به گزارش خبرگزاری ایمنا، جهان در آستانه برگزاری یکی از تأثیرگذارترین انتخاباتهای ریاستجمهوری قرار دارد و کمتر از ۱۰ روز دیگر پیروز نهایی این انتخابات راهی کاخ سفید خواهد شد. ارزیابی نتیجه این انتخابات از آن جهت حائز اهمیت است که فرد برنده، نهتنها رئیسجمهور بیش از ۳۳۰ میلیونی ساکن ایالات متحده خواهد بود، بلکه سیاستهای فرد پیروز میتواند تأثیر بسیار زیادی بر سیاستهای جهانی داشته باشد.
شبکه خبری بلومبرگ در گزارشی رقابت ریاستجمهوری ایالات متحده را یک رئالیتیشوی جذاب نامیده و نوشته است که این نمایش در دنیای سیاسی محتاطانه آمریکا اتفاقات جذاب و هیجانانگیزی را موجب خواهد شد، بنابراین این رقابت با توجه به مخاطراتی که برای جهان و در جهان وجود دارد، سایر دنیا را هم مجبور میکند که با دقت آن را دنبال کنند. در واقع انتخابات را ایالات متحده آمریکا هم برای اقتصاد جهانی، هم برای جنگ روسیه و اوکراین، هم برای معرکه جنگ میان غزه و لبنان با رژیم صهیونی و بهطور کلی برای کشورهای دارای تنش با آمریکا اهمیت فوقالعادهای دارد.
نتیجه رقابت انتخاباتی در آمریکا هر چه که هست، به هفت ایالت چرخشی ایالات متحده مرتبط است. نظرسنجیها نشان میدهد که تنها ۷ ایالت ویسکانسین، میشیگان، پنسیلوانیا، جورجیا، نوادا، آریزونا و کارولینای شمالی از مجموع ۵۰ ایالت آمریکا در انتخابات سال جاری چرخشی هستند و ایالتهای دیگر بهطور مشخص دموکرات یا جمهوریخواه شدهاند و نتیجه رقابت در آنها از پیش مشخص است. از اینرو نامزدی پیروز انتخابات خواهد شد که ۲۷۰ رأی الکترال از مجموع ۵۳۸ رأی در ایالات متحده را کسب کند.
با در نظرگیری بیشترین آرای الکترال در ایالتهایی که جهتگیری حزبی مشخصی ندارند و به ایالتهای چرخشی یا کلیدی مشهورند، بهترتیب میتوان ابتدا به ایالت پنسیلوانیا با ۱۹ رأی الکترال، سپس ایالتهای جورجیا و کارولینای شمالی با ۱۶ رأی الکترال، ایالت میشیگان با ۱۵ رأی الکترال، ایالت آریزونا با ۱۱ رأی الکترال، ایالت ویسکانسین با ۱۰ و سپس ایالت نوادا با کمترین میزان یعنی ۶ رأی الکترال اشاره کرد. چنانچه آرای ایالتهای چرخشی کنار گذاشته شود، طبق آخرین براوردها هریس ۲۲۶ و ترامپ ۲۱۹ رأی در اختیار دارند، بنابراین هریس برای پیروزی به حداقل ۴۴ و ترامپ به حداقل ۵۱ رأی الکترال دیگر نیازمند خواهند بود.
طبق قوانین ایالات متحده آمریکا، چنانچه شرایط بهگونهای رقم بخورد که دو نامزد، دارای آرای الکترال یکسان (۲۶۹-۲۶۹) باشند، نمایندگان کنگره آمریکا برنده نهایی را تعیین خواهند کرد، بهطوریکه نماینده هر ایالت میتواند یک رأی بدهد که با رخداد چنین سناریویی، احتمال پیروزی دونالد ترامپ بیشتر خواهد بود.
نظرسنجیها چه میگویند؟
با توجه به اهمیت این انتخابات و با نزدیک شدن به روز رأیگیری در پنجم نوامبر (۱۵ آبان)، پایگاههای افکارسنجی آمریکا برای پیشبینی فرد پیروز در این انتخابات، نظرسنجیهای بیشتری برگزار و منتشر میکنند؛ موسساتی همچون گالوپ، هریس و راسموسن از معتبرترینها هستند. طبق آخرین نظرسنجیهای تلویزیون ایبیسی و ایپسوس که از هجدهم تا بیستودوم اکتبر بین حدود ۲۴۰۰ نفر با حاشیه خطای ۲ درصد منتشر شده است، کامالا هریس با حمایت ۴۹ درصد از شرکتکنندگان، ۲ درصد از دونالد ترامپ با حمایت ۴۷ درصد شرکتکنندگان جلوتر است. البته در نظرسنجی مشترک ایپسوس و رویترز، هریس با ۴۳ درصد رأی فقط یک درصد از ترامپ با ۴۲ درصد رأی پیش است.
همچنین بر اساس نتایج آرای مؤسسه تحقیقاتی «فایو ثرتی ایت»، ترامپ در چهار ایالت از هفت ایالت کلیدی پیشتاز است. اما نظرسنجی روزنامه «نیویورک تایمز» از پیشتازی هریس در چهار ایالت از هفت ایالت کلیدی حکایت میکند. ترامپ همچنین در نظرسنجیهای «سیلور بولتن» و «فایو ثرتی ایت» پیروز آرای الکترال معرفی شده و هریس در نظرسنجی «نیویورک تایمز» برنده آرای کالج الکترال تلقی شده است.
نتایج نظرسنجیها حاکی از آن است که رقابت نزدیک بین هریس و ترامپ ادامه دارد و پیشبینی نتایج انتخابات دشوار شده است، البته شرکتکنندگان در نظرسنجیها معتقدند ترامپ در زمینههای اقتصادی و مهاجرت برتری دارد و البته رنگینپوستان خواهان به قدرت رسیدن هریس هستند.
این در حالی است که هریس در ابتدای ورود به رقابتهای انتخاباتی در ماه ژوئیه در نظرسنجی ایپسوس و رویترز پیشی گرفته بود، اما پیشتازی وی از اواخر سپتامبر کاهش یافت. به گفته تحلیلگران افزایش حمایت از کامالا هریس در آخرین نظرسنجیها به چند عامل کلیدی از جمله ایجاد شور و اشتیاق بیشتر در میان رایدهندگان به ویژه اسپانیاییتبارها، رویکردهای مثبت در حوزه حقوق زنان، نداشتن روحیه نژادپرستانه، حمایت کمتر از اسرائیل نسبت به جمهوریخواهان مرتبط است.
در همین شرایط عواملی همچون نارضایتی عمومی از نحوه مدیریت ترامپ در مقابله با ویروس کرونا، شکافهای اجتماعی و تمایل رأیدهندگان مستقل و جوان به هریس، حمایت بی قید و شرط از رژیم اسرائیل و تخصیص بودجه آمریکا به این رژیم برای کشتار بیشتر مردم غزه و لبنان به همراه افزایش توجه به مسائل نژادی و نابرابریها بهویژه پس از اعتراضات اجتماعی موجب شده که دموکراتها برتری پیدا کنند و ترامپ از محبوبیت کمتری نسبت به گذشته خود برخوردار باشد.
همچنین نشریه «پولیتیکو» از کاهش محبوبیت ترامپ در بین رنگین پوستان خبر داد و نوشت: «براساس نظرسنجی انجام گرفته توسط مرکز نظرسنجی انجمن ملی پیشرفت رنگینپوستان آمریکا (NAACP)، حمایت از ترامپ در میان مردان جوان سیاهپوست کمتر از یک هفته مانده تا انتخابات رو به کاهش است.»
در این میان اما نظرسنجی دیگری مدعی شده است که ۶۶ درصد از صهیونیستها خواهان پیروزی ترامپ هستند. در همین رابطه الجزیره به نقل از کانال ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی رسانه رژیم صهیونیستی اعلام کرد: «نتایج این نظرسنجی مشخص کرد که ۶۶ درصد از اسرائیلیها خواهان پیروزی ترامپ در انتخابات آتی ریاستجمهوری آمریکا هستند.» همچنین تارنمای آمریکایی «المانیتور» نیز در گزارشی به علاقه نخستوزیر رژیم صهیونیستی برای پیروزی ترامپ در انتخابات آتی ریاستجمهوری ایالات متحده اشاره کرد و به نقل از یک منبع نزدیک به نتانیاهو نوشت: «نخستوزیر (رژیم) اسرائیل برای اینکه پس از پیروزی احتمالی کامالا هریس نامزد حزب دموکرات انتخابات ریاستجمهوری آمریکا چه کاری انجام دهد، هیچ برنامهای ندارد.» بهطور قطع نتایج این نظرسنجیها بیارتباط به حمایتهای همهجانبه دونالد ترامپ از رژیم صهیونیستی برای جنگافروزی در منطقه غرب آسیا نیست.
اسرائیل؛ خط قرمز هر دو نامزد انتخاباتی
محمدمهدی عباسی، پژوهشگر مسائل آمریکا به خبرنگار ایمنا اظهار میکند: تا زمانی که بایدن به عنوان نامزد دموکراتها در انتخابات حضور داشت، طبق نظرسنجیها شانس پیروزی جمهوریخواهان با میانگین حدود ۵ درصد بیشتر بود، اما از زمانی که کامالا هریس نامزد نهایی حزب دموکرات شد فضا به سمتی رفت که در نظرسنجیها هریس از ترامپ سبقت گرفت.
پژوهشگر مسائل آمریکا میگوید: این ماجرا تا دو هفته قبل نیز ادامه پیدا کرد و هریس حدود ۳ درصد در میانگین نظرسنجیها جلوتر بود، اما ترامپ توانست فاصله موجود را جبران کند و اکنون دو نامزد در میانگین نظرسنجیهای ملی تقریباً برابرند، البته در بعضی نظرسنجیها هریس حدود یک درصد جلوتر از ترامپ است.
وی ادامه میدهد: در انتخابات آمریکا رقابتهای ایالتی بسیار مهم است و در این بین هفت ایالت رقابتی و چرخشی آریزونا، پنسیلوانیا، میشیگان، ویسکانسین، جورجیا، نوادا، کارولینای شمالی، بسیار تأثیرگذار هستند که اکنون در چهار ایالت هریس و در سه ایالت ترامپ جلوتر است.
عباسی میگوید: تحلیلگران معتقدند این نزدیکترین رقابت انتخاباتی از حیث نظرسنجیها و فاصله دو نامزد طی ۵۴ سال اخیر در آمریکاست، به طوری که حتی در دوران هیلاری کلینتون، ترامپ، بایدن، بوش و اوباما نیز آمریکا چنین چیزی را شاهد نبوده است، بنابراین با توجه به نزدیکی آرا احتمال اینکه بهطور مثال نامزدی با ۲۷۰ رأی الکترال برنده انتخابات شود، بسیار زیاد است.
وی با اشاره به ارتباط نزدیک ترامپ با پوتین، رئیسجمهور روسیه تصریح میکند: اگر ترامپ جمهوریخواه در انتخابات آمریکا پیروز شود، جنگ اوکراین و روسیه زودتر به پایان خواهد رسید و این چیزی است که ترامپ بارها مطرح کرده است؛ به عبارتی جمهوریخواهان آمریکا، روسیه را دشمن جدی برای آمریکا نمیدانند و تقابل با روسیه برای آنها در اولویت نیست، بنابراین چنانچه ترامپ پیروز شود احتمال دارد جنگ اوکراین با آتشبس به پایان برسد و خاکی که به دست روسیه افتاده است به صورت ۸۰ _۲۰ در اختیار روسیه و اوکراین قرار خواهد گرفت.
پژوهشگر مسائل آمریکا درباره آینده جنگ غزه در صورت پیروزی هر یک از نامزدها، اذعان میکند: آنچه که ترامپ در رابطه با جنگ غزه مطرح میکند، بسیار خطرناک است؛ ترامپ بارها بهصراحت به بایدن تاکید کرده است که نباید مانعی برای نتانیاهو باشد و اجازه دهد نخستوزیر رژیم صهیونیستی به خواستههای خود عمل کند و به اصطلاح خودش «Let Israel finish the job» انجام شود و نتانیاهو کار غزه را تمام کند.
وی اضافه میکند: چنین دیدگاهی از سوی ترامپ و سیاستمداران کاخ سفید میتواند اوضاع غزه را بحرانیتر کند، همچنین به دلیل روابط نزدیک ترامپ با سران عربستان سعودی و امارات به نظر میرسد که این دو کشور را هم وارد بازی خواهد کرد و سناریوی خطرناکی در منطقه و محور مقاومت اجرا خواهد شد.
عباسی ابراز میکند: در صورت پیروزی هریس احتمال وقوع آتشبس جنگ در غزه افزایش پیدا خواهد کرد؛ اگر نگاهی به سیاست دموکراتها پیش از هفتم اکتبر بیندازیم خواهیم دید که سیاست این حزب از ابتدا این بود که در منطقه غرب آسیا نقشآفرینی جدی نداشته باشند، البته دموکراتها نشان دادهاند که رژیم صهیونیستی برای آنها نیز خط قرمز است و برای دفاع از آن وارد عمل میشوند، اما در شرایط حمله به تأسیسات هستهای و نفتی ایران چندان حمایتی از اسرائیل نکردهاند و به دنبال آن هستند که از افزایش تنش در منطقه جلوگیری کنند.
وی ادامه میدهد: دموکراتها به دنبال آتشبس جنگ غزه هستند، اما اینکه حمایتهای آمریکا از رژیم صهیونیستی تا چه حدی متوقف شود و نتانیاهو به چه میزانی با این موضوع کنار بیاید و مجبور به پذیرش آتشبس شود، مسئله دیگری است؛ هرچند با حضور دموکرات در کاخ سفید، مسئله فلسطین به سمت راهحل دودولتی خواهد رفت و این موضوع جدیتر پیگیری خواهد شد.
پژوهشگر مسائل آمریکا میگوید: به هر روی رقابت دو نامزد انتخاباتی در آمریکا بسیار تنگاتنگ است و پیشبینی پیروز نهایی کار مشکلی است، با این حال احتمال پیروزی کامالا هریس کمی بیشتر به نظر میرسد، هرچند هر سناریویی در این زمینه محتمل است.
اختلاف نظر ۲ نامزد به اندازه تمام موضوعات آمریکا است
امیرعلی ابوالفتح، کارشناس مسائل آمریکا با اشاره به مناظرههای انتخاباتی صورت گرفته بین کامالا هریس و دونالد ترامپ، به خبرنگار ایمنا اظهار میکند: دو نامزد حزب دموکرات و جمهوریخواه آمریکا به اندازه تمام موضوعات و چالشهای موجود در جامعه آمریکا از حوزه سیاست داخلی و مباحث مربوط به پذیرش مهاجران و مباحث مالیاتی و معیشت مردم گرفته تا حوزه سیاست خارجی بهویژه جنگ اوکراین و غزه با یکدیگر اختلاف نظر دارند.
کارشناس مسائل آمریکا میافزاید: این اختلاف نظرها طبیعی است، چرا که در هر انتخاباتی نامزدها سعی دارند با نظریات دیگری مخالفت کنند و خود را برتر جلوه دهند با این حال هریس نسبت به بایدن در مناظره با ترامپ بسیار بهتر ظاهر شد، اما موفقیت هریس در برابر ترامپ هم آنقدرها چشمگیر نبود و در بعضی از بخشها ترامپ موفقیت بیشتری کسب کرد.
وی با اشاره به نظرسنجیهای موجود درباره پیروزی احتمالی نامزدهای انتخاباتی آمریکا ابراز میکند: اگر نظرسنجی سیانان را در نظر بگیریم، میتوان گفت که بخش عمدهای از حامیان ترامپ یا رأیدهندگان محافظهکار و جمهوریخواه، سیانان نگاه نمیکنند که در نظرسنجی آن شرکت کنند، همچنین ترامپ در نظرسنجی فاکسنیوز موفقتر اعلام میشود و بنابراین نظرسنجی رسانهای که تعلقات سیاسی و ایدئولوژیک دارد نمیتواند معتبر باشد.
ابوالفتح درباره اشتراکات دو نامزد ریاستجمهوری در آمریکا یادآور میشود: این دو نامزد هیچ اشتراکی ندارند و اگر هم باشد در مناظرهها به آن پرداخته نشد، اما بهطور کلی میتوان گفت دموکراتها و جمهوریخواهان بر سر بعضی از موضوعات با هم اشتراک دارند که در مناظرهها مطرح نشد.
وی میگوید: از جمله اشتراکات دو نامزد که در مناظرهها به آن پرداخته نشد این است که باید وضعیت مردم بهتر شود و تورم کاهش پیدا کند و جلوی ورود مهاجران غیرقانونی گرفته شود یا حتی به اسرائیل کمک شود؛ با این حال راههای رسیدن به این اهداف مهم است و بر سر اجرای چنین برنامهها و اهدافی اختلاف نظرهای اساسی وجود دارد.
به گزارش ایمنا، با توجه به نتایج نظرسنجیهای اخیر و ارزیابیهای صورت گرفته میتوان گفت پیشتازی فعلی هریس و رقابت تنگاتنگ دو رقیب در ایالتهای کلیدی همچنین محبوبیت فزاینده ترامپ در سطح ملی، پیشبینی نتیجه انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ آمریکا را غیرممکن ساخته است و باید منتظر هر سناریویی در این رابطه بود.
به هر روی، بهترین برآوردی که میتوان از انتخابات پیشرو در آمریکا داشت آن است که کمتر از ۱۰ روز دیگر از این نمایش و جابهجایی قدرت باقی مانده است، قدرتی که در دست هر یک از دو نامزد قرار بگیرد ماهیت استکباری و جنایتکارانه آمریکا را تغییر نخواهد داد و پس از این انتخابات دوباره همهچیز به حالت اول بازخواهد گشت؛ بازگشت به استعمار و استثمار!