آموریم 39 ساله سرمربی جدید شیاطین سرخ، بدون در نظر گرفتن یک دوره قرضی در قطر، تمام دوران فوتبال خود را در پرتغال گذرانده است. با این حال، به لطف حضور اسپورتینگ در رقابتهای اروپایی، تجربه تقابل با تیمهای بزرگ لیگ برتر انگلیس را دارد. آموریم در طول دوران حضورش در اسپورتینگ با سه باشگاه لیگ برتری یعنی منچسترسیتی، تاتنهام و آرسنال روبهرو شده است.
عملکرد آموریم مقابل غولهای لیگ برتر
اسپورتینگ به عنوان قهرمان لیگ برتر پرتغال وارد فصل 22-2021 شد و برای پیشرفت در لیگ قهرمانان اروپا تلاش میکرد چون آخرین بار در سال 2009 به مرحله حذفی این رقابتها صعود کرده بود. اسپورتینگ همراه بورسیا دورتموند از مرحله گروهی لیگ قهرمانان اروپا صعود کرد اما در مرحله یکهشتمنهایی به منچسترسیتی پپ گواردیولا خورد و از دور رقابتها حذف شد. شاگردان پپ در همان بازی رفت در پرتغال کار را یکسره کردند و با پنج گل تیم آموریم را در هم کوبیدند. بازی برگشت دو تیم در اتحاد با تساوی بدون گل به پایان رسید.
فصل 23-2022 بدون شک ناامیدکنندهترین فصل دوران آموریم در اسپورتینگ بود. تیم او در میانه رقابتهای بدون جام به رتبه چهارم لیگ برتر پرتغال سقوط کرد. با این حال، آنها موفقیتهایی در اروپا داشتند. اسپورتینگ در کنار فرانکفورت، مارسی و تاتنهام آنتونیو کونته در مرحله گروهی قرار گرفت. جدال تاکتیکی بین دو مربی که به الگوهای آمادهسازی و کار سخت و بدون توپ تکیه میکنند، باعث شد تا موقعیتهای کمی برای هر دو طرف به دست بیاید اما در نهایت اسپورتینگ به لطف ضربه سر پائولینیو، تاتنهام را شکست داد. با این حال جدال دو تیم در بازی برگشت در لندن فوقالعاده حساس بود چون در هفته پنجم برگزار میشد و رقبا به امتیازات بازی برای صعود به مرحله بعد نیاز داشتند. این دیدار درنهایت با تساوی یک-یک به پایان رسید.
درنهایت با توجه به موفقیت آرسنال در لیگ، اولویت توپچیها در جای دیگری بود. این بازی یک ماجرای دوگانه داشت و یک برد و یک مساوی به اسپورتینگ رسید. شاگردان روبن آموریم در نهایت آرسنال را حذف و به مرحله بعدی لیگ اروپا صعود کردند.
آموریم، شبیه تنهاخ
سرمربی جدید شیاطین سرخ، از نظر رویکرد کلی تاکتیکی شباهتهایی به اریک تنهاخ دارد. ساختارهای دو مربی به طور کلی متفاوت است اما اهداف نهایی آنها در بسیاری از جنبهها تا حدودی همپوشانی دارند. تنهاخ در مورد تمایل خود برای تبدیل کردن منچستریونایتد به بهترین تیم انتقالی در جهان کاملا مصر بود و این عملا به قیمت پایان کار او تمام شد زیرا تا پایان به شدت به این رویکرد پایبند ماند. آموریم نباید آنقدر افراطی باشد. او دوست دارد خیلی بیشتر مالکیت توپ را کنترل کند اما تیم خود را به شیوههای متفاوتی به میدان میفرستد.
در واقع شباهتهای ساختاری در این زمینه وجود دارد. در مالکیت، ساختار تهاجمی تنهاخ به دلیل حرکات نامتقارن بازیکنان عقب زمین، اغلب شبیه به شکل ۱-۵-۱-۳ یا ۱-۶-۳ بود. در مورد آموریم، این ساختار تهاجمی راحتتر ساخته میشود زیرا ترکیب مورد علاقه او ۱-۳-۲-۴ است و در این چینش یک هافبک مرکزی در کنار مدافعان کناری به سمت بالا میرود. در زمان بدون مالکیت توپ، مربی هلندی در تنظیمات پرسینگ خود با مشکلات مکرری مواجه شد. پرس او اغلب از همگسیخته جلوه و او را مجبور میکرد مالکیت توپ را واگذار و بازیکنانش را در یک بلوک فشردهتر رها کند. آموریم با چنین مسائلی مواجه نشده؛ زیرا در پرتغال مجبور نبود در برابر همه حریفان مالکیت را داشته باشد و به نوعی مقابل رقبای بزرگ اروپایی، تیمش عقبنشینی میکرد. تنهاخ همچنین قبل از پیوستن به منچستریونایتد رکورد قابل توجهی در آژاکس داشت اما وقتی نوبت به تنظیم تاکتیکهایش برای لیگی بسیار رقابتی میرسید، دچار تزلزل شد. آموریم باید مواظب باشد در این دام نیفتد.
ترفندهای تاکتیکی مورد نیاز
تاکتیکهای آموریم برای تیم اسپورتینگ و شرایط لیگ پرتغال کاملا منطقی بود اما او نمیتواند آنها را در منچستریونایتد کپی کند. شیاطین سرخ به سختی تحت هدایت تنهاخ یاد گرفتهاند ساختار هجومی ۱-۶-۳ رویکرد مناسبی نیست زیرا آنها مدام در ضدحمله آسیب میبینند. یافتن تعادل مناسب در خط میانی برای آموریم بسیار مهم است. بنابراین، آموریم به هافبکی نیاز دارد که عقب بماند به همین دلیل مانوئل اوگارته میتواند نقش مهمی در تیم داشته باشد. همچنین ممکن است بخواهد با دفاعهای کناری خود، محافظهکار باشد تا شکنندگی تیمش را کمتر کند.
تاکتیکدان پرتغالی به طور کلی برای بازیهای بزرگ در اروپا و داخلی تغییرات هوشمندانهای انجام داده. بنابراین هواداران منچستریونایتد میتوانند به طور منطقی امیدوار باشند راهحل مناسبی را پیدا کند. با این حال، آمار او که فقط دو برد در 14 دیدار مقابل تیم ضدحملهای سرخیو کونسیسائو (پورتو) به دست آورده، نشان میدهد دلیلی برای نگرانی وجود دارد.
با این حال، مساله بزرگتر میتواند در جنبههای خارج از مالکیت توپ باشد. او در اسپورتینگ از سه مهاجم خود به طور تهاجمی استفاده میکرد؛ در حالی که مدافعان کناری به طور طبیعی از جناحین بالا و پایین میرفتند و فضای زیادی برای پوشش دادن تنها دو هافبک میانی باقی میگذاشتند. او به لطف کیفیت برتر بازیکنانش نسبت به حریفان معمولی پرتغالی، میتوانست از این مشکل خلاص شود اما در انگلیس این امکان وجود نخواهد داشت. مربی جوان پرتغالی ساختارهای متفاوتی از پرسینگ در در اسپورتینگ نشان نداده و در عوض با بلوک میانی فشرده مقابل تیمهای بزرگ بازی میکرد و مالکیت توپ را به آنها واگذار میکرد.
کلید موفقیت در دل نقل و انتقالات
آموریم در کوتاهمدت با دردسر بزرگی مواجه خواهد شد؛ حداقل تا وقتی سیستم سه دفاعه خود را (که طبق گزارشها مصمم است به آن پایبند باشد) روی تیمی برنامهریزی شده با بازی با چهار مدافع پیاده کند. پست مدافعان کناری میتواند یک مشکل بزرگ باشد زیرا مربی پرتغالی از این بازیکنان برای افزودن عرض به حملات خود استفاده میکند اما بسیاری از مدافعان کناری فعلی منچستریونایتد برای چنین نقشهایی مناسب نیستند. عناصر مطلوب این سیستم، مشکل آسیبدیدگی دارند و بنابراین فورا در دسترس نخواهند بود. در خط میانی، اوگارته یک مهره کلیدی نام دارد و بسته به شرایط مسابقه، باید با کوبی ماینو یا کریستین اریکسن زوج شود. برونو فرناندس احتمالا در یکی از نقشهای تهاجمی پشت مهاجم بازی خواهد کرد. اگر آموریم بخواهد موفقیت طولانیمدت را در تئاتر رویاها تجربه کند، باید در پنجرههای نقل و انتقالاتی با دقت بالایی تیمش را بچیند.