شناسهٔ خبر: 69612631 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: صدای آمریکا | لینک خبر

دانش‌آموز دختر کازرونی پس از اخراج برای لاک ناخن و رنگ مو خودکشی کرد

صاحب‌خبر -

هشدار: حاوی محتوای مربوط به خودکشی

هیچ‌چیز مهم‌تر از جان انسان نیست. اگر به خودکشی فکر می‌کنید، برای کمک‌گرفتن با این شماره‌های ویژه تماس بگیرید: در ایران: اورژانس اجتماعی ۱۲۳، صدای مشاور ۱۴۸۰، یا اورژانس روان‌پزشکی تهران ۴۴۵۰۸۲۰۰

در آمریکا: مرکز پیشگیری از خودکشی ۱۸۰۰۲۷۳۸۲۵۵، یا خط ملی پیشگیری از بحران و خودکشی ۹۸۸

در کانادا: شماره‌ ۹۱۱ یا ۱۸۳۳۴۵۶۴۵۶۶

در بریتانیا: ۱۱۶۱۲۳

و در افغانستان: ۱۱۹

شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران روز پنجشنبه ۱۷ آبان از خودکشی یک دانش‌آموز دختر دیگر در شهرستان کازرون در استان فارس خبر داد.

به نوشته کانال تلگرامی این تشکل صنفی، چند روز پیش، در روستای دریس، از توابع شهرستان کازرون، آیناز کریمی، دانش‌آموز کلاس ۱۲، پس از آن که با خشونت و تهدید رحیمی، مدیر مدرسه، به دلیل آنچه مدعی «رعایت نکردن شئونات» به دلیل «داشتن لاک ناخن و موهای رنگ‌شده» روبه‌رو و از مدرسه اخراج شد، «به دلیل فشار و بازخواست‌های خانواده بر اساس سنت‌های سختگیرانه محلی، با طناب دار، زندگی‌اش را به پایان رساند.»

شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران در این گزارش تحت عنوان «یک قربانی دیگر از سیاست‌های پوسیده و مدیریت سرکوب‌گرانه» افزود: «آیا کسی از خودکشی‌های خاموش و بی‌صدا در روستاها و شهرهای کوچک خبر دارد؟ خودکشی‌هایی که زیر بار فشارهای تحقیر، تهدید، و به اسم «ارزش‌ها» و «آبرو» رخ می‌دهند اما رسانه‌ای نمی‌شوند؟»

این شورا اضافه کرد که «خبری از پیگیری مسئولین نیست، و آموزش‌وپرورش کازرون و مسئولان آن، به‌جای دفاع از حقوق دانش‌آموزان، سکوت کرده‌ و به حفظ میز و مقام خود راضی‌ هستند و این پرسش را مطرح کرد که آیا نباید به جای پنهان‌کاری‌های همیشگی، این زخم‌های عمیق را برای همیشه ریشه‌کن کرد؟»

شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران همچنین با طرح این پرسش که «چرا این مسائل را به جای دفن‌کردن، تحلیل و پیشگیری نمی‌کنیم؟» تاکید کرد: «برخوردهای ایدئولوژیک و سرکوب‌گرانه در مدارس، نه‌تنها آینده دانش‌آموزان را به تاراج می‌برد بلکه به از دست رفتن جان و انگیزه آن‌ها نیز منجر می‌شود.»

این تشکل مستقل معلمان خواستار پایان دادن به سیاست‌های ایدئولوژیک، حذف نگاه تحقیرآمیز به دانش‌آموزان، و احترام به آزادی‌های فردی و حقوق انسانی آنان شد و گفت: «سیستم آموزش‌ و پرورش باید از ابزار سرکوب و کنترل ایدئولوژیک دور شود و به جایش، نگاهی انسانی و دانش‌محور جایگزین گردد.»

پیش از این، خودکشی و جان باختن آرزو خاوری، دانش‌آموز ۱۶ ساله در شهر ری خبر ساز شده بود.

آرزو خاوری، دانش‌آموز کلاس نهم مدرسه کوثر در شهر ری، پس از برخورد مسئولان مدرسه با او و تهدید به اخراج از دبیرستان، خودکشی کرد.

حساب «دادبان» در شبکه اجتماعی ایکس که خود را «مرکز مشاوره و آموزش حقوقی ویژه کنش‌گران» معرفی می‌کند، روز سه‌شنبه ۱۵ آبان، نوشت که آرزو خاوری به‌طور مکرر از سوی مسئولان مدرسه به اخراج تهدید شده بود که همین تهدیدها علت خودکشی او در روز ۱۳ آبان بوده است.

به نوشته دادبان، ماجرای تهدید به اخراج آرزو خاوری از یک اردوی دانش‌آموزی شروع شد که دانش‌آموزان، مانتوهای خود را درآوردند و بی‌اعتنا به تذکر مسئولان مدرسه با «سویشرت» اردو را سپری کردند. پس از این اتفاق، مدیر مدرسه، خانواده آرزو را به دلیل «پوشیدن شلوار لی و درآوردن مانتو» به مدرسه احضار و او را به اخراج تهدید کرده بود؛ تهدیدی که وضعیت روحی آرزو را به شدت متزلزل کرد و به خودکشی او منجر شد.

براساس این گزارش، پس از این حادثه، مدرسه هیچ تلاشی برای تسکین روحیه سایر دانش‌آموزان انجام نداده و حتی یک پیام تسلیت در گروه مجازی مدرسه ارسال نشده است.

پدر این دانش‌آموز جان‌باخته در روایتی که روز سه‌شنبه در خبرگزاری رکنا منتشر شد، گفت: «دخترم آرزو روز شنبه به اردوی مدرسه رفته بود که از مدرسه زنگ زدند که می‌دانید دخترتان چه کارکرده؟ به جای شلوار فرم، شلوار لی پوشیده و نیم ساعت بعد مدیر مدرسه مجددا تماس گرفت و گفت آرزو ساعت چهار بعدازظهر بدون هماهنگی از مدرسه خارج شده و از او خبری نداریم.»

پدر آرزو خاوری با بیان این که مسئولان مدرسه در تماس بعدی از خانواده خواستند خود را به بیمارستان برسانند، افزود: «به بیمارستان رفتم و با جسد دخترم روبه‌رو شدم. متوجه شدم که آرزو پس از سقوط از ساختمانی که خانه دوستش در آنجا بوده جان باخته است.

او همچنین خاطرنشان کرد: «در کلانتری شهر‌ری از مسئولان مدرسه شکایت کردیم، ما از مدیر مدرسه شکایت کردیم. این اولین بار نبود که با دخترم بدرفتاری می‌کردند. سال گذشته هم به بهانه‌هایی مثل این که چرا دوست و رفیق زیاد دارد یا چرا کمی از موهایش بیرون می‌زند، قصد داشتند که ثبت نامش نکنند.»

گزارش‌ها از جان باختن آرزو خاوری تقریبا یک سال پس از کشته شدن آرمیتا گراوند، دانش‌آموز نوجوان، پس از هل داده شدن توسط نیروهای حجاب‌بان در مترو تهران است.

در جریان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ پس از کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد، دانش‌آموزان نقش گسترده‌ای در تظاهرات داشتند و مدرسه‌ها، به ویژه مدارس دخترانه، یکی از مراکز اعتراضات بود و چند دانش‌آموز نیز در سرکوب اعتراضات کشته شدند.