شناسهٔ خبر: 69499707 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

داده‌برداری کشاورزی و آغاز فصلی نو برای توسعه خراسان‌شمالی

بجنورد-ایرنا- طرح سرشماری عمومی کشاورزی در ۸۳۵ نقطه خراسان شمالی امروز (شنبه) همزمان با سراسر کشور در آیینی آغاز شد و امید می‌رود این داده‌برداری چراغ روشن تصمیم‌گیری برای توسعه پیشران اقتصادی این استان باشد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، طرح سرشماری عمومی کشاورزی از امروز به مدت ۴۵ روز با مراجعه ماموران سرشماری به تمامی بهره برداران بخش کشاورزی استان اجرا می شود در این طرح ۷۸ نفر از ماموران برای داده برداری از بخش های مختلف کشاورزی استان مشارکت دارند.

اقتصاد خراسان‌شمالی بر محور کشاورزی بنا نهاده شده است و این بخش پیشران اقتصاد این خطه را تشکیل می‌دهد از این رو داده‌برداری نقش بسیار مهمی در سیاست‌گذاری و مدیریت توزیع منابع ایفا می‌کند.

کشاورزی و دامداری به این دلیل در خراسان شمالی دارای اهمیت است که ۴۴ درصد از جمعیت آن در مناطق روستایی سکونت دارند و ۸۲ هزار نفر در استان بهره بردار این بخش به شمار می روند.

مرتضی بهزادفر، رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان شمالی درباره چند و چون برگزاری طرح سرشماری عمومی کشاورزی استان بیشتر توضیح می دهد.

داده‌برداری کشاورزی و آغاز فصلی نو برای توسعه خراسان‌شمالی

ایرنا: درباره پیشینه طرح سرشماری در خراسان شمالی توضیح دهید؟

بهزادفر: سرشماری عمومی کشاورزی، دومین طرح آماری بزرگ کشور است که داده ها و اطلاعاتی که در این طرح جمع آوری می شود، چارچوب و آمار پایه در سطح کوچکترین واحد جغرافیایی مورد نیاز مرکز آمار ایران، وزارت جهاد کشاورزی، سازمان های متولی تنظیم بازار، برنامه ریزان و پژوهشگران خواهد بود.

این ششمین سرشماری عمومی کشاورزی در کشور است و پنج طرح سرشماری پیشین در سال‌های ۱۳۵۲، ۱۳۶۷، ۱۳۷۲ و ۱۳۸۲ با استفاده از ابزار کاغذی و سال ۱۳۹۳ با استفاده از ابزار الکترونیکی در ایران اجرا شد.

طرح سرشماری کشاورزی سال جاری همزمان با سراسر کشور از امروز آغاز شده و به مدت ۴۵ روز در ۱۰ شهرستان، ۲۵ شهر و ۸۳۵ آبادی استان اجرا می شود البته این طرح در این استان از اهمیت ویژه و بیشتری برخوردار است.

ایرنا: چرا سرشماری کشاورزی در خراسان شمالی اهمیت ویژه دارد؟

بهزادفر: خراسان شمالی با ۳۰ درصد اشتغال در کشاورزی، رتبه دوم شاغلان این بخش را در کشور دارد. همچنین بخش کشاورزی ۱۶ درصد از تولید ناخالص داخلی استان را به خود اختصاص داده است و سهم قابل توجهی از اقتصاد این خطه نیز به این بخش اختصاص دارد بر این اساس در اختیار داشتن آمار و اطلاعات صحیحی که بتواند منابع را به شکل مناسبی در بخش کشاورزی توزیع کند حائز اهمیت است.

جایگاه و سهم کشاورزی خراسان شمالی نسبت به میانگین کشور در حوزه های مختلف از جمله مساحت باغ ها و قلمستان ها حدود ۱.۴۴ درصد، ارزش افزوده بخش کشاورزی استان ۱.۴ درصد، تعداد بهره‌برداران استان حدود ۲ درصد، شاغلان این بخش حدود ۲.۱ درصد، میزان تولیدات گلخانه‌ای استان ۴۸ صدم درصد تولیدات گوشت قرمز استان هفت دهم درصد و تولید شیر یک درصد است.

ایرنا: چه اقداماتی برای کسب آمادگی لازم اجرای این طرح انجام شده است؟

بهزادفر: دستور ریس جمهور برای اجرای سرشماری عمومی کشاورزی در اول شهریورماه امسال صادر شد، سرشماری کشاورزی بر اساس قانون توسط مرکز آمار ایران اجرا می شود و با توجه به اهمیت اجرای آن، دستگاه‌های اجرایی مکلف هستند تمامی امکانات لازم و تجهیزات مورد نیاز را در طول اجرای سرشماری در اختیار سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان قرار دهند.

خوشبختانه آمادگی لازم در خراسان شمالی برای اجرای سرشماری عمومی کشاورزی وجود دارد، طرح سرشماری عمومی کشاورزی در استان با همکاری ۲۹۹ نفر نیروی اجرایی آغاز شد و در این باره آموزش نیروی انسانی برای سرشماری انجام و آزمون کیفیت سنجی برگزار شده است.

مقدمات لازم برای اجرای طرح در استان فراهم شده و ستاد هماهنگی استانی با حضور استاندار در محل اداره کل امور اقتصاد و دارایی استان افتتاح شد.

همچنین ستادهای شهرستانی با ریاست فرمانداران در شهرستان‌ها تشکیل شد و فرآیند اجرای طرح سرشماری عمومی کشاورزی با همکاری مستقیم اداره کل جهاد کشاورزی و مدیران شهرستانی در حال اجراست.

فرآیند اجرایی این طرح از ۲ ماه گذشته در استان آغاز و ستاد اجرایی سرشماری نیز افتتاح شد و این فرایند توسط ۲۹۹ نفر اجرا خواهد شد.

ایرنا: در طرح سرشماری چه اطلاعاتی داده‌برداری می‌شود؟

بهزادفر: مهمترین هدف این طرح تهیه اطلاعات کامل ساختاری و پایه‌ای از حوزه ۹ گانه فعالیت های بخش کشاورزی و تهیه فهرستی از مطالب از تمام بهره‌برداران حوزه کشاورزی است. در این طرح اطلاعات پرورش محصولات سالانه، دائمی، دام و طیور، محصولات گلخانه‌ای، پرورش آبزیان خوراکی، پرورش زنبور عسل و پرورش کرم ابریشم در این طرح سرشماری می شود.

این طرح با هدف تهیه فهرست بهره برداران کشاورزی، گردآوری اطلاعات مرتبط با سن، جنس و تحصیلات بهره برداران، تهیه اطلاعات پایه ای از بخش کشاورزی در سطوح مختلف جغرافیایی، گردآوری آمار مربوط به سطح کاشت و گردآوری آمار مربوط به فعالیت پروش دام اجرا می شود.

گردآوری اطلاعات فعالیت های مختلف کشاورزی از جمله پرورش محصولات سالانه، پرورش محصولات دائمی، پرورش دام و طیور، کشت محصولات گلخانه ای، پرورش آبزیان خوراکی شامل ماهیان گرمابی و سردآبی و پرورش زنبور عسل، پرورش کرم ابریشم از اهداف این سرشماری است.

ایرنا: فکر می کنید همکاری کشاورزان چگونه خواهد بود و چه توصیه ای به کشاورزان دارید؟

بهزادفر: تکیه کردن و برنامه‌ریزی بر روی آمار ۱۰ سال گذشته نمی تواند چراغ راهنمای مهمترین بخش توسعه استان باشد و بی تردید جمع آوری اطلاعات بخش کشاورزی در طبقه‌بندی مناسب و ساماندهی کشاورزی استان موثر است.

اجرای این سرشماری گامی در راستای دستیابی به فهرست‌های آماری از تعداد بهره برداران کشاورزی و نیز فراهم کردن اطلاعات این بخش در جهت توسعه اقتصاد است و اطلاعات جمع آوری شده در این سرشماری کشاورزی تا ۱۰ سال آینده قابل اصلاح نخواهد بود.

داشتن آمار و اطلاعات دقیق می تواند در تصمیمات بهینه نقش اثر گذاری موثر داشته باشد و از مردم استان بویژه روستائیان و کشاورزان و فعالان بخش کشاورزی درخواست داریم تا همکاری لازم را با ماموران آمارگیر داشته باشند چرا که آمار و اطلاعاتی که امسال جمع می شود، برنامه ریزی ۱۰ سال آتی بخش کشاورزی را رقم می زند بر این اساس هر چقدر این آمار و اطلاعات دقیق و شفاف باشد قطعا در برنامه ریزی دقیق هم کمک خواهد کرد.

بخش کشاورزی تاثیر بسزایی در اقتصاد استان دارد لذا تلاش و همکاری همه نهادها برای برگزاری طرح سرشماری با کیفیت بالا یک الزام است.

برای اجرای سرشماری موفق و با کیفیت مورد نظر باید تمام ظرفیت ها استفاده شود چرا که جمع آوری اطلاعات دقیق در این حوزه اثر فراوانی در آینده کشاورزی استان خواهد داشت.

ایرنا: برخی از کشاورزان برای مشارکت در این طرح نگران قطع یارانه هستند در این باره چه توضیحی دارید؟

بهزادفر: انجام سرشماری ها برای بررسی یارانه و مالیات خانواده ها نیست بنابراین مردم در این باره نگرانی نداشته نباشند، طرح سرشماری هیچ تاثیری در پرداخت یارانه‌ کشاورزان و یا اخذ مالیات از این قشر ندارد.

کشاورزان باید یقین داشته باشند که سرشماری کشاورزی ارتباطی با حذف یارانه نقدی یا پرداخت مالیات ندارد بر این اساس توصیه می شود به درستی با ماموران سرشماری مشارکت و همکاری داشته باشند.

بهره برداران کشاورزی اطمینان داشته باشند که ارایه آمار دریافتی از آنها محرمانه خواهد بود و این طرح صرفا برای برنامه ریزهای بهتر و توسعه بخش کشاورزی و دامپروری انجام می شود.

به گزارش ایرنا، سطح اراضی کشاورزی و بایر خراسان شمالی ۴۰۰ هزار هکتار است، وسعت استان ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار است که اکنون ۱۳ درصد از این سطح به بخش کشاورزی اختصاص دارد و ۸۷ درصد نیز اراضی غیرکشاورزی است.

۴۴ درصد جمعیت یک میلیون نفری این استان در نواحی روستایی سکونت دارند.