی در تهران منصرف کند، اما همان‌گونه که مقام‌های ارشد کشور طی روزهای اخیر تاکید کرده‌اند، اینکه چه کسی در بر صندلی اتاق بیضی کاخ‌سفید تکیه زده باشد، تاثیری بر پیگیری راهبردهای مدنظر ایران در عرصه‌های منطقه‌ای و بین‌المللی نخواهد داشت.

با وجود اینکه برخی انتخاب ترامپ را به‌عنوان «دست بازتر اسرائیل در مواجهه با ایران» تفسیر کردند، اما بررسی عناصر قدرت ایران، که سبب ارتقای روزافزون توان بازدارندگی کشور شده، دربرگیرنده عناصر و ویژگی‌های متنوعی است که با توجه به دورن‌زا بودن آنها، تاثیرپذیری چندانی از تحولاتی مانند انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا ندارد؛ موضوعی که رسانه‌ها و مقام‌های غربی نیز بارها بر آن تاکید کرده‌اند. براین اساس هم بود که در روزهای اخیر برخی رسانه‌های غربی تاکید کردند پاسخ ایران به اقدام متجاوزانه رژیم صهیونیستی منتفی نشده‌است.

۱

بازدارندگی تسلیحاتی ایران

انجام دو عملیات «وعده صادق ۱ و ۲» علیه اهداف نظامی در سرزمین‌های اشغالی، آن‌هم با به‌کارگیری تنوع تسلیحاتی، علاوه‌بر اینکه نشان‌دهنده قدرت نظامی ایران بود، از بازدارندگی فزاینده توان تسلیحاتی ایران حکایت داشت؛ موضوعی که ازسوی رسانه‌های غربی نیز مورد توجه قرار گرفت.

  • بیزینس اینسایدر: خطای موشک‌های ایرانی کمتر از ۲۰ متر است. این درحالی است که با خطای کمتر از ۳۰ متر هم می‌توان اهداف راهبردی در اسرائیل را هدف قرار داد. این موشک‌ها عامل تقویت بازدارندگی ایران در مقابل دشمنانش باشد.
  • مایک پمپئو، وزیر خارجه پیشین آمریکا: ایران نیم میلیون موشک بالستیک دارد؛ یعنی می‌تواند عملیات اخیر خود را تکرار و ۲ هزارو ۵۰۰ بار اسرائیل را نابود کند.
  • خبرگزاری رویترز (در واکنش به عملیات وعده صادق ۲) : ایران با این اقدام، توان موشکی خود را، هم از نظر وسعت حمله و هم از نظر پیچیدگی آن به نمایش گذاشت.
  • آموس یادلین، رئیس سابق اطلاعات نظامی رژیم صهیونیستی: ایران کشوری بزرگ با قابلیت‌های موشکی شگفت‌انگیز است که باید از جنگ فرسایشی با آن خودداری کرد.

۲

وحدت فرماندهی

«وحدت فرماندهی» یکی از گزاره‌های محوری در ارتقای روزافزون توان بازدارندگی ایران به‌حساب می‌آید؛ موضوعی که سبب شده همه بخش‌های کلیدی کشور، به‌ویژه در عرصه سیاسی، نظامی و اقتصادی، با پیروی از رهنمودها و راهبردهای ترسیمی ازسوی رهبرمعظم‌انقلاب، در چارچوب منسجمی برای مقابله با تهدیدها عمل کنند. این درحالی است که چالش‌های داخلی در دولت رژیم‌صهیونیستی این روزها به پاشنه آشیلی برای این رژیم تبدیل شده‌است.

  • مهرانگیز کار، فعال ضدانقلاب: بسیار از چهره‌های آکادمیک شنیده‌ام که آقای خامنه‌ای بسیار آدم باهوشی است و می‌داند چه موقعی باید چه کند.
  • جمال‌الدین موسوی، مجری بی. بی. سی فارسی: آیت‌الله خامنه‌ای در جریان مذاکرات هسته‌ای بارها تذکر می‌داد چنانچه مساله هسته‌ای هم حل‌وفصل شود، فشارهای آمریکایی‌ها متوقف نمی‌شود و آنها بر برنامه موشکی و موضوع‌های حقوق‌بشری انگشت می‌گذارند.

۳

هماهنگی میدان و دیپلماسی

یکی از زمینه‌های برتری ایران در معادلات منطقه‌ای و بین‌المللی و به‌ویژه در مواجهه با افزایش فزاینده تنش‌ها در منطقه، «هماهنگی میدان و دیپلماسی» بوده‌است که همواره نقش دو بال بازدارندگی ایران را ایفا کرده‌اند.

  • رامین پرهام، فعال سیاسی ضدانقلاب: بعد از حمله ایران به اسرائیل، یک چرخش تاریخی ازسوی ایران رقم خورد و این حمله تنها یک واکنش برای نشان دادن توانایی نظامی نبود، بلکه پیام سیاسی بود که بدون ایران برای غرب‌آسیا هیچ‌گونه نظم پایداری را نمی‌توان متصور بود.
  • روزنامه صهیونیستی جروزالم پست: مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ایران بر مواضع ضد اسرائیلی ایران تاکید دارد و معتقد است جنبش‌های مقاومت در سراسر منطقه اجازه ادامه سیاست‌های جنایتکارانه اسرائیل در قبال فلسطینی‌ها را نخواهد داد.
  • پایگاه خبری بغداد الیوم: سفر وزیر خارجه ایران به بغداد حامل این پیام به آمریکایی‌ها بود که هرگونه تعدی به خاک ایران ازسوی رژیم‌صهیونیستی با پاسخ شدید، فوری و متقابل مواجه خواهد شد.

۴

همبستگی داخلی

در شرایطی که دامنه اعتراضات مردمی علیه دولت رژیم صهیونیستی در سرزمین‌های اشغالی روز به روز در حال افزایش است، همبستگی ایرانیان در مواجهه با خصومت‌ورزی‌های محور واشنگتن – تل‌آویو به یکی از مهم‌ترین گزاره‌های ایران در داشتن «دست بالا» نسبت به دشمنانش است.

  • شهرام همایون، مدیر شبکه سلطنت‌طلب: احزاب سیاسی در ایران وقتی پای موضوع حفظ نظام به میان بیاید، حاضرند اختلافات را کنار بگذارند و زیر یک عَلم باشند، برخلاف اپوزیسیون که گرفتار اختلافات اساسی هستند.
  • شادی مردم در خیابان‌ها: حضور مردم ایران در خیابان‌ها و شادی کردن آنان پس از دو عملیات «وعده صادق ۱ و ۲» بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های بین‌المللی داشت.

۵

هماهنگی روزافزون در محور مقاومت

اگرچه تصمیم‌سازان محور واشنگتن – تل‌آویو بر این گمان بودند که با ترور تعدادی از رهبران مقاومت، از جمله شهید سیدحسن نصرالله، شهید هنیه، شهید صفی‌الدین و شهید سنوار، محور مقاومت تضعیف خواهد شد، اما استمرار قدرتمند فعالیت‌های ضدصهیونیستی بخش‌های مختلف محور مقاومت، بیش از هر چیز نشان‌دهنده توان راهبردی جمهوری‌اسلامی در مواجهه با نیروهای متخاصم است.

  • ایلان بیتون، فرمانده سابق نیروی‌هوایی رژیم‌صهیونیستی: حزب‌الله همچنان از قدرت اصلی خود برخوردار است. حزب‌الله نه تنها تهدیدی برای ساکنان شمال، بلکه تهدیدی برای کل اسرائیل است.
  • وال‌استریت‌ژورنال: با وجود حملات رژیم‌صهیونیستی به حزب‌الله لبنان، این جنبش انعطاف‌پذیر، قدرتمند و استوار باقی‌مانده است و نبرد در جنوب لبنان برای اشغالگران بسیار دشوار و پیچیده است.
  • ایهود اولمرت، نخست‌وزیر اسبق رژیم صهیونیستی: اسرائیل هنوز نتوانسته شرایطی را که به ساکنان شمال اجازه می‌دهد به خانه‌های خود بازگردند، فراهم کند. جنگ در شمال مسیری کوتاه و ارزان نیست، بلکه بهای آن جان سربازان اسرائیلی است.

۶

توسعه تعاملات منطقه‌ای

انجام حدود ۱۱ سفر منطقه‌ای طی حدود یک ماه توسط وزیر امورخارجه ایران، از یک سو نمود دیگری بر شکست راهبرد غربی «منزوی‌سازی ایران» و ازسوی دیگر نشان‌دهنده توسعه تعاملات منطقه‌ای ایران است؛ موضوعی که کمک ویژه‌ای به افزایش بازدارندگی ایران کرده‌است.

  • دونالد ترامپ: سیاست‌های دولت جو بایدن در قبال ایران، این کشور را به قدرتی تازه در منطقه تبدیل کرده است.
  • روزنامه صهیونیستی معاریو: واکنش دولت بایدن به عملیات موشکی و پهپادی ایران نشان می‌دهد واشنگتن اکنون با ایران به‌عنوان یک «قدرت منطقه‌ای» برخورد می‌کند و به عملیات نظامی مستقیم ایران به متحد واشنگتن (رژیم صهیونیستی) مشروعیت می‌بخشد.

۷

همراهی افکار عمومی جهانی

سیاست‌های ایران در مواجهه با رژیم‌صهیونیستی طی ماه‌های اخیر با همراهی افکارعمومی جهان همراه بوده‌است. این موضوع از مهم‌ترین عناصر قدرت ایران در شرایط کنونی به‌حساب می‌آید.

  • ۱۲۱ کشور عضو جنبش عدم تعهد حمله تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی علیه ایران را محکوم کردند.
  • جمعی از جوانان بلژیکی در نامه‌ای به رهبرمعظم‌انقلاب، از نامه چندی پیش ایشان در حمایت از تظاهرات همبستگی با مردم غزه در دانشگاه‌های آمریکا و اروپا صمیمانه قدردانی کردند.

۸

برتری ژئوپلتیک

برخورداری ایران از مزیت‌های ژئوپلتیک، به‌ویژه اشتن بیشترین مرز با خلیج فارس و تنگه راهبردی هرمز و همچنین قرارداشتن در حلقه پیوند مناطق آسیای جنوبی، آسیای مرکزی، قفقاز، شرق مدیترانه و خلیج فارس از دیگر عناصر قدرت ایران در مواجهه با رویکردهای خصمانه تل‌آویو به‌حساب می‌آید.

  • ریچارد ‌هاس، رئیس شورای روابط خارجی آمریکا: اسرائیل گزینه‌های خوبی در برابر ایران ندارد. توانمندی ایران برای بستن تنگه هرمز، می‌تواند قیمت نفت را به شدت افزایش دهد و فشارهای تورمی بیشتری را بر دولت آمریکا وارد کند.

۹

روابط راهبردی با قدرت‌های جهانی

گسترش روابط راهبردی ایران با قدرت‌های جهانی، به‌ویژه با روسیه و چین و همچنین تعمیق مناسبات با قدرت‌های نوظهور جهان در چارچوب‌هایی مانند «بریکس» و «سازمان شانگهای» از اصلی‌ترین عوامل افزایش قدرت ایران در مواجهه با محور غربی – صهیونیستی است.

  • نشریه انگلیسی اکونومیست: ۴ قدرت چین، ایران، روسیه و کره‌شمالی، هراس‌آور هستند و اوضاع حتی می‌تواند زمانی که آنها با هم متحد شوند، برای غرب و آمریکا بدتر شود.