شناسهٔ خبر: 69655305 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: خبرآنلاین | لینک خبر

مسیر دولت چهاردهم برای رفع فیلترینگ ناهموار و سخت است

استراتژی «تریبون‌ داران حامی فیلترینگ» مقابل دولت پزشکیان و مردم /موافقان فیلترینگ به تکاپو افتادند!

علی رغم آنکه اکثریت مردم خواهان رفع فیلترینگ هستند و صدای گلایه های آنان از سرعت کم اینترنت و گرانی فیلترشکن ها بلندتر و بلندتر شده است، تریبون دارانی که باید کنار مردم قرار بگیرند تصمیم شان را بر ایستادن مقابل مردم و دولت گرفته اند و «استراتژی مخالفت» را دنبال می کنند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، چه در همان روزهایی که مسعود پزشکیان بر صندلی مجلس تکیه زده بود و نماینده مردم بود، چه در خرداد ۱۴۰۳ که ردای نمایندگی از تن درآورد و راهی پاستور شد تا رئیس جمهور مردم شود، بارها با فیلترینگ مخالفت کرده و آن را زندگی در قفس دانسته بود.

مخالفت صریح پزشکیان با فیلترینگ این توقع را ایجاد کرده بود که او در همان روزهایی که به عنوان رئیس قوه مجریه به پاستور رفت، با فشردن یک دکمه، محدودیت‌های فضای مجازی را بردارد اما در حقیقت پزشکیان برای انجام این وعده مهم، مسیر پر پیچ و خمی را در پیش دارد. هر چند که به تازگی خبرهای خوشی از دولت و برخی از اعضای شورای عالی فضای مجازی برای رفع فیلترینگ شنیده می شود و امیدواری‌ها برای گشایش مسدودسازی‌ها در دل مردم بیشتر کرده است اما در طرف دیگر میدان، موافقان فیلترینگ را به تکاپو و نگرانی انداخته است.

تجمعات سازمان یافته به راه افتاد

اگر در روز جمعه ۲ آبان ماه، حوالی ساعت دو بعدازظهر از خیابان شانزدهم احمد قصیر، به سمت بیهقی حرکت می‌کردید، با افرادی مواجه می‌شدید که به سمت مرکز ملی فضای مجازی تجمع در حال حرکت بودند. مرکز ملی فضای مجازی نبش خیابان شانزدهم و بیهقی واقع شده و محوطه مثلثی شکلی که در بیهقی، مانع از ادامه مسیر خودروها به سمت میدان آرژانتین می‌شود، میعادگاه این افراد بود.

دلواپسانی که به بهانه مقابله با نفوذ فرهنگی بیگانه تجمع کرده بودند اما شعار مرگ بر تلگرام، واتساپ و اینستاگرام را سر می‌دادند. بر اساس فیلمی که در فضای رسانه‌ای دست به دست شده، یکی از موافقان در خصوص ضرورت وجود فیلترینگ خطاب به مسعود پزشکیان می گوید: «اینستاگرام قتلگاه جوانان ایران است. قتلگاه اسلام است. چرا که فضای حریم زناشویی به اینستاگرام آمده. فیلم‌هایی با هشتگ سورپرایز است که زنان لخت و پتی در آن حضور دارند. آقای ستار هاشمی! مگر ما مسلمان نیستیم؟ مگر شیعه نیستیم؟ این چه وضعی است.»

وی ادامه می دهد: «آقای پزشکیان چرا می‌گویید ما فیلترینگ را رفع می‌کنیم؟ اولا؛ این کار در حیطه وظیفه تو نیست. دوما؛ اگر فیلتر رفع شد، تضمین می‌دهی؟ ناموس من در اینستاگرم قتل عام می‌شود. آقای همتی که در دولت روحانی با تورم صددرصدی اقتصاد را نابود کرده‌ای، به شما چه ربطی دارد که میایی و از فیترینگ حرف می‌زنی؟ آقای ستار هاشمی، اینترنت ملی شامل ایتا و بله و گپ و ویراستی را ارتقا بده و فضای امنی را برای ما درست کن. ما را نجات بده.»

همچنین یکی دیگر از تجمع کنندگان در گفت و گویی با روزنامه اعتماد، در اظهاراتی پرده از رازی برداشت که مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفت. گویی این تجمعات غیرقانونی از سوی افرادی که مخالف رفع فیلترینگ هستند در جهت اهدافشان سازماندهی شده و خود را نماینده عام جامعه می‌پندارند. این فرد تجمع کننده گفت: «راستش من به دلیل اینکه کارم است، مجبورم در این تجمعات باشم، من خودم در اینستاگرام و تلگرام و... حضور دارم، ولی به خاطر مسوولیت و وظیفه‌ای که در قبال یک آدم دارم، ناچارم در این تجمع باشم. این آدم اگر به من بگوید، بالای اورست هم برو و شعار بده، من می‌روم.» 

استراتژی «تریبون‌ داران حامی فیلترینگ» مقابل دولت پزشکیان و مردم /موافقان فیلترینگ به تکاپو افتادند!

مخالفت با رفع فیلترینگ از تریبون های مهم

از سوی دیگر، علی رغم آنکه اکثریت مردم خواهان رفع فیلترینگ هستند و صدای گلایه‌های آنان از سرعت کم اینترنت و گرانی فیلترشکن‌ها بلندتر و بلندتر شده است، تریبون‌دارانی که باید کنار مردم قرار بگیرند تصمیم‌شان را بر ایستادن مقابل مردم و دولت گرفته‌اند و «استراتژی مخالفت» را دنبال می‌کنند.

هر چه دولت پزشکیان به سمت جلب اعتماد مردم پیش رفته و در تلاش برای راضی نگه داشتن آنان است، برخی از تریبون‌ها از جمله خطبه‌های نماز جمعه، رسانه‌ها و سیاسیون منتقد دولت و آنانی که در دولت رئیسی سکوت پیشه کرده بودند، حال از هر فرصتی برای تاختن به دولت استفاده کرده و مخالفت خود را با رفع فیلترینگ نشان می‌دهند. 

آنچنان که روزنامه کیهان با اشاره به شهادت سردار نیلفروشان و سید حسن نصرالله نوشت: «شنیده شده شورای عالی فضای مجازی رفع فیلتر برخی سکوهای معاند را در دست بررسی دارد. نمی‌شود بخشی از نظام در برابر دشمن سرمایه‌های بی‌بدیلی همچون نیلفروشان‌ها و زاهدی‌ها را فدای امنیت کشور کند اما بخش دیگر نظام برای سکوهای اطلاعاتی دشمن فرش قرمز پهن نماید. رفع فیلتر در این شرایط بزرگ‌ترین اقدام علیه امنیت ملی است.»

علی امینی اطهر، رئیس مجمع نمایندگان طلاب و فضلای استان کهگیلویه و بویراحمد نیز در مجمع عمومی نمایندگان طلاب و فضلای حوزه علمیه قم، در اظهاراتی خواهان مقابله دولت با فیلترشکن فروش‌ها شد و بیان کرد: «لازم است ایجاد یک تصمیم و سیاست واحد در بین تصمیم‌گیران و کف جامعه اتخاذ شود که اگر قرار است فیلتر باشد باید فیلتر شکن ساز هم رصد شود که این هم بر می‌گردد به اینکه اصلا فیلتر شکن‌سازان چه کسانی هستند؟ آیا دولت توان مقابله و برخورد ندارد؟»

حجت الاسلام والمسلمین حسینی همدانی، امام جمعه کرج، در خطبه‌های نماز عبادی سیاسی (جمعه ۴ آبان ماه) در مصلای بزرگ امام خمینی (ره)، با تذکر اینکه مسئولین اقتصادی در سخنرانی‌ها و افاضاتی که دارند دشمن شادکن و خط دهنده سخن نگویند، گفت:‌ «ما الان دچار معضلات اقتصادی و مسئله تورم و گرانی هستیم؛ بعد برای چاره کار، مسئول اقتصادی کشور می‌گوید: «باید از اینترنت رفع فیلترینگ شود تا کار درست شود»؛ این حرف، سخیف و نشانی غلط دادن است‌.»

حجت الاسلام حکیمی‌فر، امام جمعه دندی، درخطبه‌های نماز جمعه (۴ آبان ماه)، در اظهاراتی بیان کرد: «جریاناتی با مستمسک قرار دادن شعار وفاق ملی، آن را ناظر به آدرس‌های غلطی نظیر مذاکره با آمریکا، تسلیم بجای مقاومت، کم‌رنگ کردن گفتمان مقاومت و قدرت عمق راهبردی ایران اسلامی در منطقه، موضوع فیلترینگ، گماردن افراد معلوم الحال در سمت‌های اجرایی مهم و حساس، و چندین موضوع حاشیه‌ای و مندرس دیگر تفسیر می‌کنند. در حالی که وفاق ملی بر موضوعات و مسائل اصلی و اساسی بر همه چیز مقدم است.»

علی نهاوندی رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی با اشاره به «ضعف های شورای عالی فضای مجازی»، شبکه‌های اجتماعی و پلتفرم‌های خارجی را «زمینه ایجاد سلطه کفار بر مسلمانان» دانسته و تاکید کرد که این نوع سلطه از نظر فقهی و شرعی حرام است. 

رسانیوز هم در گزارشی انتقاداتی درباره رفع فیلترینگ بیان کرد. در این گزارش ضمن تاکید بر آسیب‌های شبکه‌های اجتماعی و پیشرفت دولت سیزدهم در شبکه ملی اطلاعات، خواهان کنترل کامل دولت پزشکیان بر فضای مجازی شد.

این رسانه همچنین در یادداشتی به قلم فاطمه شکیب رخ، تاکید کرد: «با توجه به سابقه‌ی نفوذ امنیتی، اخلاقی و فرهنگی از طریق فجازی و واردساختن ضربات مهلک و جبران ناپذیر، این سوال بطور جدی مطرح می‌شود که چرا بجای مبارزه با بازار داغ فروش فیلترشکن‌ها که سبب گسترش فحشا در بین اقشار آسیب پذیر شده است، جدیت برای حذف صورت مسئله، وجود دارد؟!»

ماموستا ملاعبدالرحمن مرادی، امام جمعه اهل سنت کرمانشاه هم در اظهاراتی که در ۱۲ آبان ماه بیان کرده بود، ضمن انتقاد از وضعیت حجاب زنان، گریزی به فضای مجازی زد و گفت: «فضای مجازی و شبکه های ماهواره‌ای تاثیرات بسیار منفی در مقوله حجاب در جامعه ما داشته است که این امر اگر مدیریت نشود بسیار خطرناک خواهد بود.»

راه سختی که دولت پزشکیان در پیش دارد

در روزهای گذشته برخی از اعضای شورای عالی فضای مجازی مانند عزت الله ضرغامی و محمد سرافراز و همچنین علی لاریجانی مشاور رهبر انقلاب از پیدا شدن راه حل‌هایی برای رفع فیلترینگ خبر دادند و مهر تاییدی بر قول‌ها و وعده‌های دولتمردان برای رفع فیلترینگ زدند. 

با این حال، تریبون‌هایی که در مخالفت با تصمیم دولت در جهت رفع فیلترینگ باز شده است، نشان می‌دهد که پزشکیان راهی سخت و دشوار در جهت تحقق وعده‌های خود دارد. با این حال او تلاش می‌کند تا با تعامل با سران قوا و حرکت در جهت وفاق ملی، راه را برای عمل به وعده‌های خویش هموارتر کند. با این حال باید منتظر ماند و دید که پزشکیان در جدال با موافقان فیلترینگ چه خواهد کرد. 

۲۷۲۱۵

استراتژی «تریبون‌ داران حامی فیلترینگ» مقابل دولت پزشکیان و مردم /موافقان فیلترینگ به تکاپو افتادند!