به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان، دکتر پژمان بختیاری نیا گفت: هپاتیت به معنی التهاب بافت کبد است، دلایل مختلفی برای بروز این بیماری وجود دارد و شایعترین نوع هپاتیتهای ویروسی، هپاتیتهای D، C، B، A و E هستند که مهمترین عارضه ابتلا به هپاتیتهای B و C ایجاد سیروز کبدی و سرطان کبد است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر حدود ۳۰۴ میلیون نفر با عفونت هپاتیت ویروسی مزمن در جهان زندگی میکنند، افزود: روزانه ۳ هزار و ۵۰۰ نفر بر اثر عفونتهای هپاتیت B و C جان خود را از دست میدهند، یعنی در هر ۳۰ ثانیه یک مرگ ناشی از هپاتیت رخ میدهد. در مجموع، هپاتیت B و هپاتیت C باعث مرگ ۱.۳ میلیون نفر در سال ۲۰۲۲ شدهاند.
دکتر بختیاری نیا با بیان اینکه روزانه بیش از ۶ هزار نفر به هپاتیت ویروسی مبتلا میشوند و هدف سازمان بهداشت جهانی، حذف هپاتیتهای ویروسی تا سال ۲۰۳۰ است، ادامه داد: بیشتر علائم هپاتیت تنها زمانی ظاهر میشوند که بیماری پیشرفت میکند و بیشتر افراد، هنگامی که به بیماری کبدی یا سرطان مبتلا میشوند، میفهمند که هپاتیت B یا C دارند.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان با اشاره به علائم عمومی و راههای انتقال ویروس هپاتیت، خستگی مفرط، تب، زردی، بیاشتهایی، تهوع و استفراغ و درد شکم را جزو علائم عمومی هپاتیت عنوان و اضافه کرد: افزایش آگاهی در تمامی سطوح جامعه در راستای برنامه ملی حذف هپاتیتهای ویروسی B و C از اهمیت خاصی برخوردار است.
راههای انتقال ویروس هپاتیت
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در تشریح راههای انتقال ویروس هپاتیت میگوید: این ویروس از راه خون و فرآوردههای خونی آلوده، استفاده مشترک از وسایل تزریقی آلوده شامل سرنگ و سوزن و حتی قاشق، فیلتر و پایپ مشترک، خالکوبی، تتو و سوراخ کردن بدن با وسایل آلوده، تیغ ریشتراشی، قیچی و ماشین اصلاح مشترکی که با خون فرد مبتلا آلوده شده باشند و بلافاصله بدون تمیز کردن، مورد استفاده قرار میگیرند، منتقل میشود. این وسایل میتوانند عامل خطر باشند.
وی استفاده مسواک آلوده به صورت مشترک، تماس جنسی محافظتنشده و انتقال از مادر مبتلا به بیماری هپاتیت به نوزاد را از راههای انتقال بیماری برشمرد و گفت: هپاتیتهای ویروسی از طریق دست دادن و بوسیدن فرد مبتلا، استفاده از ظروف مشترک، معاشرت معمولی در محل کار و منزل، از راه هوا، عطسه و سرفه و استفاده از سرویس بهداشتی مشترک منتقل نمیشود.
پیشگیری و درمان هپاتیتها
وی با بیان اینکه هپاتیت B و C همانند دیگر بیماریهای مزمن، در یک دوره طولانی بیماران را گرفتار میکنند و به مراقبتهای بهداشتی درمانی پیوسته و زنجیرهای نیاز دارند، افزود: با انجام سه دوز ایمن سازی هپاتیت B که اثربخشی آن بالای ۹۵ درصد است میتوان از ابتلا به هپاتیت B پیشگیری کرد، بنابراین توصیه میشود برخی از گروههای شغلی که در معرض خطر ابتلا به هپاتیت هستند مانند پاکبانان، امدادگران حوادث، آرایشگران و... ایمن سازی را انجام دهند.
به گفته دکتر پژمان بختیاری نیا؛ هپاتیت C به وسیله واکسن قابل پیشگیری نیست و برای درمان آن، فرد مبتلا باید به مدت ۳ تا ۶ ماه دارو مصرف کند.
پیشگیری از آسیب بیشتر کبد
معاون بهداشت و رئیس مرکز بهداشت استان خوزستان توصیه کرد: کنترل وزن با رژیم غذایی سالم که شامل مقدار زیادی میوه و سبزیجات، غذاهای نشاستهای، فیبر و پروتئین باشد و محدود کردن مصرف غذاهای چرب و سرخشده یا فرآوریشده، برای بیماران مبتلا به هپاتیت از ضروریات است.
وی تاکید کرد: ورزش منظم و پرهیز از کشیدن سیگار و مواد دخانی از دیگر عوامل کمککننده به پیشگیری از آسیب دیدن بیشتر کبد هستند