شناسهٔ خبر: 69627460 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: همشهری آنلاین | لینک خبر

روز باشکوه فرحزاد

روزشمار افتتاح «اکوپارک فرحزاد» سرانجام به عدد صفر رسید و این کلان‌پروژه تفریحی- گردشگری- اجتماعی پایتخت، با حضور جمعی از مسئولان شهری به بهره‌برداری می رسد. اینجا در حالی که  بیش از یک دهه به نقطه‌ آسیب‌پذیر شهری و محل تجمع معتادان تبدیل شده بود.

صاحب‌خبر -

همشهری آنلاین - اما به واسطه قرارگرفتن در یکی از خوش آب و هواترین نقاط پایتخت، ظرفیتی بسیار مناسب برای گردشگری شناخته می‌شود. از این‌رو احیا و ساماندهی این روددره با عنوان «طرح فرامنطقه‌ای اکوپارک فرحزاد» از سال۱۳۹۳ در دستور کار سازمان بوستان‌ها و فضای سبز شهر تهران قرار گرفت و بعد از سال‌ها تأخیر به‌دلیل مشکلات تملک معارضان، سرانجام فاز اول آن گشایش یافت.

طرح چند فاز دارد
این طرح در ۲فاز طراحی شده که فاز اول آن به طول ۵۷هکتار در حد فاصل پل خوشمرام (در شمال محدوده) تا پل آبشار (در جنوب محدوده) پس از جمع‌آوری و پاکسازی بیش از ۳۵۰۰معتاد متجاهر و استقرار یگان پلیس مبارزه با موادمخدر در حاشیه رودخانه فرحزاد، از اوایل سال۱۴۰۲ توسط سازمان بوستان‌ها و فضای سبز شهرداری تهران آغاز شد و امروز به مرحله بهره‌برداری رسیده است.


چشم‌انداز پروژه
فاز اول پروژه اکوپارک فرحزاد در آستانه بهره‌برداری قرار گرفته و گفته می‌شود اجرای فاز دوم نیز به‌زودی آغاز خواهد شد تا در مجموع، ۱۵۷هکتار از روددره فرحزاد به یکی از بزرگ‌ترین تفرجگاه‌های تهران تبدیل ‌شود. با پیشرفت این طرح، انتظار می‌رود این دره به محلی برای تفریح و گردشگری تبدیل شود و یکی از پروژه‌های موفق مدیریت شهری تهران در احیای فضاهای سبز شهری باشد.


ویژگی‌های اکوپارک فرحزاد
اکوپارک فرحزاد به‌عنوان نخستین پارک طبیعی تهران طراحی و ساخته شده است. استفاده از مصالح طبیعی مانند سنگ و چوب در ساخت پل‌ها و کف‌سازی، ویژگی منحصر به‌فرد این پروژه و دلیل نامگذاری آن با عنوان اکوپارک است. پل‌های ماشین‌رو در این پروژه تماما از سنگ ساخته شده‌اند و حتی برای اتصال مصالح کف، دیوار و پل‌ها هم از ماسه یا سیمان استفاده نشده است. این پل‌ها کاملا طبیعی و مطابق با زیست‌بوم منطقه طراحی شده‌اند.

اکوپارک فرحزاد کجاست؟
پروژه اکوپارک فرحزاد در مساحتی نزدیک به ۱۵۷هکتار در محدوده بین محله‌های پونک و سعادت‌آباد اجرا شده است. این پروژه از سمت شمال به مسیر منتهی به امامزاده داوود(ع)، از ضلع شرق به خیابان بهشت و شهرک نفت، از سوی غرب به روستای فرحزاد و بزرگراه یادگار امام(ره) و از سمت جنوب به بزرگراه آیت‌الله رفسنجانی و در ادامه به ابتدای بوستان نهج‌البلاغه منتهی می‌شود.

۱۰مزیت اجرای پروژه
ایمن‌سازی رودخانه و مسیل فرحزاد
ایجاد امکان ورود گردشگران به طبیعت
بهبود اکوسیستم شهری در حریم روددره
فرهنگسازی درباره مسائل زیست‌محیطی
احیای جریان کمی و کیفی آب و تغذیه سفره‌های آب زیرزمینی
تحریک توسعه و نوسازی بافت فرسوده در منطقه
رفع آسیب های وارد به اکوسیستم روددره
تصفیه فاضلاب و بازچرخانی آب
حذف توزیع کنندگان موادمخدر در محدوده روددره
حذف سکونتگاه‌های غیرقانونی و معتادان متجاهر

فرحزاد جایگزینی برای جاده چالوس

علی‌محمد مختاری، رئیس سازمان بوستان‌ها و فضای سبز شهر تهران: اجرای فاز یک پروژه اکوپارک فرحزاد از یک طرف با ایجاد فضایی مشابه پارک طبیعی، امکان حفظ محیط‌زیست و گونه‌های جانوری و پرندگان بومی را فراهم می‌کند و از سوی دیگر قطب گردشگری منطقه شمال‌غرب تهران خواهد بود و ساکنان پایتخت می‌توانند از این محیط طبیعی به جای جاجرود، دماوند و جاده چالوس استفاده کنند. همچنین ساخت چند تصفیه‌خانه در محدوده طرح، امکان تصفیه و قابل استفاده شدن پساب فاضلاب‌های محدوده فرحزاد را فراهم کرده که تا پیش از این به داخل رودخانه سرازیر می‌شدند.