مهدی ابراهیم زاده، رئیس حوزه ریاست و معاون مؤسسه انقلاب اسلامی (دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب) معتقد است: نوجوان اهل رفاقت است و دوستان در او مؤثرند بنابراین کتابهایی که به تبیین الگوهایی مثل شهدای مدافع حرم میپردازند برای نوجوانان تأثیرگذارتر است و بیشتر برای این مخاطب توصیه میشود. ابراهیمزاده در پاسخ به این سؤال که وجه تمایز کتاب ایستگاه خیابان رزولت نسبت به سایر آثار مزین به تقریظ رهبری که بیشتر ادبی و داستانی بودند و اهمیت مطالعه چنین آثاری توضیح داد: درباره یادداشتها و نکات تمجیدآمیز رهبر معظم انقلاب اسلامی بر کتابهای مختلف باید گفت اینها محدود به یک موضوع خاص و چند نشر خاص نیست. البته در سالهای اخیر با برگزاری مراسمهای بزرگ پاسداشت ادبیات جهاد و مقاومت توسط مؤسسه انقلاب اسلامی در کشور شاید بازنمایی رسانهای کتب مربوط به حوزه دفاعمقدس بیشتر بودهاست. چنآنکه اخیرا در ۲۹ مهر در زنجان هم شاهد انتشار تقریظ بر کتاب پاییز آمد مربوط به سردار احمد یوسفی در قالب شانزدهمین دوره پاسداشت ادبیات جهاد و مقاومت بودیم. این کتاب یکی از شش کتابی بود که در هفته دفاعمقدس امسال خبر انتشار تقریظ رهبر انقلاب بر آن منتشر شد. در واقع شش کتاب مختلف از شش ناشر و نویسنده مختلف مرتبط با ادبیات جهاد و مقاومت که معرفی شدند و تقریظ آنها هم تا چند ماه آینده در مراسمهایی در شهرهای مرتبط منتشر میشود.
از نورانیت ادبیات جهاد تا تاثیرگذاری محتوای مقاومت
وی تصریح کرد: بهواسطه اهمیت و نورانیت و تاثیرگذاری آثار ادبیات جهاد و مقاومت و ساماندهی و برگزاری مراسمهای باشکوه و جریانساز در استانهای مختلف مرتبط مثل دوازدهمین پاسداشت ادبیات جهاد و مقاومت درباره کتاب «حوض خون» در اندیمشک یا پانزدهمین پاسداشت با معرفی دو کتاب «سرباز روز نهم» و «اسم تو مصطفاست» مربوط به زندگی شهید صدرزاده در مسجد جمکران با حضور و سخنرانی شهید آیتا... رئیسی این دسته از کتابها در بین کتب مطالعهشده و توصیهشده توسط رهبر انقلاب بیشتر شناخته شده و برای جامعه مشهورترند، اما آنها که «مستند غیر رسمی ۶» ساخته مؤسسه انقلاب اسلامی را دیده باشند میدانند که گستره مطالعات و توصیههای رهبری وسیعتر است.
تمجید بیسابقه رهبر انقلاب بر ایستگاه خیابان روزولت
معاون مؤسسه انقلاب اسلامی خاطرنشان کرد: در سالهای اخیر یادداشتها و توصیههایی از رهبر معظم انقلاب برای مطالعه کتابهایی در زمینههای دیگر نیز منتشر شده است مانند تقریظ بر کتاب رهنمای طریق مجموعه پرسش و پاسخهای دینی نگاشته شده توسط آیت ا... جاودان یا توصیه به مطالعه کتابهایی مانند ریشهها اثر الکس هیلی و نگاهی به تاریخ جهان از جواهر لعل نهرو از کتب دیگر ذکر شده در بیانات ایشان به مناسبت ۱۳ آبان در سالهای گذشته بوده است.
وی ادامه داد: به نظر میرسد اهمیت تقریظ بر کتاب ایستگاه خیابان روزولت رسیدن این اثر به بلوغی از زبان روایت تاریخی بومی درباره حوادث انقلاب اسلامی است که شاید قبلا با این قوت و دقت در آثار تاریخ انقلاب سابقه نداشته است. ویژگیهایی که باعث تمجید ویژه و بیسابقه رهبر انقلاب از این کتاب شد.
نادانستهها را جز با تجربه نمیتوان دانست
ابراهیمزاده در خصوص هفته نوجوان و سالگرد تسخیر لانه جاسوسی و تاثیرگذاری بازار نشر با انتشار آثاری در رابطه با تاریخ معاصر، انقلاب، شبهات و… برای نوجوانان و اقدامات دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب اظهار کرد: در برخی تعابیر روایی داریم که «خدا رحمت کند کسی را که بداند از کجا آمده، الآن کجاست و به کجا میرود؟ رحم ا... امرء علم من این فی این و الی این» این مضمون به بیان تاریخی آن در بیانیه گام دوم هم که توصیه میشود همه بخصوص جوانان و نوجوانان هرچندوقت یکبار بخوانند به شکل دیگر آمده است: «عزیزان! نادانستهها را جز با تجربه خود یا گوش سپردن به تجربه دیگران نمیتوان دانست. بسیاری از آنچه را که ما دیده و آزمودهایم، نسل شما هنوز نیازموده و ندیده است. ما دیدهایم و شما خواهید دید. دهههای آینده دهههای شماست و شمایید که باید کارآزموده و پُرانگیزه از انقلاب خود حراست کنید و آن را هرچه بیشتر به آرمان بزرگش که ایجاد تمدن نوین اسلامی و آمادگی برای طلوع خورشید ولایت عظما (ارواحنافداه) است، نزدیک کنید. برای برداشتن گامهای استوار در آینده، باید گذشته را درست شناخت و از تجربهها درس گرفت؛ اگر از این راهبرد غفلت شود، دروغها به جای حقیقت می نشیند و آینده مورد تهدیدهای ناشناخته قرار خواهد گرفت.»
افزایش عزم مبارزه با انتشار آثار هدفمند
ابراهیمزاده با اشاره به اینکه دفتر حفظونشر آثار رهبر انقلاب که تمرکزش روی نشر آثار مرتبط با رهبر انقلاب است در سالهای اخیر کارهایی را در این زمینه توسط «انتشارات انقلاب اسلامی» منتشر کرده است، افزود: «کتابهای «خون دلی که لعل شد»، «دوباره فردوس»، «آقای ایرانشهر»، مجموعه چهلجلدی رهنامه امین که دستنامههای کوچکی در موضوعهای مهم مورد مراجعه جوانان است و… بخشی از تلاشها در این زمینه است. بهویژه کتاب «خون دلی که لعل شد» که خاطرات خودگفتهی رهبر انقلاب است، کتابی است که حتی شاید به افرادی که انقلابی و حزباللهی هم نباشند انرژی و انگیزه و عزم یک مبارز را نشان میدهد و خواندش برای همه مفید و انگیزهبخش است. کتاب داستانی «مرگ دوم بانوی مرگ» هم از کارهای ویژه انتشارات انقلاب اسلامی ویژهی مخاطب نوجوان است که در اینجا اشاره و توصیه به مطالعه آن بهجاست.
نوجوان اهل رفاقت است
وی در پاسخ به این پرسش که در بیان مسائل تاریخی، تحلیلی و هویتساز و… برای نوجوان چه ملاحظاتی باید مورد تاکید باشد تا نوجوان بهتر با آثار ارتباط بگیرد، عنوان کرد: «از آنجا که نوجوان اهل رفاقت است و دوستان در او مؤثرند، بهنظر کتابهایی که به تبیین الگوهایی مثل شهدای مدافع حرم میپردازند برای نوجوانان تأثیرگذارتر است و بیشتر برای این مخاطب توصیه میشود. در بین کتابهایی هم که اخیراً خبر تقریظ آقا بر آنها منتشر شد از این دست کتابها وجود دارد. مثل کتاب «بیستسال و سهروز»، «مجید بربری» و...
تفصیل و تدریس «ایستگاه خیابان روزولت» به زبان نوجوان
وی در رابطه با کتاب «ایستگاه خیابان روزولت» بهعنوان یک مستند داستانی و ظرفیت این اثر برای پذیرش مخاطب نوجوان هم توضیح داد: بهنظر کتاب برای مخاطب نوجوان سنگین است؛ هرچند که نثر روانی دارد. بازتولید و بیان و تدریس بخشهایی از روایت آن برای نوجوانان با تفصیل بیشتر شاید مناسبتر باشد. بههرحال همینکه نوجوانان بدانند یک روز سه خیابان تهران به نام سه نفر از سران قدرتهای پیروز جنگ جهانی دوم یعنی روزولت و استالین و چرچیل بوده است و لانه جاسوسی آمریکا هم در یکی از این خیابانها بوده که وجه تسمیه بخشی از نام کتاب است خودش چند کتاب میخواهد!
درک تغییرات ایران و جهان برای نوجوان دشوار است
معاون مؤسسه انقلاب اسلامی اضافه کرد: ما که امروز سر ارسال موشکهای نقطهزنمان در منازعات مهم جهانی دعواست، یکروز در کوچکترین صنایع حساس وابسته و جزئی از برنامه قدرتهای جهانی بودیم و سیاستمدارانی بر ما حاکم بودند که میگفتند ایرانی آفتابه هم نمیتواند بسازد. ایران و جهان خیلی تغییر کرده و درک این تغییر برای نسل نوجوان دشوار است.
روایت تلخی سلطه بیگانگان بر کشور برای نوجوانان
وی متذکر شد: «درک تلخی آن وابستگی و سلطهگری بیگانگان بر کشور ما در آن مقطع از تاریخ نیاز به مقدمههایی دارد که کمتر برای نوجوان ما جا افتاده است.»
ابراهیمزاده در ادامه درخصوص انتشار اسناد لانه جاسوسی در کتب درسی و تاثیر آن در تفهیم چنان موضوعات و وقایع مهمی برای نوجوانان کشور بیان کرد: «این تفهیم با روایت درست از خلال آن اسناد بهدست میآید چنانکه کتاب «ایستگاه خیابان روزولت» از عهده آن برآمده است. ما با مطالعه این کتاب میفهمیم که سفارت آمریکا در ایران درحقیقت مرکز فرماندهی و مداخله سیاسی، امنیتی، دفاعی و نظامی آمریکا در کل منطقه بوده است. با پیروزی انقلاب اسلامی کار این مرکز مختل میشود. این باعث میشود که شروع به توطئه علیه اصل انقلاب و ساماندهی اقداماتی مداخلهآمیز از قبیل کودتا و تحریک شورشهای قومیتی و… بکند. ازدستدادن پایگاه امنیتی-سیاسی ایران در این منطقه حساس با انقلاب اسلامی سبب این اقدامات مداخلهجویانه میشود.
ایران مستقل، پیروز منازعات با آمریکای فرتوت
بهگفته ابراهیم زاده، با اقدام دانشجویان خط امام، مداخله خارجی در کشور بهطور اساسی نفی شده و راه جدیدی در جهت استقلال ایران شروع میشود. راهی که گامبرداشتن در آن تا امروز هم باعث برانگیختگی خشم همان آمریکای مستکبر و مدعی است که ایران را مطیع و شبهمستعمره میخواهد. آمریکایی که البته اینروزها بهخصوص در مقابل ایران در منازعات منطقهای فرتوت و ناتوان است.
عرضه کتاب صوتی و پادکست «ایستگاه خیابان روزولت»
وی در پاسخ به این سؤال که آیا اثری مانند «ایستگاه خیابان روزولت» ظرفیت اقتباس و بهرهبرداری در سایر صنایع فرهنگی و ادبی (آثار سینمایی، مجموعههای تلویزیونی، بازیهای رایانهای، تولیدات هنری کاراکترمحور و مبتنی بر قهرمانان و اسطورهها و…) را دارد، گفت: «این یکی شاید از آن مسائل بدیهی باشد که تصورش موجب تصدیق است و طبیعتاً باید دنبال شود! عرضه مناسب این کتاب بهصورت الکترونیکی و کتاب صوتی و پادکست را توصیه میکنم خصوصاً ناشر محترم کمتر در این عرصه ورود کرده و عرضه در این سکوها هم اینروزها مخاطب دارد. نکته دیگر هم لزوم ترجمه این کتاب به زبان انگلیسی و انتشار آن در جامعه آمریکاست؛ بهویژه که روایتهای مخدوش فراوانی در این موضوع علیه ایران وجود دارد.
نظر شما