شناسهٔ خبر: 69606604 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: حوزه | لینک خبر

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی:

نتایج همایش‌های حوزوی به دایره نخبگان محدود نماند/ حضرت جعفر (ع) یک فرمانده عرصه بین‌الملل بود

حوزه/ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه امتداد اجتماعی همایش‌های حوزوی از تاکیدات رهبر معظم انقلاب اسلامی است، گفت: امروز ظرفیت‌های بسیار خوبی در استان قم برای پرداختن به این موضوعات وجود دارد. لذا نتایج و دستاوردهای همایش‌های علمی و تخصصی حوزه‌ علمیه نباید به دایره نخبگان محدود بماند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی طی سخنانی در همایش بین‌المللی جعفربن ابی طالب (ع) ذوجناحین» که صبح امروز پنجشنبه ۱۷ آبان ۱۴۰۳ در سالن قدس مجتمع آموزشی امام خمینی (ره) قم برگزار شد، بزرگانی همچون حضرت جعفر را ستاره‌های درخشانی دانست که در حجاب خورشیدهای باعظمت قرار گرفته‌اند که باعث می‌شود این ستارگان کمتر دیده شوند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مورد مهاجرت مسلمانان به حبشه گفت: این واقعه سهم بسیار بزرگ و مهمی در تاریخ تمدن اسلامی و جامعه‌سازی دینی داشت و اگر نبود شاید مسیر تاریخ اسلام اینگونه رقم نمی‌خورد.

وی اذیت و آزار مسلمانان از سوی قریش، صیانت از اسلامِ مسلمانان نوپا که ممکن بود در برابر فشارها تاب نیاورند و همچنین ایجاد یک جبهه موازی از مسلمانان در سرزمین دیگری غیر از مکه را از جمله وجوه مهم مهاجرت مسلمانان به مکه برشمرد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: تدبیر مهم پیامبر (ص) این بود که جبهه‌ای موازی با مکه از مسلمانان در حبشه شکل دهد که اگر همه یا اکثریت مسلمانان در مکه به شهادت رسیدند، گروه دیگری از مسلمانان باقی بمانند و به گسترش دین اسلام بپردازند.

صالحی سه دلیل برای انتخاب سرزمین حبشه به عنوان مقصد مهاجرت مسلمانان بیان کرد و گفت: مهاجرت به سرزمین وسیع حبشه معیشت و حیات مادی آنان را تضمین می‌کرد و از طرفی امکان تحرک برای جامعه مهاجر را فراهم می‌نمود. همچنین آنان از گذشته با این منطقه ارتباط داشتند و منطقه ناآشنایی نبود. حضور پادشاهی عادل که می‌توانستند به عدالت او تکیه کنند سومین دلیل انتخاب حبشه بود.

وی با اشاره به اینکه جعفر بن ابی طالب (ع) سرپرستی مهاجرین را بر عهده داشت و این نشانگر جایگاه ویژه ایشان است، گفت: حضرت جعفر (ع) دومین مرد مسلمان پس از بعثت پیامبر اسلام (ص) بود و شرک، دروغ، فحشا و شرب خمر در زندگی او قبل از بعثت جایی نداشت.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تشریح جلسه مهاجرین و نمایندگان قریش با پادشاه حبشه گفت: حضرت جعفر (ع) در آن جلسه سخنانی هوشمندانه گفت و نجاشی را تحت تاثیر قرار داد و باعث شد به مهاجرین اجازه دهد در حبشه بمانند.

صالحی با تاکید بر اینکه بعثت، حضرت جعفر (ع) را متحول نکرد بلکه تکامل بخشید، اضافه کرد: سعه صدر و بردباری و فروتنی جعفر بن ابی طالب سبب شد تا پیامبر اسلام (ص) وی را به عنوان رهبر و سرپرست مهاجرین در هجرت به حبشه انتخاب کند.

وی حضرت جعفر (ع) را یک فرمانده عرصه بین‌الملل معرفی کرد و ادامه داد: جعفر فردی خطیب و دارای فصاحت و بلاغت بود و شجاعت داشت و هیچگاه با تغییر شرایط خود را نمی‌باخت. این ویژگی‌ها برای یک فرمانده عرصه بین‌الملل بسیار مهم است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر اینکه دستاوردهای جعفر (ع) ثابت کرد که انتخاب او به عنوان فرمانده مهاجرین در حبشه کاملا درست بوده است، افزود: این هجرت یک فرصت‌سازی عالی برای اسلام بود و دامنه این دین مقدس را به قاره آفریقا کشاند.

صالحی به یک نکته مهم در مورد توانایی‌های جعفر (ع) اشاره کرد و گفت: مسلمانانی که با او به حبشه هجرت کردند تازه‌مسلمان بودند. صیانت از دین آنان در جامعه‌ متمدن آن روز حبشه یکی از دستاوردهای مهم حضرت جعفر (ع) است که کمتر به آن اشاره شده است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه امتداد اجتماعی اینگونه همایش‌ها از تاکیدات رهبر معظم انقلاب اسلامی است، گفت: امروز ظرفیت‌های بسیار خوبی در استان قم برای پرداختن به این موضوعات وجود دارد. لذا نتایج و دستاوردهای همایش‌های علمی و تخصصی حوزه‌ علمیه نباید به دایره نخبگان محدود بماند.

صالحی خاطرنشان کرد: قم به عنوان عش آل محمد (ص) باید به موضوعات فرهنگی و اجتماعی توجه ویژه‌ای داشته باشد و استاندار قم نیز در این زمینه برنامه دارد و لازم است که نخبگان و فرهیختگان حوزه و دانشگاه با وی در این برنامه‌ها همکاری کنند.