شناسهٔ خبر: 69503432 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

موسیقی در کرمانشاه؛ از برگزار نشدن کنسرت تا زوال سازهای محلی

کرمانشاه - ایرنا - شماری از کارشناسان هنر معتقدند که صرفنظر از برگزار نشدن کنسرت در کرمانشاه؛ وضعیت موسیقی در استان خوب نیست و در سراشیبی زوال بویژه از حیث سازهای محلی قرار گرفته است.

صاحب‌خبر -

تعدادی از کارشناسان موسیقی کرمانشاه در گفتگو با خبرنگار ایرنا اظهار کردند؛ برگزار نشدن کنسرت موسیقی، فراموش شدن سازهای محلی و کم توجهی به خرده فرهنگ‌ها در حوزه هنر و موسیقی شرایط بدی را برای استان به عنوان یکی از خاستگاههای اصلی موسیقی کردی پدید آورده است.

یک کارشناس موسیقی و کارشناسی ارشد آهنگسازی در این رابطه به خبرنگار ایرنا گفت؛ برگزاری جشنواره‌های موسیقی در استان کرمانشاه مغفول و مظلوم واقع شده است.

حیدر کاکی افزود: به عنوان مثال جشنواره تنبور روستای بانزلان از توابع شهرستان دالاهو که البته بیشتر صحنه هنرمندی نوجوانان و جوانان است با کمترین حمایت بخش دولتی چندی پیش برگزار شد.

وی افزود: اساسا برگزاری جشنواره های موسیقی در استان کرمانشاه مظلوم و مغفول واقع شده است و اداره کل فرهنگ و ارشاد استان حمایت جدی از آن ندارد.

وی با بیان اینکه تمام هزینه‌های جشنواره تنبور چندی پیش با همت استاد علی اکبر مرادی تامین و پرداخت شد، اظهار کرد: در برگزاری جشنواره تنبور به مرحله ای رسیدیم که نه تنها توقع هیچ حمایتی نداشتیم بلکه امیدوار بودیم در روند برگزاری آن کارشکنی نکنند.

این نوازنده و آهنگساز گفت: باید بدانیم بی‌توجهی به سازهای سنتی و محلی استان کرمانشاه همچون تنبور باعث فراموشی بخشی از فرهنگ و تاریخ ما خواهد شد.

به گفته وی تنبور ساز مورد علاقه کُردها و سازی جادویی - عرفانی با ۶ هزار سال قدمت است و در میان مردم مناطق کُردنشین به خصوص استان کرمانشاه از جایگاه والا و قداست برخوردار است اما امروزه در تقابل با سازها و موسیقی غربی منزوی شده است.

موسیقی در کرمانشاه؛ از برگزار نشدن کنسرت تا به فنا رفتن سازهای محلی هشتمین دوره جشنواره کهن آْواهای تنبور و موسیقی کردی

برگزاری جشنواره های موسیقی مانع تهاجم فرهنگی است

در همین پیوند علی‌اکبر مرادی دارنده مدرک درجه یک هنری از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی طی گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: برگزاری جشنواره های موسیقی از روی آوردن جوانان به موسیقی غربی تا حدود زیادی جلوگیری می‌کند.

وی گفت: به عنوان مثال برگزاری جشنواره تنبور در روستای بانزلان دالاهو طی سالهای گذشته به جوانان و نوجوانان زیادی کمک کرد تا به موسیقی اصیل و کُردی خود روی آورده و اسیر فرهنگ بیگانه نشوند.

موسس خانه تنبور کرمانشاه با بیان اینکه جشنواره کهن آواهای تنبور در روستای بان زلان دالاهو با هزینه شخصی انجام می‌شود، گفت: هزینه‌ برگزاری جشنواره های فرهنگی - هنری به طرز چشمگیری افزایش یافته است و این وضعیت نمی‌تواند برای مدت زمان طولانی استمرار داشته باشد.

مرادی خواستار برگزاری کنسرت و جشنواره‌های موسیقی در کرمانشاه و نیز توجه و حمایت بیشتر از سازهای محلی شد.

موسیقی در کرمانشاه؛ از برگزار نشدن کنسرت تا به فنا رفتن سازهای محلی علی اکبر مرادی نوازنده و موسس خانه تنبور

موسیقی سنتی و آیینی کرمانشاه در حال فراموشی است

یکی دیگر از نوازندگان و مدرسان موسیقی استان کرمانشاه نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: موسیقی سنتی و آیینی ما بویژه در مناطق کردنشین همچون کرمانشاه در حال نابودی و فراموشی است و باید فکری به حال آن کرد.

کاوه فتاحی افزود: رشد و توسعه سازهای غربی باعث شده نسل جوان به دنبال موسیقی محلی خود نرود لذا ضرورت دارد در این رابطه اقدامات موثر جبرانی انجام شود.

وی اضافه کرد: برای جلوگیری از نابودی موسیقی سنتی، دستگاه های متولی باید از برگزاری جشنواره مختلف حمایت کنند و در استان کرمانشاه به دلیل کم کاریهای صورت گرفته اهمیت این موضوع بیشتر نمایان است.

وی به ساز تنبور به عنوان یک ساز کاملا کُردی که مورد کم توجهی قرار گرفته است اشاره کرد و گفت: تنبور ۷۲ مقام دارد؛ قدمت و پیشینه آن به اندازه ای است که می‌توان چندین کتاب در وصف آن نوشت و ابعاد مختلف آن را شرح داد اما با وضعیت کنونی در معرض کم توجهی و فراموشی قرار گرفته است.

موسیقی در کرمانشاه؛ از برگزار نشدن کنسرت تا به فنا رفتن سازهای محلی کاوه فتاحی نوازنده تنبور

حمایت از سازهای محلی یکی از اولویت های اداره کل فرهنگ و ارشاد است

در این ارتباط معاون هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه طی گفت و گو با خبرنگار ایرنا توجه به موسیقی و سازهای محلی را یکی از اولویت های این اداره کل دانست و گفت: برای حمایت از سازهای محلی استان، کارگاه ها و کنسرت‌های موسیقی حتی آموزشی - پژوهشی آمادگی کمک و همکاری را داریم.

موسیقی در کرمانشاه؛ از برگزار نشدن کنسرت تا به فنا رفتن سازهای محلی جمال برفی معاون هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه

جمال برفی در خصوص حمایت کم از برگزاری جشنواره کهن آواهای تنبور و موسیقی کردی که مورد انتقاد وارد شده است، اظهار کرد: استاد مرادی اصرار داشتند هیچ نهاد دولتی از این جشنواره حمایت نکند و این در حالیست که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به صورت جداگانه با ایشان قرارداد همکاری امضا می کرد اما در این دوره از جشنواره قرادادی امضا نشد که احتمالا وزارت خانه هم برای تامین اعتبار آن مشکل داشته است.

وی حمایت از جشنواره تنبور و کنسرت‌های موسیقی را ضروری دانست و اظهار کرد: حمایت از برگزاری کنسرت موسیقی و جشنواره‌های فرهنگی - هنری دارای مجوز وظیفه فرهنگ و ارشاد است.