به گزارش خبرنگار ایلنا از البرز، مرتضی ضرابی عصر امروز در نشست خبری اظهار کرد: بیشترین کاربرد سلولهای بنیادی خون ساز در بیماری هایی است که منشا خونی دارند. بجز سرطانها در برخی از بیماری ها مانند فلج مغزی، اوتیسم، آرتروز و بیماری قلبی، سلول های بنیادی میتواند در فرایند درمان تاثیر گذار باشد یعنی خون بند ناف یا همان سلولهای بنیادی خون، بعد از تولد نوزاد قابل جمع آوری است.
وی با عنوان اینکه سلول بنیادی در پزشکی تحول قابل توجهی به وجود اورده است، افزود: خون بلافاصله بعد از تولد نوزاد قابل جمع آوری است. حجم خون در زایمان ها متفاوت است و به نوع زایمان طبیعی و سزارین بستگی دارد و اینکه نوزاد چندمین فرزند مادر است.
این پزشک متخصص گفت: نمونه خون گرفته شده، بعد از اینکه جمع آوری شد در آزمایشگاه فرایندی روی آن شروع میشود. در این فرایند سلولها جداسازی میشود و تستهای کنترل کیفی روی آن انجام می شود و در نهایت داخل تانکهایی که محتوی نیتروژن مایع است در منهای ۱۹۶ درجه، نمونهها نگهداری می شود که این نگهداری محدودیت زمان ندارد.
ضرابی با اشاره به دو مدل بانک نگهداری خون بند ناف، تصریح کرد: در حال حاضر بانک خصوصی و بانک عمومی نگهداری داریم که تفاوت این دو بانک خون در این است که در بانک خصوصی با هزینه شخصی، انجام شده و معمولاً با خانوادههایی متقاضی که در آستانه تولد فرزند هستند قرارداد منعقد می شود، هزینه پرداخت میکنند و این نمونه را برای خودشان نگهداری میکنند که همان بانک خصوصی یا بانک خانوادگی است.
ضرابی با اشاره به مدل عمومی بانک خون بند ناف گفت: در این مدل، ذخیره خون را میتوان برای هر بیماری که نیاز داشت استفاده کرد و نوع ذخیره خون بند ناف عمومی در سازمان انتقال خون انجام میشود که افراد اهدا میکنند و دیگر مالکیت شخصی نخواهند داشت.
این مسئول گفت: در بانک عمومی خون بند ناف کشور، حدود ۶۰۰۰ نمونه رسیده ولی در بانک خصوصی بیش از ۲۱۵ هزار نمونه خون ذخیره شده است. تفاوت بانک خصوصی و عمومی در این است که بانک خصوصی خانواده ها هزینه پرداخت میکنند.
وی با تاکید بر اینکه ایران بزرگترین بانک خون بند ناف در خاورمیانه را دارد، اضافه کرد: در کشورهای منطقه بانک خونی نداریم که این تعداد نمونه را ذخیره سازی کرده باشد اما تقریبا تا دو برابر ظرفیت سازی کردیم. نه تنها نمونه های هموطنان در کشورمان را ذخیره سازی کردیم بلکه کشورهای همسایه و حتی نمونههایی نیز از کشورهای اروپایی که احیانا در کشور ما زایمان کردند، ذخیره داریم.
مدیر شرکت فناوری بانک خون بند ناف رویان با عنوان اینکه در بیماری های خونی به ۶۰ پیوند رسیده ایم، تصریح کرد: پتانسیل درمان بیش از ۸۰ بیماری با سلول های بنیادی وجود دارد که در مرحله کارآزمایی بالینی است که تعداد ۴۰۰ مورد در دنیا ثبت شده است.
ضرابی با تاکید بر اینکه در بیماری های خونی سلول های بنیادی اثر بخش است، اضافه کرد: در شرکت فناوری رویان کارآزمایی بالینی در بیماری های فلج مغزی، اوتیسم، آرتروز و بیماریALS انجام شده است که مهمترین کارآزمایی بالینی فلج مغزی برای بیماران مادر زادی است که در سنین ۴ تا ۱۴ سال قابل انجام است.
وی با اشاره به مراکز فعال جمع آوری خون بند ناف گفت: مرکز استان البرز به عنوان یکی از استانهای فعال در حوزه جمع آوری محسوب میشود که توسط جهاد دانشگاهی خدماتی را در این استان ارائه میکند. شهرهای فردیس و شهر قدس نیز از مراکز دیگر است که به فعالیت میپردازند.
ضرابی گفت: دو تفاهم نامه با کشور های افغانستان و قزاقستان منعقد شده است و بانک خون بند ناف در این کشور ها تاسیس خواهد شد
این پزشک متخصص گفت: به دلیل گرانی واردات نمونه ها که مبلغی بین ۳۵ تا ۴۰ هزار یورو است تلاش می شود که ما بتوانیم نمونه ها را به جهان ارسال کنیم هرچند به دلیل مشکلاتی در مبادلات نمونه ها وجود دارد اما نهایت تلاش ما استفاده از راه های موجود برای انتقال است
ضرابی گفت: در بحث سلول های بنیادی نباید اغراق و بزرگنمایی صورت و بگیرد و نباید موفقیت های به وجود آمده، نادیده گرفته شود.