شناسهٔ خبر: 69662205 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: همشهری آنلاین | لینک خبر

۱۰ واکنش از مقامات ایرانی درباره انتخاب ترامپ | چند راه حل مشروط

مقامات فعلی و سابق کشور واکنش تندی نسبت به انتخاب دونالد ترامپ و بازگشت او به صحنه سیاسی آمریکا نداشته‌اند. احتمال انتخاب راهبردهای متفاوتی متناسب با نوع رفتار ترامپ در ایران وجود دارد.

صاحب‌خبر -

همشهری آنلاین - گروه سیاسی: در نخستین هفته از قطعی شدن پیروزی دونالد ترامپ به‌عنوان هفتادوچهارمین رئیس‌جمهور آمریکا، طیف گسترده‌ای مقامات فعلی و سابق ایران نسبت به بازگشت او به کاخ سفید پس از ۴سال اعلام موضع کردند.

مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردهم در جمع اعضای ستاد خود اعلام کرد که برای ایران تفاوتی ندارد که چه کسی در انتخابات آمریکا پیروز شده است و تأکید کرد که کشور به قدرت درونی خود متکی است.

محمدباقر قالیباف رئیس مجلس نیز درباره این انتخاب گفت: درباره انتخابات اخیر در ایالات متحده آمریکا باید تصریح کرد که بی تردید در شیوه دشمنی افرادی که به عنوان رئیس جمهور آمریکا انتخاب می‌شوند، تفاوت‌های معنا داری وجود دارد. اما نکته اصلی این است که آنچه رفتار دشمن را در قبال ما تعیین می‌کند، قدرت ملی و رفتار مقتدرانه و هوشمندی جمهوری اسلامی بر اساس رویکرد عقلانیت انقلابی است.

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران در صفحه توییتر خود نوشت: مردم آمریکا تصمیم خود را گرفته‌اند و ایران به حق آنها برای انتخاب رئیس‌جمهور مورد نظرشان احترام می‌گذارد. مسیر پیش رو نیز یک «انتخاب» است و این انتخاب، با «احترام» شروع می‌شود.

سردار حسین سلامی فرمانده کل سپاه نیز در مواضعی گفت: انتخابات اخیر آمریکا ثابت کرد مقاومت غزه حتی می تواند دولت جنگ افروز آمریکا را تغییر دهد. دموکرات ها همان کسانی بودند که جنگ فلسطین را با همه توان موردحمایت قرار می دادند اما در عمل، مردم آمریکا رأی ندادند به کسانی که ماشین کشتار صهیونیست ها را تجهیز کردند.

محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه پیشین نیز به پیروزی ترامپ واکنش نشان داد و گفت که ایران تحت تاثیر تهدیدها قرار نخواهد گرفت، اما به احترام توجه می‌کند. او همچنین گفت: امیدواریم که دولت جدید ترامپ و ونس به وعده‌های خود در مورد خودداری از جنگ‌ها عمل کنند و درس مهمی که مردم آمریکا پیرامون پایان دادن به جنگ‌ها و پیشگیری از جنگ‌های جدید یاد داده‌اند را به یاد داشته باشند.

عباس آخوندی، وزیر پیشین راه و شهرسازی، در گفت‌وگو با رسانه‌ها به این نکته اشاره کرد که دوره دوم ریاست‌جمهوری ترامپ می‌تواند فرصت‌هایی برای ایران ایجاد کند، به ویژه در زمینه‌های اقتصادی و سیاسی. او پیشنهاد مذاکره مستقیم با آمریکا داد.

محمود واعظی رئیس دفتر رئیس‌جمهور سابق نیز در مصاحبه‌ای گفت: اگر مواضعی که ترامپ در دوران رقابت های انتخاباتی اخیر مطرح کرده، بر مبنای تفکر و به شکل صادقانه مطرح شده باشد، با بسیاری از سیاست های ۸سال گذشته ایشان در زمان ریاست‌جمهوری اولش متفاوت است.

علی عبدالعلیزاده، رئیس ستاد انتخاباتی پزشکیان، در مصاحبه‌ای گفت که با وجود ترامپ احتمال رفع تحریم‌ها بیشتر است، زیرا او به عنوان یک تاجر ممکن است به زبان تجارت نزدیک‌تر باشد.

حشمت‌الله فلاحت‌پیشه رئیس پیشین کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز در شبکه اجتماعی نوشت: ایدئولوژیک کردن اختلاف با ترامپ چند نتیجه دارد: چهار سال تعلیق دیپلماسی؛ انزوا و تحریم حداکثری؛ دست باز نتانیاهو در کشاندن جنگ به ایران؛ تبدیل شدن منافع ملی ما به کارت بازی و تبانی چین و روسیه با آمریکا؛ توافق تروئیکای اروپا با واشنگتن در فعال‌سازی مکانیسم ماشه

حمید ابوطالبی مشاور رئیس‌جمهور سابق نیز در نامه‌ای خطاب به پزشکیان خواستار انجام مذاکرات جامع و حل معضلات ایران و آمریکا شد و نوشت: در یکی از سخنرانی‌های‌تان پیروزی آقای ترامپ را تبریک بگویید؛ سخنگوی دولت‌تان نسبت به حل مشکلات ایران و آمریکا ابراز امیدواری نماید؛ و کنترل ‌روابط ایران و آمریکا را خودتان در دست بگیرید.

این اظهارات نشان می‌دهد که واکنش‌ها به پیروزی ترامپ در ایران چندوجهی و پیچیده است. در حالی که برخی از مقامات نگران عواقب منفی سیاست‌های ترامپ هستند، دیگران به دنبال یافتن فرصت‌ها و رویکردهای مثبت در این شرایط هستند. این تنوع در مواضع می‌تواند به شکل‌گیری استراتژی‌های مختلف در آینده منجر شود.