به گزارش جماران به نقل از یورونیوز، بیش از یکهزار نویسنده با آغاز یک بایکوت گسترده علیه ناشران اسرائیلی، مخالفت خود را با سلب مالکیت فلسطینیان به دست دولت اسرائیل اعلام کردند و در مقابل، نویسندگانی نیز کارزاری در مخالفت با آن به راه انداختند.
آنها با امضای نامهای که در تاریخ ۲۸ اکتبر (۷ آبان) منتشر شد، توضیح دادهاند که صنعت نشر با «عمیقترین بحران اخلاقی، سیاسی و فرهنگی در قرن بیست و یکم» روبروست. نویسندگانی از جمله برندگان جایزه نوبل، جایزه پولیتزر و سالی رونی این کارزار را امضا کرده و به بزرگترین بایکوت فرهنگی تاریخ علیه صنعت نشر اسرائیل پیوستهاند.
این نامه توسط جشنواره ادبیات فلسطین و همراهی گروههای دیگری مانند «کتاب علیه نسلکشی» و «کتابهای عاری از سوخت فسیلی» تهیه شده و به وضعیت غزه میپردازد. «کتابهای عاری از سوخت فسیلی» همان گروهی است که بایکوت چندین جشنواره ادبی را بهدلیل روابط مالی آنها با شرکتهای مرتبط با جنگ و مسائل تغییرات آب و هوایی درخواست کرده است.
در این نامه آمده است: «اسرائیل غزه را زیستناپذیر کرده است. شمار دقیق فلسطینیان کشته شده از اکتبر (۲۰۲۳) تاکنون مشخص نیست زیرا اسرائیل تمامی زیرساختها، از جمله امکانات آمارگیری و دفن کشتهشدگان را نابود کرده است. با این حال، میدانیم که اسرائیل دستکم ۴۳,۳۶۲ فلسطینی را از اکتبر تاکنون در غزه کشته است و این بزرگترین جنگ علیه کودکان در قرن حاضر است.»
این نامه در واکنش به این رویدادها، امضاکنندگان را به شناخت نقش مهم فرهنگ در این میانه فرا خوانده است: «مؤسسات فرهنگی اسرائیلی که اغلب مستقیماً با دولت همکاری میکنند، در پنهانسازی و هنرآرایی سلب مالکیت و سرکوب میلیونها فلسطینی طی دههها نقش اساسی داشتهاند.»
این نامه میافزاید: «ما نقشی داریم که باید ایفا کنیم. ما نمیتوانیم با وجدان راحت با مؤسسات اسرائیلی بدون بررسی رابطه آنها با آپارتاید و کوچ اجباری (فلسطینیان) همکاری کنیم» و به تأثیر تحریمهای ادبی مشابه علیه رژیم آفریقای جنوبی در دوران آپارتاید اشاره میکند.
شمار امضاکنندگان این نامه تا این زمان از هزار نفر فراتر رفته است. امضاکنندگان اولیه شامل برخی از بزرگترین نامهای ادبیات معاصر در جهان هستند.
نویسندگان پرفروش از جمله سالی رونی، نویسنده «اینترمزو» که از منتقدان جدی دولت اسرائیل در رفتار با مردم فلسطین بوده، در این فهرست حضور دارند. رونی زمانی توجه رسانهها را به خود جلب کرد که پیشنهاد یک ناشر اسرائیلی برای ترجمه رمان سومش «دنیای زیبا، تو کجایی؟» به زبان عبری در سال ۲۰۲۱ را رد کرد.
نویسندگان برنده جایزه نوبل عبدالرزاق قورنه و انی ارنو نیز از امضاکنندگان اولیه هستند، در حالی که برندگان جایزه پولیتزر از جمله ویت تان نوین و جونو دیاز در این لیست حضور دارند.
نامزدهای جایزه بوکر امسال، پرسیوال اورت و ریچل کوشنر به همراه نویسندگان یهودیتبار مانند جودیت باتلر، نائومی کلاین و میریام مارگولیس نیز در این فهرست به چشم میخورند.
کارزار متقابل
در پاسخ به این کارزار، «وکلای بریتانیایی برای اسرائیل»، سازمانی با اعضای داوطلب، به انجمن ناشران بریتانیا هشدار داده که ممکن است این کارزار تحریم برای نویسندگان حامی آن پیامدهای قانونی به همراه داشته باشد.
جاناتان ترنر، مدیرعامل این سازمان حقوقی، ادعا کرده که در نامه بایکوت «ادعاهای نادرستی علیه اسرائیل مطرح شده و به تعهد نویسندگان آن به بایکوتی تبعیضآمیز و غیرقانونی علیه مؤسسات فرهنگی اسرائیل ختم میشود.»
«وکلای بریتانیایی برای اسرائیل» در نامه خود همچنین با اشاره به قانون ضدتبعیض بریتانیا، یعنی قانون برابری ۲۰۱۰، مدعی شدهاند که این بایکوت «بهوضوح تبعیضآمیز علیه اسرائیلیهاست.»
نامهای متقابل نیز توسط «جامعه خلاق برای صلح»، یک سازمان مردمنهاد طرفدار رژیم اسرائیل تهیه شده که در آن به مواردی اشاره میشود که «هر نویسنده اسرائیلی و/یا یهودی یا جشنوارهای که اسرائیل را رد نکرده، هدف آزار و محکومیت قرار گرفته است، جلسات کتابخوانی آنها تعطیل شده و نویسندگان از جشنوارهها کنار گذاشته شدهاند.»
نویسندگانی چون ماییم بیالیک، سر سیمون شاما و سایمون صباغ مونتفیوری، به همراه برنده جایزه نوبل الفریده یلینِک، این نامه متقابل را امضا کردهاند.