شناسهٔ خبر: 69575565 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه شهروند | لینک خبر

نگاهی به دلایل بحران دموکراسی و مشروعیت و احتمال جنگ داخلی در آمریکا

فصل افول

صاحب‌خبر -

 [راضیه زرگری-عبدالباسط انصاری] سه‌شنبه پنجم نوامبر 2024، روز انتخابات پر سر و صدای آمریکا فرا رسید و ده‌ها میلیون رای‌دهنده به پای صندوق‌های رأی رفتند. کامالا هریس، دمکرات 60ساله و رقیب جمهوریخواه او، دونالد ترامپ 78ساله حالا در مرحله نهایی رقابتی قرار دارند که به تعبیر اکثر رسانه‌ها به مثابه حرکت بر لبه تیغ است. به نوشته گاردین در هفت ایالت نوسانی مهم- میشیگان، ویسکانسین، پنسیلوانیا، آریزونا، نوادا، جورجیا و کارولینای شمالی-  نوار قرمز و آبی رنگ نشان‌دهنده میزان آرای دو نامزد، تقریبا برابر بوده است. به نوشته گاردین هر کسی در ایالت کمربند (Rust) پنسیلوانیا برنده شود، احتمالاً از برتری آشکاری برخوردار خواهد شد. با این حال باید توجه داشت که یکی از نکات حائز اهمیت در رقابت‌های انتخاباتی ایالات متحده این است که شاید رئیس‌جمهور منتخب، برنده بیشترین تعداد آرای مردمی در کشور نباشد زیرا پس از رأی مردم آمریکا، این ایالت‌ها و سیستم «کالج الکترال» است که پیروز نهایی را اعلام می‌کند...هر نامزدی که بیشترین رأی را در ایالتی کسب کند، آرای الکترال ایالت مربوطه به آن نامزد اختصاص می‌یابد.

گام آخر رقابت‌های انتخاباتی؛ ترامپ و هریس خود را پیروز می‌دانند
هر دو نامزد انتخابات، گردهمایی‌های خود را در ایالت سرنوشت‌ساز پنسیلوانیا به پایان رساندند تا رأی دهندگانی را که هنوز درباره نامزد مورد نظر خود تصمیم نگرفته‌اند، به رأی دادن متقاعد کنند. ترامپ در یکی از آخرین سخنرانی‌های انتخاباتی خود در پیتسبورگ پنسیلوانیا، گفت: «ما چهار سال منتظر این روز بودیم. ما در پنسیلوانیا پیروز خواهیم شد.» او انتخابات را به‌عنوان انتخابی بین «عصر طلایی آمریکا» با بازگشت خودش، در مقابل «چهار سال بدبختی، شکست و فاجعه دیگر» در دوران هریس توصیف کرد. از سوی دیگر هریس در یکی از این گردهمایی‌ها در شهر پیتسبورگ اظهار کرد ما برای دمکراسی مبارزه می‌کنیم و شک نکنید که پیروز می‌شویم. او همچنین در مورد تهدیدی که ترامپ برای دمکراسی ایجاد می‌کند، هشدار داد.

حصارکشی دور ساختمان‌های دولتی و مسلح شدن طرفداران ترامپ
انتشار تصاویر حصارکشی فلزی به دور کنگره و کاخ سفید و مراکز رأی‌گیری در آمریکا که بزرگ‌ترین مدعی دمکراسی است خبر از بحران سیاسی در این کشور می‌دهد. به گزارش سی‌ان‌ان با توجه به فشرده بودن نظرسنجی، نتایج کامل در ایالت‌های نوسانی حیاتی بعید است تا سه‌شنبه شب به وقت محلی در دسترس باشد و حتی ممکن است در روز چهارشنبه هم مشخص نشود. همچنین به‌دلیل رقابت بسیار نزدیک بین ترامپ و هریس درنظرسنجی‌ها، نگرانی‌هایی درباره بروز خشونت‌های احتمالی پس از انتخابات شکل گرفته است. فارس نوشت: «گارد ملی در 19ایالت در سراسر کشور به حالت آماده باش درآمده و یا در می‌آیند تا به برقراری امنیت و حفظ صلح پس از انتخابات کمک کنند...»

نگرانی از وقوع جنگ داخلی و اقدام شهروندان برای خرید سلاح
در همین رابطه روزنامه انگلیسی «دیلی اکسپرس» گزارش کرد هواداران حزب جمهوریخواه در ایالت «ویسکانسین» نگران هستند که با پیروزی احتمالی هریس در انتخابات ریاست‌جمهوری 2024 آمریکا، متمم دوم قانون اساسی آمریکا که حق حمل سلاح در معرض تهدید قرار گیرد. یکی از طرفداران ترامپ در ایالت ویسکانسین که یک ایالت نوسانی و تعیین‌کننده در انتخابات آمریکا محسوب می‌شود به دیلی اکسپرس گفت «من اسلحه ندارم اما می‌خواهم یکی بخرم زیرا فکر می‌کنم به‌زودی به یک اسلحه نیاز پیدا کنم».

هشدار معاون کل دادستانی آمریکا درباره خشونت بعد از انتخابات
مهر در مطلبی درباره تشدید خشونت پس از انتخابات آمریکا آورده است: «پایگاه خبری تحلیلی «وُکس» (Vox) ضمن تأکید بر وقوع خشونت سیاسی، نوشت که «لیزا موناکو» معاون دادستان کل آمریکا هشدار داده‌است: ممکن است اوضاع بدتر شود. ایالات متحده با سطح بی‌سابقه‌ای از تهدیدهای خشونت‌آمیز علیه مقام‌های دولتی مواجه است.»

تلاش برای آغاز جنگ داخلی به روایت بولتن وزارت کشور آمریکا
اخیرا اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا به نقل از وزارت داخلی یا اصطلاحا وزارت کشور آمریکا درباره نگرانی فزاینده از تکرار خشونت‌های انتخابات 2020هشدار داد. در همین راستا یک بولتن وزارت امنیت داخلی (DHS) از افزایش خطرهای ناشی از افراطگرایان خبر داده و حتی «تلاش برای آغاز جنگ داخلی» را هم مطرح کرده‌است.
 ضعف و بحران ساختاری در انتخابات آمریکا به روایت مجله کانورسیشن
ایرنا در مطلبی به نقل از مجله کانورسیشن به بحران و خلاهای ساختاری در آمریکا و نامزدی دوباره ترامپ اشاره کرده و آورده است: «کنگره آمریکا پس از رویدادهای ۶ ژانویه، اصلاحاتی را برای رفع ضعف‌های سیستم‌های انتخاباتی آمریکا تصویب کرد تا از سیاسی‌شدن و اخلال در تأیید نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری جلوگیری کند. اما کاندیدا شن مجدد ترامپ نشان می‌دهد که بسیاری از افراد چقدر آماده‌اند تا ادعاهای تقلب انتخاباتی او را نادیده بگیرند یا حتی بپذیرند. اینکه ترامپ هنوز ادعا دارد که انتخابات ۲۰۲۰ دزدیده شده است، این واقعیت را آشکار می‌کند که پاسخ‌های قانونی و سیاسی به این مسئله چقدر ضعیف بوده‌اند.»

هشدار سندرز درباره تضعیف دمکراسی با ترامپ
فارس از قول برنی سندرز، سناتور مشهور دمکرات درباره خطر اعلام پیروزی زودهنگام ترامپ آورده است: «ترامپ خواهد گفت که تنها شکلی که ممکن است بازنده شوم، این است که تقلب انتخاباتی رخ‌ داده باشد. و به همین دلیل ترامپ باید ببازد، زیرا دمکراسی را تضعیف می‌کند.»

اسکاچپول: با جدی‌ترین بحران از زمان آغاز جنگ داخلی آمریکا مواجهیم
ویلیام پاول استاد دانشگاه جانز هاپکینز با هشدار درباره تهدید دمکراسی آمریکایی بر اثر قطبی شدن مردم و نخبگان می‌گوید: اکثر مردم درباره سیاست قطبی‌تر شده‌اند که نشانه اوج اختلاف میان نخبگان سیاسی آمریکاست و الگویی که می‌توان آن را قطب بندی نخبگان خواند. تدا اسکاچپول نظریه پرداز مشهور انقلاب ها در گفتگو با هاروارد گزت می گوید: آمریکا هرگز یک دموکراسی خالص نبوده است. ما در یک بحران بسیار جدی هستیم که جدی ترین بحران از زمان آغاز جنگ داخلی است.

نتیجه را نه رأی مردم، بلکه کالج الکترال تعیین می‌کند
گاردین همچنین در گزارشی درباره حال و هوای روز انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا نوشت: «در نظام سیاسی پیچیده آمریکا، نتیجه را نه رأی ملی مردمی، بلکه یک کالج انتخاباتی تعیین می‌کند که در آن تعداد انتخاب‌کنندگان هر ایالت تقریباً با اندازه جمعیت آن سنجیده می‌شود. هر نامزد برای کسب پیروزی به 270رأی در کالج الکترال نیاز دارد و میدان نبرد اصلی در ایالت‌هایی تشکیل می‌شود که نظرسنجی‌ها گفته‌اند در این سیستم می‌توانند به هر سمتی پیش بروند.»

روز پایان کمپین‌هایی که مردم آمریکا را عمیقا متفرق کرده
نویسنده گاردین معتقد است انتخابات به رقابت‌های سیاسی دو نامزد که در بسیاری جهات بی‌سابقه بود، پایان می‌دهد؛ کمپین‌هایی که جامعه آمریکا را عمیقاً متفرق کرده و سطح استرس را درباره ناآرامی‌های داخلی بالا برده است، به‌ویژه در سناریویی که پیش‌بینی می‌کند هریس پیروز می‌شود و ترامپ نتیجه را به چالش می‌کشد...سیستم الکترال نیز نگرانی‌ها را درباره مفهوم دمکراسی در کشور افزایش می‌دهد زیرا رئیس‌جمهور منتخب شاید برنده آرای مردمی نباشد و احتمالا «دونالد ترامپ» در انتخابات ۲۰۲۴ به لطف همین سیستم به پیروزی برسد.

نظر شما