شناسهٔ خبر: 69635905 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: انتخاب | لینک خبر

علائم فیبرومیالژیا چیست و چگونه کنترل می شود؟

فیبرومیالژیا یک اختلال است که با درد گسترده اسکلتی عضلانی همراه با خستگی، خواب، حافظه و مشکلات خلقی مشخص می شود. محققان بر این باورند که فیبرومیالژیا با تأثیر بر نحوه پردازش سیگنال های درد و غیر دردناک توسط مغز و نخاع، احساسات دردناک را تقویت می کند.

صاحب‌خبر -
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

فیبرومیالژیا یک اختلال است که با درد گسترده اسکلتی عضلانی همراه با خستگی، خواب، حافظه و مشکلات خلقی مشخص می شود. محققان بر این باورند که فیبرومیالژیا با تأثیر بر نحوه پردازش سیگنال های درد و غیر دردناک توسط مغز و نخاع، احساسات دردناک را تقویت می کند.


به نقل از وب ام دی، از آنجایی که علائم معمول فیبرومیالژیا - درد و خستگی گسترده عضلانی و مفاصل خیلی متمایز نیستند، این بیماری اغلب اشتباه تشخیص داده می شود.

ممکن است یک فرد همه علائم را نداشته باشد و همچنین ممکن است مشکلات پزشکی دیگری نیز داشته باشد.

هیچ آزمایش یا تصویربرداری خاصی برای تشخیص آن وجود ندارد، بنابراین پزشک در مورد علائم شما سؤال می کند تا تصمیم بگیرد که آیا فیبرومیالژیا دارید یا خیر.

علائم فیبرومیالژیا چیست؟
افراد مبتلا به فیبرومیالژیا ممکن است حساسیت غیرعادی به درد داشته باشند. اعتقاد بر این است که اگر فیبرومیالژیا دارید، بدن شما به طور غیر طبیعی درد را پردازش می کند.

لیست کاملی از علائم این وضعیت وجود ندارد چرا که افراد را متفاوت تحت تاثیر قرار می دهد. با این حال، بسیاری از افراد مبتلا به فیبرومیالژیا، ممکن است علائمز زیر را داشته باشند:

درد و نقاط حساس در بدن
خستگی
مشکلات خواب
مشکلات تمرکز و حافظه
افزایش حساسیت به تحریکات حسی مانند نور، صدا، بو، گرما و سرما
اضطراب یا افسردگی
سفتی صبحگاهی عضلات
بی حسی و گزگز در دست ها بازوها و پاها
احساس سوزش در دست و پا
پرش یا گرفتگی عضلات
درد صورت یا فک یا اختلالات فک مانند سندرم مفصل گیجگاهی فکی (TMJ)
سردرد
سندرم روده تحریک پذیر و سایر مشکلات گوارشی
مسائل جنسی از جمله روانکاری ضعیف و مشکلات عضلات کف لگن
مشکلات ادراری
دردهای قاعدگی دردناک
فیبرومیالژیا چه احساسی دارد؟
تقریباً همه افراد مبتلا به فیبرومیالژیا در نقاطی از بدن خود احساس درد دارند. ممکن است شبیه آرتروز ، بورسیت و تاندونیت باشد، اما کل بدن شما را تحت تاثیر قرار می دهد.

درد می تواند عمیق، تیز، مبهم، ضربان دار یا دردناک باشد. شما آن را در عضلات، تاندون ها و رباط های اطراف مفاصل خود احساس می کنید. برای برخی افراد، درد می آید و می رود. می تواند در سراسر بدن شما حرکت کند.

همچنین ممکن است نقاط حساسی داشته باشید که وقتی آنها را با انگشت فشار می دهید درد می کنند. اگر یک نقطه حساس را روی فردی بدون فیبرومیالژیا فشار دهید، فقط فشار را احساس می‌کند اما برای فردی که فیبرو دارد، این فشار بسیار دردناک خواهد بود.

این نقاط حساس در نقاط قابل پیش بینی روی بدن هستند. آنها اغلب در زیر سطح پوست هستند. در واقع این بافت اطراف ماهیچه ها و مفاصل است که به جای خود مفاصل درد می کند.

خستگی فیبرومیالژیا
خستگی مداوم از دیگر علائم اصلی است. مردم اغلب احساس خستگی می کنند حتی زمانی که از یک خواب خوب بیدار می شوند. بعضی ها می گویند علائم آن مثل آنفولانزا است. برخی آن را با ساعات طولانی کار کردن و از دست دادن خواب زیاد مقایسه می کنند.

ممکن است احساس خستگی بیش از حد برای ورزش کنید یا بعد از تمرین بیشتر خسته شوید. کارهای ساده ای مانند خرید مواد غذایی یا پختن شام می تواند برای شما خیلی شدید خسته کننده باشد. حتی ممکن است برای رابطه جنسی خیلی خسته باشید.

مشکلات خواب
اکثر افراد مبتلا به فیبرومیالژیا مشکل خواب دارند. ممکن است بتوانید بخوابید، اما خواب شما سبک است و به راحتی مختل می شود. وقتی صبح از خواب بیدار می شوید، خسته هستید و سرحال نیستید.

آزمایش‌های انجام‌شده نشان می‌دهد که افراد مبتلا به فیبرومیالژیا دائماً با انفجارهای مغزی حتی در هنگام خواب روبرو می‌شوند، شبیه به آنچه در هنگام بیدار شدن اتفاق می‌افتد. این وقفه ها مدت زمانی را که در خواب عمیق سپری می کنید را محدود می کند. در نتیجه احساس خستگی شدید می کنید.

مه فیبرو
اصطلاح مه فیبرو به مجموعه ای از علائم مغزی و شناختی مربوط به فیبرومیالژیا اشاره دارد. علل مه فیبرو به طور کامل شناخته نشده است. اما اعتقاد بر این است که درمان خستگی، درد، مشکلات خواب و مسائل روانی مرتبط با فیبرومیالژیا باعث تسکین آن می شود.

مه فیبرو از دست دادن وضوح ذهنی است که شامل موارد زیر است:

فراموشی
مشکل در یادآوری اطلاعات جدید
کند شدن تفکر
عدم هوشیاری
از دست دادن توجه و تمرکز
سردرگمی در مورد کلمات یا جزئیات
مشکل در تمرکز
از دست دادن رشته افکارت
مشکلات در برگزاری مکالمات
مشکل در یادآوری کلمات شناخته شده (دیسفازی)
مشکلات برنامه ریزی، تصمیم گیری یا تفکر انتزاعی
اختلالات خلقی
حدود 20 درصد از افراد مبتلا به فیبرومیالژیا نیز افسردگی یا اختلال اضطرابی دارند.

مواجهه دائم با خستگی و درد می تواند استرس زا باشد. شما احتمالاً نگران ادامه زندگی و اینکه چه کاری می توانید انجام دهید تا احساس بهتری داشته باشید، هستید. ممکن است کمتر فعال باشید و گوشه گیرتر شوید که می تواند منجر به افسردگی شود.

همچنین ممکن است که اضطراب و افسردگی در واقع بخشی از فیبرومیالژیا باشد، مانند درد.

افرادی که مبتلا به فیبرومیالژیا و افسردگی تشخیص داده می شوند، تمرکز و حافظه کوتاه مدت مشکل دارند، که باعث می شود به خاطر سپردن کارهای روزمره، مانند جایی که کلیدهایشان را گذاشته اند، سخت باشد.

سفتی صبحگاهی
اکثر افراد مبتلا به فیبرومیالژیا پس از بلند شدن از رختخواب قبل از شروع روز، در ماهیچه ها و مفاصل کمر، بازوها و پاها احساس سفت شدن می کنند. این احساس سفتی معمولی نیست و شبیه سفتی است که فرد مبتلا به آرتریت روماتوئید احساس می کند.

اگرچه برخی افراد می گویند که تنها چند دقیقه طول می کشد، اما سفتی آن معمولاً بیش از 15 تا 20 دقیقه در روز باقی می ماند. گاهی اوقات ساعت‌ها طول می‌کشد و ممکن است تمام روز ادامه داشته باشد.

تورم و سوزن سوزن شدن در دست ها و پاها
در حالی که علت بی حسی، گزگز و سوزش شوزن شدن بدن نامشخص است، بسیاری از افراد مبتلا به فیبرومیالژیا آنها را احساس می کنند. این احساسات که پارستزی نامیده می شوند، معمولاً به طور تصادفی رخ می دهند. ممکن است چند دقیقه طول بکشد، یا ممکن است ثابت باشند.

این احساسات می تواند به ویژه در صبح ها همراه با سفتی صبحگاهی آزاردهنده باشد.

سردرد
از هر 5 فرد مبتلا به فیبرومیالژیا، 2 نفر نیز به طور مرتب دچار سردردهای میگرنی یا تنشی می شوند . آنها ممکن است در نتیجه درد در گردن و قسمت بالای کمر شما باشند و اغلب به دلیل سفت شدن عضلات گردن ایجاد می شوند. همچنین ممکن است ناشی از نقاط حساس پشت سر و گردن شما باشد.

سردرد می تواند زندگی با فیبرومیالژیا و مدیریت بیماری را برای شما سخت تر کند.

سندرم روده تحریک‌پذیر
حدود دو سوم افراد مبتلا به فیبرومیالژیا اغلب دچار درد شکم، گاز و نفخ می‌شوند و احساس می‌کنند که دچار استفراغ می‌شوند. آنها همچنین می توانند یبوست و اسهال داشته باشند.

بسیاری از آنها رفلاکس اسید یا بیماری ریفلاکس معده به مری ( GERD ) نیز دارند.

تاثیر بر تولید مثل
علائم فیبرومیالژیا درزنان می‌تواند بر چندین ناحیه از سیستم تولید مثل آنها تأثیر بگذارد. اعتقاد بر این است که تغییرات هورمونی، مانند تغییرات در طول چرخه قاعدگی، یکی از محرک‌های این اختلال است. تحقیقات نشان می دهد که نوسانات در هورمون آزاد کننده کورتیکوتروپین (CRH) و سایر هورمون های تولید مثل ممکن است در علائم فیبرومیالژیا نقش داشته باشند. مطالعات دیگر نشان داده اند که فیبرومیالژیا با اندومتریوز و بروز بیشتر بیماری التهابی لگن و ضعف عضلانی کف لگن در زنان مرتبط است.

عدم تعادل هورمونی مرتبط با فیبرومیالژیا با موارد زیر مرتبط است:

دوره های بسیار دردناک
درد لگن
درد مزمن فرج (ولودینیا)
یائسگی زودرس
علائم نادر فیبرومیالژیا
در حالی که درد و خستگی گسترده شایع ترین ویژگی های شناخته شده فیبرومیالژیا هستند، سایر علائم کمتر رایج نیز می توانند با این بیماری ظاهر شوند مانند:

پوست حساس و بثورات
خشکی دهان و چشم
صدای زنگ در گوش (وزوز گوش)
مسائل بینایی
مسائل هماهنگی
سندرم پای بیقرار
سندرم رینود (سرد و بی حس شدن پاها و دست ها در پاسخ به دمای سرد)

چه زمانی به پزشک مراجعه کنید
اگر درد، خستگی یا مه مغزی جدید و غیر قابل توضیح و همچنین افسردگی یا سایر مشکلات سلامت روان دارید، به پزشک خود مراجعه کنید. پزشک عمومی شما ممکن است شما را به یک روماتولوژیست ارجاع دهد. در صورت مواجهه با درد مزمن، روماتولوژیست ممکن است به نوبه خود شما را به متخصص درد ارجاع دهد.

هیچ آزمایشی وجود ندارد که بتواند به پزشک شما بگوید که فیبرومیالژیا دارید. بلکه ابتدا سایر شرایط را رد می کنند. در ویزیت خود، باید به پزشک خود بگویید که چگونه علائم شما بر زندگی روزمره شما تأثیر می گذارد. از آنجایی که علائم فیبرومیالژیا شبیه علائم سایر بیماری ها است، مهم است که به طور واضح به پزشک خود بگویید که چه زمانی احساس درد می کنید. همچنین، اگر علائم شما شما را مضطرب یا افسرده می کند یا شما را از خوابیدن باز می دارد، به پزشک خود اطلاع دهید.

چه کسانی معمولاً به فیبرومیالژیا مبتلا می شوند؟
افراد بالای 40 سال و زنان و همچنین افراد مبتلا به بیماری‌های مزمن خاص مانند آرتریت، افسردگی، اضطراب یا سندرم روده تحریک‌پذیر (IBS) بیشتر در معرض ابتلا به فیبرومیالژیا هستند. اگر اخیراً عفونت داشته‌اید، ضربه‌های روحی را تجربه کرده‌اید یا تحت استرس زیادی هستید، ممکن است در معرض خطر فیبرومیالژیا نیز می باشید.

 

 سلامت نیوز

لینک کوتاه کپی لینک