شناسهٔ خبر: 69560650 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: عصر ایران | لینک خبر

طرفداران ایرانی ترامپ سرخورده می‌شوند

اگر ایران به سمت ساخت سلاح هسته‌ای نرود، و ضمنا با ترامپ وارد هیچ تعامل و مذاکره‌ای نشود، ترامپ حداکثر همان سیاست فشار اقتصادی شدید را علیه ایران احیا می‌کند. تجربه نشان داده که از دل تحریم‌های اقتصادی نه فروپاشی بیرون می‌آید نه براندازی.

صاحب‌خبر -

  عصر ایران؛احمد فرتاش- انتخابات ریاست جمهوری آمریکا امروز در حالی برگزار می‌شود که شماری از ایرانیان مخالف جمهوری اسلامی، امیدوارند ترامپ در این انتخابات پیروز شود چراکه پیروزی او را تحولی مهم در آمریکا و حتی ایران می دانند!

   اکثر ترامپیست‌های ایرانی، سلطنت‌طلب‌اند. هم از این رو گوش آن‌ها به هشدارها در خصوص "خطر ترامپ برای دموکراسی (چه در آمریکا چه در جهان)" پنبه است. سلطنت‌طلبان ایرانی، دقیقا به این دلیل که هیچ نقد رادیکالی به دوران غیر دموکراتیک حکمرانی رضاشاه و شاه ندارند، دموکراسی‌خواه نیستند.

  اما فارغ از اینکه کدام گروه از ایرانیان خواهان پیروزی ترامپ در انتخابات امروز آمریکا هستند، به دلایل زیر به نظر می‌رسد که آن‌ها، در صورت پیروزی ترامپ در انتخابات، از ترامپ ناامید خواهند شد: 

۱. ترامپ صریحا گفته در پی تغییر نظام سیاسی ایران نیست و فقط می‌خواهد ایران سلاح هسته‌ای نداشته باشد. بنابراین مداخله نظامی آمریکا در ایران با هدف تغییر رژیم، در دوران ریاست جمهوری مجدد ترامپ منتفی خواهد بود. به ویژه اینکه ترامپ در دور قبلی ریاست جمهوری‌اش، با عناصر جنگ‌طلبی مثل جان بولتون مشکل پیدا کرد و همین چند روز قبل نیز به لیز چنی، دختر دیک چنی، بابت جنگ‌طلبی‌اش کلی بد و بیراه گفت.‌

۲. ترامپ دولت‌مردی نیست که پول خرج جنگ کند. بنابراین بعید است که او از تداوم جنگ در حال وقوع اوکراین و روسیه یا جنگ ممکن‌الوقوع ایران و اسرائیل حمایت کند چراکه این حمایت در حکم خرج‌تراشی برای دولت آمریکاست. چنان‌که در دوران ریاست جمهوری‌اش نیز نه پس از موشک‌باران آرامکو حاضر شد کاری برای عربستان انجام دهد، نه وقتی که دولت ترکیه با کردهای سوریه درگیری نظامی پیدا کرد، کاری برای کردها انجام داد.‌ او حتی گفت: ترک‌ها و کردها هزار سال است که با هم دارند می‌جنگند و اگر بخواهیم وارد این جنگ شویم، باید هزار سال آن‌جا بجنگیم!

۳. در یک سال گذشته، علیرغم اختلافات بایدن و نتانیاهو، معلوم شده دولت دموکرات‌‌ها نمی‌تواند نتانیاهو را وادار کند از جنگ دست بکشد. اما ترامپ به احتمال زیاد از عهده چنین کاری برمی‌آید.

 بنابراین اگر ایرانیان طرفدار ترامپ امیدوارند جنگ اسرائیل با نیروهای محور مقاومت نهایتا به جنگی تمام‌عیار بین اسرائیل و ایران منتهی شود، به نظر می‌رسد بعد از انتخابات آمریکا، در صورت پیروزی ترامپ مقابل هریس، حسابی مایوس شوند؛ چون دست کم ناتوانی دموکرات‌ها در کشیدن ترمز نتانیاهو امری اثبات‌شده است ولی ترامپ، برخلاف بایدن و هریس، سیاست‌مداری مقتدر است که معمولا حرفش را با قلدری و قاطعیت به کرسی می‌نشاند.

۴. تلاش  او برای مذاکره با جمهوری اسلامی پس از پیروزی احتمالی‌اش در انتخابات، بیش از پیش مایه ناامیدی سلطنت‌طلبان و بخش‌هایی از مخالفان غیرسلطنت‌طلب جمهوری اسلامی خواهد شد. به ویژه اینکه این بار، برخلاف دوره دوم ریاست جمهوری حسن روحانی، ممکن است‌ دولت ایران اجازه پیدا کند با دولت ترامپ در حدی وارد مذاکره شود. 

  طبیعتا وقتی که دولت ترامپ و دولت پزشکیان مشغول مذاکره باشند، نتانیاهو نمی‌تواند سیاست مد نظر رضا پهلوی (زدن سر مار) را دنبال کند. و این به معنای ناامیدی آن دسته از مخالفان سلطنت و جمهوری‌خواه جمهوری اسلامی است که امیدوارند جنگی طولانی و تمام‌عیار با اسرائیل، راه وقوع تحولات سیاسی رادیکال را در ایران باز کند.‌

۵. اگر ایران به سمت ساخت سلاح هسته‌ای نرود، و ضمنا با ترامپ وارد هیچ تعامل و مذاکره‌ای نشود، ترامپ حداکثر همان سیاست فشار اقتصادی شدید را علیه ایران احیا می‌کند. تجربه نشان داده که از دل تحریم‌های اقتصادی نه فروپاشی بیرون می‌آید نه براندازی. 

   بنابراین بعید است که از نمد ریاست جمهوری مجدد ترامپ، کلاهی برای ایرانیان طرفدار او دوخته شود.‌ با این اوصاف به چه دل بسته‌اند؟ به این که بر مهاجران سخت‌تر گیرد؟! یا مردم ایران را بیش از پیش تحت فشار اقتصادی قرار دهد؟!