انتخابات امريكا وارد حساسترين مراحل خود شده است. كانديداها و حاميان پرنفوذشان آخرين تلاشهاي خود را به انجام ميرسانند و نظرسنجيها به شكل لحظهاي تغييرات را رصد ميكنند و همچنان با ارقام متضاد بر پيشبيني ناپذيري انتخابات دامن ميزنند.
نگراني ميشل اوباما: ميشل اوباما روز شنبه در سخنراني خود در پنسيلوانيا با حمايت از هريس، از احتمال پيروزي ترامپ ابراز نگراني كرد و با انتقاد شديد از ترامپ او را «يك فريبكار» خواند و گفت: «اگر انتخابات مسير درستي را نرود، همه ما از اين بازگشت به عقب، آسيب خواهيم خورد. او نظام آموزشي را نابود خواهد كرد، سلامت زنان را نشانه رفته و افراد ثروتمند را بر همه مردم ترجيح خواهد داد.» البته در يك كمپين انتخاباتي اين ابراز نگراني لزوما به معني پيروز دانستن رقيب نيست بلكه به معني شدت رقابت و ايجاد انگيزه براي هواداران است.
آخرين تحولات نظرسنجيها: نسبت به روز گذشته، طبق گزارش موسسه «فايو ترتي ايت» در سطح ملي فاصله هريس با ترامپ نزديكتر شد و به يك درصد رسيد.
اما موسسه انگليسي «يو كي گاو» اين فاصله را حدود ۳ درصد و به نفع هريس ميداند. از نظر شانس پيروزي، موسسه «يو كي گاو» اندكي شانس هريس را بيشتر ميداند. اما امروز موسسه «اكونوميست» شانس ترامپ را ۵۱ به ۴۹ از هريس بيشتر دانست. موسسه اكونوميست گفته است دليل افزايش شانس ترامپ نسبت به روز شنبه، ناشي از بهبود وضعيت او در ايالت كليدي «آريزونا» است. در ايالتهاي كليدي ديگر، طبق جمعبندي واشنگتنپست اگر صحيح باشد همچنان جورجيا (۲+) و كاروليناي شمالي (۱+) به سوي ترامپ و ويسكانسين (۲+) و نوادا (۱+)، ميشيگان (۳+) و پنسيلوانيا (۱+) به سوي هريس تمايل نشان دادهاند كه نوعي بهبود در ميشيگان نسبت به روز گذشته به نفع هريس است. موسسه «يو كي گاو» هريس را در ايالت كاروليناي شمالي نيز (۱+) پيشتاز ميداند. در آماري ديگر موسسه امريكايي «فايو ترتي ايت» كه متوسط صدها نظرسنجيها را محاسبه ميكند و در انتخابات قبل تمايل به بايدن داشت و پيروزي او را بهدرستي پيشبيني كرده بود، تا ظهر يكشنبه، شانس ترامپ را ۵۳ به ۴۷ از هريس بيشتر ميداند. همين موسسه روز شنبه، شانس ترامپ را ۵۱ به ۴۹ ميدانست كه اينك دو درصد پيشرفت نشان ميدهد.
وضعيت آرای زودهنگام: همزمان آمار منتشره از ديدگاه ۷۰ ميليون رايدهنده زودهنگام از سوي 3موسسه واشنگتن پست و نيويورك تايمز و ايبيسي، تمايل اين افراد به هريس را ۶۱ درصد نشان ميدهد. البته به طور كلي رايدهندگان زودهنگام كه بيشتر از قشر متوسط و تحصيلكرده هستند، تمايل به دموكراتها دارند و رايدهندگان جمهوريخواه بيشتر در روز انتخابات حضور پيدا ميكنند و تمايل چنداني به راي زودهنگام نشان ندادهاند.
يك نظرسنجي غيرمنتظره به نفع هريس: در اين ميان، روز يكشنبه يك نظرسنجي از سوي موسسه «دس موينز رجيستر» منتشر شد كه نتيجهاي غيرمنتظره و از ديدگاه «فاكس نيوز» شوكهكننده در برداشت. اين نظرسنجي كه در تاريخ ۲۷ اكتبر توسط خانم «سِلزِر» مدير مشهور موسسه نظرسنجي «سلزر» در ايالت «آيووا» به انجام رسيده و ديروز منتشر شده، هريس را ۳ درصد (۴۷ به ۴۴) در اين ايالت نسبت به ترامپ پيشتاز نشان ميدهد در حالي كه يك ماه پيش از آن (ماه سپتامبر) طبق نظرسنجي همين موسسه، ترامپ ۴ درصد از هريس پيش بوده است. ايالت «آيووا» تنها ۶ راي الكترال دارد، اما ايالتي است كه از آخرين انتخابات اوباما، ديگر به دموكراتها راي نداده و در دو انتخابات پس از آن هر بار به ترامپ راي داده است و از اين رو چرخش احتمالي آن بسيار مهم ارزيابي ميشود. البته، همزمان نظرسنجي ديگري از سوي موسسه امرسون كالج منتشر شده كه ترامپ را در همين ايالت ۵۳ به ۴۳ از هريس پيشتر نشان ميدهد كه در تناقض كامل با نظرسنجي موسسه «دس موينز رجيستر» است. تفاوت اين دو نظرسنجي - كه هر دو موسسات معتبري هستند - از چند جهت غيرمنتظره است. يكي ميزان پيشرفت هريس در «آيووا» از نظرسنجي قبلي موسسه «دس موينز رجيستر» كه حدود ۷ درصد پيشرفت هريس را نشان ميدهد و اگر به واقع اين نظرسنجي درست باشد در اين صورت نشان ميدهد هريس پيشرفت چشمگيري داشته و احتمالا سه ايالت پنسيلوانيا و ويسكانسين و ميشيگان كه هم مرز اين ايالت هستند و معمولا به دموكراتها راي ميدهند را بايد به حساب هريس و در نتيجه احتمال بيشتر پيروزي او نسبت به روز گذشته دانست. نكته غيرمنتظره ديگر، تفاوت اين نظرسنجي با ساير نظرسنجيهاي معتبر است. حساب بسياري از نظرسنجيهاي حزبي كه آمار را به شكل معنيداري براي رضايت طرفداران خود، اخذ يا تغيير ميدهند، جدا. اما تفاوت ۱۳ درصدي بين دو موسسه معتبر، فراتر از دامنه خطا است و نشاندهنده آن است كه يك جاي كار معيوب است. يا نظرسنجي تحت مديريت خانم «سلزر» خطاست، يا آن همه نظرسنجيهاي ديگر؟ آيا خانم سلزر تمايل جنسيتي خود را به نفع هريس در اين نظرسنجي دخالت داده است؟ يا زنان در نظرسنجيهاي قبلي كمتر لحاظ شدهاند؟ براي روشن شدن موضوع بايد منتظر اعلام نتايج شد.
نقش تعيينكننده زنان در سرنوشت هريس: نظرسنجي جديد ايالت «آيووا» يك نكته مهم ديگر نيز دارد و آن تغيير نظر زنان اين ايالت نسبت به ترامپ در دو نظرسنجي ياد شده است. در نظر سنجي دوم، زنان به ويژه زنان مستقل، گرايش معنيداري به هريس نشان دادهاند كه موجب تغيير وضعيت در ايالت آيووا شده است. اگر چنين باشد، چرا اين تغيير را در نظرسنجيهاي ديگر مشاهده نميكنيم؟ صرف نظر از دقت يا عدم دقت نظرسنجي خانم سلزر، نقش زنان در انتخابات ۲۰۲۴ حائز اهميت است. هم از اين رو كه يك زن كانديداي رياستجمهوري است و هم از اين بابت كه يكي از مهمترين تفاوتهاي برنامههاي دو كانديدا موضوع سقط جنين است. موضوعي كه ترامپ در آن رويكرد محافظهكارانه و هريس رويكرد ليبرال را در پيش گرفتهاند و هر كدام از اين رويكردها در زندگي زنان امريكا به ويژه زنان در سن بارداري و خانوادههاي جوان تاثيرات شگرفي خواهد داشت. به همين دليل هم هست كه تا اين لحظه طرفداران هريس مهمترين دلايل حمايت از او را برنامه هريس در سقط جنين، بهداشت و درمان و همچنين ارزشهاي دموكراسي امريكايي دانستهاند. در حالي كه طرفداران ترامپ برنامه او در كنترل تورم، مهاجران و جرايم را دليل اصلي حمايت از او برشمردهاند. به طور كلي در انتخابات امريكا، نژاد، تحصيلات و جنسيت نقشآفريني ويژهاي دارد. به گونهاي كه در ۲۴ سال اخير اكثريت مردان و زنان كه فاقد تحصيلات دانشگاهي هستند به جمهوريخواهان و اكثريت واجدان مدارك دانشگاهي به دموكراتها تمايل نشان دادهاند. در انتخابات اخير ۶۰ درصد واجدان مدارك دانشگاهي هريس را و تنها ۳۸ درصد ترامپ را گزينه خود دانستهاند. در حالي كه در ميان افراد فاقد مدارك دانشگاهي تنها ۴۳ درصد هريس را منتخب خود دانستهاند و اين رقم براي ترامپ ۵۴ درصد است. شكاف ديگر در نژاد بوده است. به گونهاي كه اكثر بسيار بالاي سياهپوستان (۹۰ درصد)، اسپانياييزبانها (۶۴ درصد) به دموكراتها و اكثريت نسبي سفيدپوستان (۵۴ درصد) به جمهوريخواهان گرايش نشان دادهاند. اما نكته حايز اهميت آن است كه به طور كلي زنان نسبت به مردان، تمايل بيشتري به دموكراتها داشتهاند. به گونهاي كه در آخرين نظرسنجي ايبيسي/ ايپسوس، ۵۶ درصد زنان گفتهاند اگر در انتخابات شركت كنند به هريس و ۴۲ درصد به ترامپ راي ميدهند. در حالي كه اين ميزان در ميان مردان برعكس يعني ۴۵ درصد به هريس و ۵۱ درصد به ترامپ است. با توجه به آمار فوق و با توجه به رقابت نزديك دو كانديدا، به نظر ميرسد ميزان شركت زنان بهويژه زنان سياهپوست (با ۹۳ درصد تمايل به هريس) و زنان مستقل از هر رده سني و زنان جوان (۱۸ تا ۳۹ سال) كه بيشترين تمايل (۶۶ درصد) را در ميان همه گروههاي سني به هريس نشان دادهاند، ميتواند در انتخاب يا انتخاب نشدن نخستين رييسجمهور زن امريكا نقشي اساسي ايفا کند.
پيشتازي زنان در رايدهي زودهنگام: در همين پيوند يادآور ميشود كه در آخرين آمار از شركتكنندگان در راي دهي زودهنگام در ايالتهاي هفتگانه چرخشي تاكنون زنان ۵۵ درصد و مردان ۴۵ درصد رايدهندگان را شامل شدهاند. به عبارتي زنان ۱.۴ ميليون بيش از مردان در رايدهي زودهنگام اين ايالتها مشاركت كردهاند. تا همين جا مشاركت بيشتر زنان نسبت به مردان، در صورت تداوم ميتواند نشانه مثبتي براي آمار نهايي هريس محسوب شود. اما اينكه آيا ميزان نهايي مشاركت زنان با توجه به گرايش اكثريت مردان سفيدپوست به ترامپ (۵۷ درصد)، در حدي خواهد بود كه پيروزي هريس را تضمين كند؟ بايد صبر كرد.
جمع بندي: تقريبا تمام نظرسنجيهاي ايالتهاي كليدي در دامنه خطا قرار دارد و فاصله دو كانديدا در همه ايالتها كمتر از ۴ درصد است. اما اينكه جهت خطا در هر ايالت لزوما به نفع كدام كانديداست تا روشن شدن نتايج انتخابات، مشخص نخواهد شد و از اين روست كه پيش بيني نتيجه نهايي بسيار دشوار شده. ممكن است در برخي ايالتها آرای يك كانديدا و در برخي ديگر آرای كانديداي ديگر بيشتر يا كمتر پيشبيني شده باشد. اگر فرضا خطاي نظرسنجيها در 7 ايالت، آرای هريس را بيشتر از واقع پيشبيني كرده باشند، در اين صورت ترامپ نظير سال ۲۰۱۶ با حداكثر ۳۱۲ راي الكترال پيروز انتخابات خواهد شد. از سوي ديگر، چنانچه جهت خطا در پيشبينيها آرای ترامپ را بيشتر از واقع ديده باشد، در اين صورت هريس حداكثر با ۳۱۹ راي الكترال رييسجمهور امريكا خواهد بود. تا ظهر يكشنبه، بيشتر نظرسنجيها همچنان شانس ترامپ را بيشتر ميبيند. ترامپ گفته است اگر او رييسجمهور نشود، حتما تقلب شده است. اما اگر نظرسنجيها در دامنه خطا باشد يا نظرسنجي غيرمنتظره «آيووا» درست از آب در بيايد، احتمالا وضعيت هريس بايد بهتر از آن چيزي باشد كه تا به حال گزارش شده است و در اين صورت، او نخستين رييسجمهور زن امريكا خواهد شد.
نكته آخر آن كه بهروزترين نظرسنجيها حداقل مربوط به يك يا دو روز قبل است. لذا در انتخاباتي كه «به مو بند است»، علاوه بر دامنه خطاي نظرسنجيها، نبايد تحولات روزها و ساعات آخر را ناديده گرفت. ادامه دارد...