شناسهٔ خبر: 69557623 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

«صنایع دستی» آذربایجان‌ غربی «صنعتی» که نباید دست روی دست گذاشت

هنرمندان آذربایجان غربی با خلق زیباترین صنایع دستی که هویت این سرزمین را نیز به آن‌ها گره زده‌اند نه تنها موجب ماندگاری فرهنگ این دیار شده‌اند بلکه از این ظرفیت نیز برخوردارند که پا را فراتر گذاشته و به خانه‌ها و محافل کشورهای خارجی رسوخ پیدا کند.

صاحب‌خبر -

آذربایجان غربی ید طولایی در صنایع دستی چوبی همانند ریزه‌کاری و منبت‌کاری دارد چنان ‌که دارنده مهر اصالت یونسکو در منبت‌کاری است.  
قالی‌بافی، گلیم‌بافی، جاجیم‌بافی، سفال و سرامیک، صنایع دستی چرمی، هنرهای روی چوب و صنایع دستی روی شیشه از دیگر صنایع دستی هستند که همچنان رونق دارند و هنرمندان این استان روز به روز آثار فاخرتری در این زمینه تولید می‌کنند.
راه‌اندازی نخستین خانه صنایع‌ دستی استان در مدرسه هدایت ارومیه در خرداد سال جاری یک گام مثبت برای حمایت از هنرمندان و توسعه صنایع ‌دستی در آذربایجان غربی بود که گردشگران هنگام بازدید از این مکان تاریخی می‌توانند از صنایع‌ دستی استان خرید کنند.  
از طرفی ۴۰ اثر صنایع دستی این استان در انتظار ثبت و دریافت نشان مهر اصالت ملی هستند و تاکنون ۷۳ اثر صنایع دستی در آذربایجان غربی مهر اصالت ملی دریافت کرده‌اند.
صنعتی با ظرفیت اشتغال‌زایی فراوان
جدای از این تعاریف، بر اساس اعلام وزارت میراث فرهنگی، حداقل سرمایه‌گذاری برای ایجاد اشتغال در حوزه صنایع دستی ۳۰۰ میلیون تومان است در حالی که سرمایه‌گذاری در حوزه صنعت به ۳ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.
یکی از پیشکسوتان صنایع دستی این استان معتقد است این هنر منبع درآمد بزرگی بوده و اگر به آن توجه شود بستر اشتغال زیادی برای بسیاری از افراد می‌تواند فراهم کند.
جواد درویش‌زاده که ۴۱ سال است با هنر ریزه‌کاری و منبت‌کاری پیوند دارد، اظهار می‌کند: ریزه‌کاری چوب از مهم‌ترین صنایع دستی پررونق ارومیه است که روش تولید آن بر اساس روکش کردن قطعات چوبی در طرح‌ها و تولیدات بسیار متنوع و کاربردی بوده و از چوب گردو، سنجد، گلابی، سرو، صنوبر و تبریزی به روش بریدن چوب در قطعات نازک و کنار هم چسباندن آن‌ها تولید می‌شود.
این‌ هنرمند ادامه می‌دهد: بدون شک راهیابی و حضور صنایع دستی آذربایجان غربی در بازارهای جهانی امید و انگیزه بیشتری به هنرمندان داده، تولیدات آن‌ها را بلندآوازه کرده و مشتریان بیشتری برای آن‌ها جلب می‌کند.
نیاز به معرفی بیشتر 
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی نیز با تأکید بر اینکه صنایع دستی آذربایجان غربی آن گونه که شایسته است باید معرفی و شناسانده شود، اظهار می‌کند: حوزه صنایع دستی استان چندین آسیب دارد که یکی از آن‌ها عدم معرفی این آثار و ظرفیت‌های آن است.
مرتضی صفری می‌افزاید: در برخی از کشورها برای حمایت از صنایع ‌دستی قانونی تصویب شده که براساس آن شهروندان موظف هستند دست‌کم سالی یک بار اقدام به خرید آثار صنایع‌ دستی بکنند که این کار ضمن ایجاد اشتغال برای هنرمندان موجب حفظ هویت و تاریخ مردم نیز می‌شود زیرا صنایع‌ دستی بخشی از هویت و تاریخ مردم یک جامعه است.
وی خاطرنشان می‌کند: بر اساس مذاکرات انجام شده با سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان مقرر شده دستگاه‌های دولتی هدایای خود را از محصولات صنایع‌ دستی انتخاب کنند.
صفری با اشاره به پرداخت بیش از هزار میلیارد ریال تسهیلات صنایع‌ دستی ارزان‌قیمت به هنرمندان اظهار می‌کند: همچنین برای حمایت از هنرمندان بازارچه‌ صنایع‌ دستی در خیابان دانشکده ارومیه با ۱۹غرفه راه‌اندازی شده که چندین غرفه آن به عرضه تولیدات زندانیان اختصاص دارد.
وی ادامه می‌دهد: بازارچه‌های صنایع ‌دستی در شهرها از جمله اولویت‌های وزارت میراث ‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی است و در این راستا می‌توان با همکاری بنیاد برکت نسبت به راه‌اندازی این بازارچه‌ها اقدام   کرد.
صادرات به کشورهای حاشیه خلیج فارس 
معاون صنایع دستی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان غربی از کشورهای حاشیه خلیج فارس، کشورهای اروپایی و ترکیه به عنوان مهم‌ترین مقصد صادرات صنایع دستی آذربایجان غربی یاد می‌کند.
محمدرضا طنابی مرزی بودن استان را فرصت و ظرفیت مغتنمی برای راهیابی صنایع دستی آذربایجان غربی به بازارهای جهانی دانسته و ادامه می‌دهد: در سفری که استاندار سابق آذربایجان غربی به ترکیه داشت رایزنی‌هایی مبنی بر برپایی نمایشگاه‌های فروش صنایع دستی در کشورهای همجوار از جمله ترکیه و دیگر کشورها صورت گرفت.
معاون صنایع دستی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان غربی تصریح می‌کند: با عملی شدن این مهم صنایع دستی استان بیش از پیش رونق یافته و میزان صادرات هم فراتر از وضع موجود خواهد بود زیرا نمایشگاه‌ها سبب شناسانده شدن صنایع دستی استان شده و حتی مشتریان خاص و دائمی برای آن‌ها پیدا می‌شود.
وی یادآور می‌شود: همچنین درراستای توسعه و گسترش بازار صنایع دستی تصمیم گرفته شده بازارچه‌های فروش صنایع دستی در مبادی ورودی و خروجی یا گمرکات استان راه‌اندازی شود تا مسافران و گردشگران هنگام تردد اقدام به خرید کرده و از طرف دیگر بستر دیگری برای معرفی قابلیت‌های صنایع دستی استان باشد و درآمدی نیز نصیب هنرمندان کند.