شناسهٔ خبر: 69662948 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

رشد خزنده دیابت در خراسان‌شمالی؛ راه مهار چیست؟

بجنورد- ایرنا- شیوع بیماری دیابت در خراسان شمالی براساس آمار دانشگاه علوم پزشکی استان در پنج سال اخیر افزایش ۲ برابری داشته است که می توان با اصلاح سبک زندگی، تغذیه سالم و تحرکات بدنی از رشد خزنده آن جلوگیری کرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، بیماری های واگیر در سال های دور کابوس بسیاری از جوامع بود اما این روزها با بیماری هایی سر و کار داریم که خود مسبب اصلی آن هستیم.

بیماری قلبی، سرطان، فشارخون بالا و دیابت این روزها بلای بسیاری از خانواده ها شده و کمتر کسی است با این بیماری ها آشنا نباشد زیرا که پاستا، پیتزا پپرونی، سس مایونز، غذاهای مکزیکی و انواع نوشابه ها جای خود را در سبد غذایی ما پیدا کرده اند.

تغییر در سبک زندگی تنها به تغییر در سبک غذایی محدود نشده است به گونه ای که دیگر خبری از رفت و آمدهای خانوادگی و طبیعت گردی نیست و شهرنشینان ساعات طولانی از اوقات گرانبهای خود را پای سریال های تلویزیونی و یا در شبکه های اجتماعی می گذرانند.

این سبک زندگی فارغ از آسیب های روحی که به دنبال دارد، پای مهمان بی سر و صدا دیابت نوع ۲ را نیز به زندگی ها باز کرده است، مهمان شومی که شهروندان خراسان شمالی نیز از آن در امان نماندند و براساس آخرین پیمایش ها حدود ۱۰ درصد جمعیت بالای ۲۵ سال استان با آن درگیر هستند.

براساس آخرین پیمایش ها حدود ۱۰ درصد جمعیت بالای ۲۵ سال استان با آن درگیر هستند.

۱۰ درصدی که اگر ذوب در سبک زندگی مدرن نمی شدند، دیگر با بیماری خاموش دیابت دست و پنجه نرم نمی کردند و از هر گونه دغدغه و استرس مربوط به این بیماری دور می شدند.

پیش از پرداختن به وضعیت شیوع دیابت در خراسان شمالی و راه مهار این بیماری بد نیست با انواع دیابت آشنا شویم.

رشد خزنده دیابت در خراسان‌شمالی؛ راه مهار چیست؟

دیابت و انواع آن

سه نوع دیابت وجود دارد و در فرد مبتلا به دیابت گلوگز یا قند خون نمی تواند به سلول ها برسد و سطح آن در خون افزایش می یابد و با گذشت زمان آسیب های جدی به قلب، عروق، ‌چشم ها، کلیه ها و اعصاب وارد می شود.

در دیابت نوع یک که معمولا از دوران کودکی آغاز می شود، بر اثر کمبود تولید انسولین در بدن بوجود می آید و کنترل آن تنها با مدیریت روزانه انسولین میسر است.

دیابت نوع ۲ شکلی از دیابت به دلیل شیوه نادرست زندگی بوجود می آید و معمولا ناشی از تحرک و اضافه وزن است تا سال ها پیش این نوع دیابت تنها در بزرگسالان دیده می شد اما در زمان حاضر سیل آن به کودکان نیز رسیده است و توجه به شیوه زندگی سالم تنها راه کنترل این معضل عمومی است.

تشنگی فراوان، تکرر ادرار، بی حسی، بی حوصلگی، ایجاد زخم و دیر التیام یافتن آن از علائم بیماری دیابت نوع ۲ است.

تشنگی فراوان، تکرر ادرار، بی حسی، بی حوصلگی، عصبی بودن، ایجاد زخم و دیر التیام یافتن آن از علائم بیماری است و در صورت درمان نکردن و انجام مراقبت های بهداشتی لازم باعث می شود که فرد به سمت نابینایی، نارسایی کلیوی، ‌سکته مغزی و قطع عضو پیش برود.

دیابت نوع سوم که دیابت بارداری نیز به آن می گویند در سه تا پنج درصد زنان باردار به دلیل تغییرات هورمونی رخ می دهد و پس از پایان بارداری بیماری برطرف می شود و یا در بارداری های بعدی بروز می کند.

رشد خزنده دیابت در خراسان‌شمالی؛ راه مهار چیست؟

راه پیشگیری از دیابت چیست؟

مدیرگروه مبارزه با بیماری های معاونت بهداشت دانشگاه علوم‌پزشکی خراسان‌شمالی می گوید: بر اساس آخرین تحقیقات، سبک زندگی صحیح، تغذیه سالم و فعالیت فیزیکی تا ۹۰ درصد در پیشگیری از ابتلا به بیماری دیابت غیر ارثی نقش دارد.

دکتر فلوریا انفرادی می افزاید: افرادی که سابقه دیابت ارثی در خانواده خود ندارند با رژیم غذایی سالم و سبک زندگی مناسب، حفظ وزن در محدوده طبیعی می توانند از ابتلا به دیابت پیشگیری کنند.

وی تاکید می کند: دیابت نوعی بیماری است که مرتبط با روش زندگی ماست و سبک زندگی و نوع تغذیه نقش مهمی را در بروز و ابتلا به این بیماری ایفا می‌کند.

انفرادی یادآور می شود: در گذشته ها تحرکات بدنی در زندگی انسان ها وجود داشت اما با پیشرفت علم و صنعتی شدن شهرها، تحرک افراد در همه گروه‌های سنی کاهش‌یافته است بنابراین برای جبران این کمبود، همه افراد جامعه؛ زن و مرد، پیر و جوان، سالم و بیمار باید برنامه ورزشی منظم داشته باشند.

وی ادامه می دهد: نتایج مطالعات نشان داده است که افزایش فعالیت بدنی در پیشگیری از وقوع دیابت در افرادی که در معرض خطر هستند، بسیار مؤثر است.

انفرادی با بیان اینکه بیماری های قلبی و عروقی علت بسیاری از مرگ‌ها در افراد دیابتی است، خاطرنشان می کند: اگر دیابت بدون تشخیص و درمان باقی بماند، می‌تواند افراد را در معرض خطر بیشتر بیماری‌های قلبی و عروقی قرار دهد.

رشد خزنده دیابت در خراسان‌شمالی؛ راه مهار چیست؟

افزایش ۲ برابری شیوع دیابت

رییس گروه مبارزه با بیماری‌های غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی خراسان‌شمالی از افزایش ۲ برابری شیوه بیماری دیابت در این استان در پنج سال اخیر خبر می دهد.

روح الله یزدانی می افزاید: هرچند شیوع بیماری دیابت در این استان نسبت به میانگین کشوری کمتر است اما در سال های اخیر متاسفانه شاهد افزایش بروز این بیماری در استان هستیم.

وی افزود: شاخص شیوع بیماری دیابت در کشور ۱۴.۱۵ درصد و در خراسان شمالی حدود ۱۰ درصد است.

یزدانی می گوید: براساس پیش بینی ها دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، حدود ۶۰ هزار نفر از جمعیت بالای ۲۵ سال استان مبتلا به دیابت هستند.

شاخص شیوع بیماری دیابت در کشور ۱۴.۱۵ درصد و در خراسان شمالی حدود ۱۰ درصد است.

وی یادآور می شود: پویش ملی غربالگری قند خون که سال گذشته انجام شد تعدادی زیادی افراد نیز در حالت پیش دیابت شناسایی شدند که این افراد در آستانه ابتلا به دیابت هستند اما با انجام ورزش‌های صحیح و تغذیه مناسب می‌توانند از ابتلا به این بیماری پیشگیری کنند.

به گزارش ایرنا، دیابت یا بیماری قند، ناشی از اختلال متابولیسم و سوخت و ساز بدن است که به دلایل گوناگون ظاهر می شود و با درجه های مختلف کمبود انسولین و یا عدم پاسخ به انسولین در بدن بیمار همراه است.

خراسان شمالی به مرکزیت شهرستان بجنورد واقع در شمال شرق کشور است.