به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، بیش از هزار نویسنده جهان بیانیهای در اعتراض به جنایتهای رژیم صیهونیستی در غزه و لبنان را امضا کرده و متعهد شدهاند که با کلیه مؤسسه فرهنگی، ناشران، جشنوارهها یا انتشاراتی که در نقض حقوق فلسطینیها همدست هستند، همکاری نکنند.
این نامه که با واکنشهای متعددی روبهرو شده است، همدردی جامعه جهانی نویسندگان و صنعت نشر را با فجایعی که اسرائیلیها در غزه رقم زدند نشان میدهد، فاجعهای که در نامه از آن با عنوان «عمیقترین بحران اخلاقی، سیاسی و فرهنگی قرن بیست و یکم» یادشده است.
امضاکنندگان این نامه صراحتاً اعلام کردهاند که با ناشران، جشنوارهها، آژانسهای ادبی و نشریاتی که در نقض حقوق فلسطینیها با اجرای سیاستها و شیوههای تبعیضآمیز یا توجیه اشغال، نژادپرستی یا نسلکشی اسرائیل شریک هستند، همکاری نخواهند کرد، همچنین نهادهایی که هرگز علناً حقوق مسلم مردم فلسطین را (که در قوانین بینالمللی تصریح شده است) بهرسمیت نشناختهاند نیز تحریم خواهند شد.
پس از انتشار این نامه در 28 اکتبر، تعداد امضاکنندگان نامه فراتر از 1000 نفر رفته است و برخی از چهرههای جهانی ادبیات معاصر نیز به خیل امضاکنندگان آن پیوستهاند. نویسندگان پرفروشی از جمله سالی رونی نویسنده «اینترمتزو» که از منتقدان سرسخت رفتار رژیم اسرائیل با مردم فلسطین بوده است، نیز میان امضاکنندگان این نامه دیده میشوند.
سالی رونی (متولد 20 فوریه 1991) یک نویسنده و فیلمنامهنویس ایرلندی است. رمان نخست او، «صحبت با دوستان»، در سال 2017 منتشر شد، سپس در سال 2018 «مردم عادی» را منتشر کرد. مردم عادی در سال 2020 تبدیل به یک مجموعه تلویزیونی شد. رونی پس از آن «دنیای زیبا، کجایی؟» و اخیراً «اینترمتزو» را نیز منتشر کرده است.
از زمان انتشار اولین رمانش، «گفتوگو با دوستان»، و «مردم معمولی» که سال 2018 در فهرست بلند جایزه بوکر قرار گرفت، رونی 30ساله تبدیل به نویسندهای پرفروش و تحسینشده شد که این موضوع بهنوعی کتابهایش را هم تحتالشعاع قرار داد، بهگونهای که «آدمهای معمولی» تاکنون به 46 زبان ترجمه شده است.
رونی، سلینجری برای نسل اسنپ چت
برای مثال، او اولین رماننویس بزرگ نسل هزاره و «سلینجری برای نسل اسنپچت» نامیده میشود. در سال 2019 چنان جمعیت بزرگی از مخاطبین برای خوانش کتابش در بروکلین حاضر شدند که برنامه از کتابفروشی به کلیسایی در مجاورت آن منتقل شد.
آثار او به چندین زبان ترجمه شده و میلیونها نسخه از آنها در سراسر جهان به فروش رسیده است. رونی با سبک نوشتاری خاص خود، تحسین منتقدان و خوانندگان بسیاری را برانگیخته است. او در انگلستان موفق به دریافت جایزه نویسندگان جوان ساندی تایمز در سال 2017 و جایزه کتاب کوستا در سال 2018 شد.
آثار رونی تحسین منتقدان و موفقیت تجاری زیادی را برای او به دست آورده است، تایم او را در سال 2022 بهعنوان یکی از 100 فرد تأثیرگذار جهان معرفی کرد.
تحصیلات و زندگی شخصی
رونی در سال 1991 در کسلبار، شهرستان مایو به دنیا آمد و در همانجا بزرگ شد، پدرش برای تلکام ایرین و مادرش در یک مرکز هنری کار میکرد. رونی یک برادر بزرگتر و یک خواهر کوچکتر دارد، در کالج ترینیتی دابلین، در رشته انگلیسی تحصیل کرد و در سال 2011 برای بورسیه انتخاب شد، همانجا شروع به تحصیل کارشناسی ارشد رشته علوم سیاسی کرد (ولی آن را به پایان نرساند) ولی بهعوض در رشته ادبیات آمریکایی مدرک گرفت و در سال 2013 فارغالتحصیل شد. پیش از ورود به حوزه نویسندگی، او منشی یک رستوران در دابلین بود.
شروع مبارزه علیه اسرائیل
رونی جدیترین مبارزهاش علیه رژیم صیهونیستی را در سال 2021 آغاز کرد، او درخواست انتشارات اسرائیلی «مودان» برای انتشار رمان «دنیای زیبا، کجایی؟» بهزبان عبری در اسرائیل را رد کرد و دلیل آن را اعتراض به رفتار اسرائیل با فلسطینیان اعلام کرد.
مخالفت با ترجمه عبری رمانش توسط ناشر اسرائیلی
«رونی» در بیانیهای پس از رسانهای شدن این موضوع گفت: هرچند رمانهای پیشین او به زبان عبری منتشر شده است، اما در زمان حاضر تصمیم ندارد حق ترجمه این کتاب را در اختیار یک انتشارات اسرائیلی قرار دهد.
در این بیانیه او از تمایل خود برای حمایت از کمپین (BDS) سخن گفته است. این کمپین در راستای «پایان حمایت جهانی از ستم اسرائیل علیه فلسطین و تحت فشار گذاشتن این رژیم برای پیروی کردن از قوانین بینالمللی» فعالیت دارد. کمپین انزوا، عدم سرمایهگذاری و تحریم اسرائیل (BDS) جنبشی جهانی است که 9 ژوئیه 2005 توسط 171 سازمان غیردولتی فلسطینی با هدف تحت فشار قرار دادن رژیم اسرائیل با اهرمهای اقتصادی برای پایان دادن به اشغال سرزمین فلسطین، رفع تبعیض و بهرسمیت شناختن حق بازگشت میلیونها آواره فلسطینی بنیان گذاشته شد.
در بخشی از بیانیه رونی آمده است: «اوایل سال جاری سازمان بینالمللی دیدهبان حقوق بشر گزارشی با عنوان «عبور از آستانه، مقامات اسرائیلی و جنایات آپارتاید و شکنجه» منتشر کرد. این گزارش، تأییدکننده چیزی بود که گروههای حقوقبشری فلسطینی از مدتها پیش در حال گفتن آن هستند، سیستم سلطه نژادی اسرائیل و جداییطلبی علیه فلسطینیها در قوانین بینالمللی مطابق تعریف آپارتاید است، البته بسیاری از کشورها غیر از رژیم اسرائیل هم در نقض شدید حقوق بشر مجرم هستند، این امر در مورد آفریقای جنوبی در جریان مبارزه علیه آپارتاید در آنجا نیز صادق بود، در این مورد خاص من به درخواست جامعه مدنی فلسطین، ازجمله تمامی اتحادیههای مهم اصناف فلسطینی و اتحادیه نویسندگان پاسخ میدهم.»
او در بخشی از بیانیه خود میگوید که میداند همه با تصمیم او موافق نخواهند بود، اما همکاریکردنش با یک شرکت اسرائیلی که علناً حاضر به فاصله گرفتن از آپارتاید نیست و از حقوق ملت فلسطین که توسط سازمان ملل متحد مقرر شده حمایت نمیکند، درست نیست.
اعلام همبستگی با مردم فلسطین در راه تلاش برای آزادی
این نویسنده همچنین اظهار میکند: «امکان در اختیار گرفتن حق ترجمه عبری رمان جدید من همچنان وجود دارد و اگر بتوانم حق ترجمه را بهنحوی به فروش برسانم که با خطمشیهای جنبش BDS همخوانی داشته باشد بسیار خشنود و مفتخر خواهم شد، ضمناً بار دیگر مایلم همبستگی خود را با مردم فلسطین در راه تلاش برای رسیدن به آزادی، عدالت و برابری ابراز کنم.»
این تصمیم رونی در همان زمان با موافقتها و مخالفتهایی نیز همراه بود، برای نمونه «رونان بورتنشوا» دبیر مجله «تریبیون» معتقد است تصمیم این نویسنده با توجه به اظهارات پیشینش غافلگیرکننده نبوده است.
اقدام دو کتابفروشی اسرائیلی علیه رونی
در اقدامی تلافیجویانه، دو کتابفروشی زنجیرهای اسرائیلی نیز پس از این اظهارنظر رونی، اعلام کردند که تمامی عناوین کتابهای وی را از قفسههای خود خارج خواهند کرد.
حمایت 70 نویسنده و ناشر از تصمیم رونی
پس از آن در نامهای که توسط Artists for Palestine UK «هنرمندان حامی فلسطین» سازماندهی شد، 70 نویسنده و ناشر از جمله کوین بری، راشل کوشنر، جف دایر، پانکاج میشرا، کارمن کالیل و احداف سوئیف از تصمیم رونی حمایت کردند و آن را «پاسخی مثالزدنی به بیعدالتیهای فزایندهای که بر فلسطینیها تحمیل میشود» توصیف کردند.
«دنیای زیبا، کجایی؟» زمانی که در ماه سپتامبر سال 2021 منتشر شد به صدر پرفروشترین کتابهای بریتانیا رسید و در پنج روز نخست انتشار، بیش از 40هزار نسخه از این کتاب به فروش رسید. هر دو رمان «آدمهای معمولی» و «گفتوگو با دوستان» رونی مورد اقتباس تلویزیونی قرار گرفتهاند.
امضای نامه علیه آپارتاید اسرائیل
رونی در سال 2021 همچنین نامهای علیه آپارتاید اسرائیل امضا کرد که خواستار توقف فوری و بدون قید و شرط خشونت اسرائیل علیه فلسطینیها و قطع روابط تجاری، اقتصادی و فرهنگی دولتمردان کشورهای مختلف با این رژیم بود.
رونی اولین نویسندهای نیست که از ترجمه کتابش به زبان عبری بهدلایل سیاسی خودداری میکند، آلیس واکر، نویسنده آمریکایی آفریقاییتبار کتاب «رنگ ارغوانی» برنده جایزه پولیتزر، در سال 2012 نیز پیش از او، بهخاطر جنایتهای رژیم اسرائیل حاضر به ترجمه رمانش به عبری نشد.
حالا رونی پس از انتشار چهارمین کتابش «اینترمتزو» به شرح روابط پیچیده دو برادر میپردازد، به امضای بیانیه هزار نویسنده در تحریم مؤسسات فرهنگی اسرائیلی پیوسته و بار دیگر مخالفت خود را با رژیم صهیونیستی و جنایتهایش علیه مردم فلسطین اعلام کرده است.
نویسندگان، شاعران، بازیگران و چهرههای فرهنگی و هنری بسیاری سالهاست که در انتقاد به سیاستهای غرب و جنایتهای اسرائیل در فلسطین، فعالیت میکنند، پس از «طوفان الاقصی» و آشکارتر شدن چهره صهیونیستها در جهان، حملات وحشیانه رژیم صهیونیستی و کشتار زنان و کودکان بیگناه غزه فریاد اعتراض بسیاری از دیگر چهرههای مشهور جهانی را نیز بلند کرده است.
انتهای پیام/+
∎