به گزارش خبرنگار پارلمانی ایسکانیوز؛ صبح امروز سهشنبه ۸ آبان ماه ۱۴۰۳ همزمان با جلسه علنی مجلس شورای اسلامی با دستور کار رایگیری درباره کلیات لایحه بودجه، عکس سوال برانگیزی حاکی از حضور سعید جلیلی در کمیسیون اصل نود منتشر شد.
بیشتر بخوانید؛
بودجه ۱۴۰۴ از خیال تا واقعیت/ بودجه انبساطی و ناتراز با احتمال گرانی بنزین
سایر افراد حاضر در این عکس عبارتند از نصرالله پژمانفر، رئیس کمیسیون اصل نود، حسینعلی حاجی دلیگانی، نائبرئیس کمیسیون اصل نود، احمد آریایینژاد، عضو کمیسیون بهداشت و درمان و محمدمنان رئیسی، عضو کمیسیون عمران که همگی از نمایندگان نزدیک به طیف پایداری هستند.
حسن نتاج، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در توضیح علت حضور غیرمنتظره سعید جلیلی در مجلس گفته است: «فراکسیون انقلاب اسلامی از آقای سعید جلیلی دعوت کرد تا با حضور در فراکسیون به ارائه توضیحاتی درباره بودجه و نقاط ضعف و قوت آن بپردازد. این جلسه در محل برگزاری جلسات کمیسیون اصل ۹۰ برگزار شد لذا این جلسه، جلسه فراکسیون انقلاب اسلامی بوده و نه جلسه کمیسیون اصل۹۰.»
اما در واکنش به اظهارات نتاج، احد آزادیخواه، سخنگوی فراکسیون انقلاب اسلامی ضمن تکذیب آن گفته است: «تاکنون فراکسیون انقلاب اسلامی هیچگونه جلسهای درباره بودجه ۱۴۰۴ برگزار نکرده و اظهارنظرهای مطرح شده درست نیست. البته ممکن است برخی گروهها و نمایندگان جلساتی به تشخیص خودشان تشکیل دهند که این مربوط به فراکسیون انقلاب اسلامی نیست.»
جلسه با جلیلی ربطی به این کمیسیون اصل ۹۰ ندارد
به نظر می رسد دعوت از حضور جلیلی در مجلس همان طور که نتاج، نماینده بابل اعلام کرده است از سوی کمیسیون اصل نود صورت نگرفته است. زیرا علی کشوری، سخنگوی کمیسیون اصل نود نیز در گفتگو با خبرنگار پارلمانی ایسکانیوز تصریح کرد: «جلسه با آقای جلیلی فقط در محل کمیسیون اصل نود انجام شده اما به دعوت از این کمیسیون نبوده و صرفا یک جلسه فراکسیونی بود.»
وی در پاسخ به این پرسش که کدام فراکسیون از سعید جلیلی دعوت کرده است، گفت: «من در آن جلسه حضور نداشتم و بهتر است از آقای پژمانفر که هم ریاست کمیسیون اصل نود را به عهده دارد و هم در آن جلسه بوده، سوال کنید.»
فرهاد طهماسبی، عضو فراکسیون انقلاب اسلامی مجلس شورای اسلامی نیز ضمن انتقاد از حضور جلیلی در مجلس به خبرنگار پارلمانی ایسکانیوز گفت: «بررسی بودجه وظیفه و حق نمایندگان است و کسی نباید در آن دخالت کند.»
چرا حضور جلیلی در مجلس حساسیت برانگیز شده است؟
سعید جلیلی را صرفا نمیتوان رقیب انتخاباتی مسعود پزشکیان دانست. وی و طیف فکری نزدیکش از موضع متفاوتی به مسائل مربوط به اقتصاد، فرهنگ و هنر و ... میاندیشند. بسیاری از نمایندگان حامی وی در جبهه پایداری مجلس شورای اسلامی از زمان تشکیل دولت چهاردهم با تصمیمات دولت پزشکیان وارد چالش شدهاند و نقطه جوش آن نیز جلسه رای اعتماد به کابینه دولت جدید بود و اگر تلاشهای این طیف نتیجه می داد حداقل چهار تا پنج وزیر پیشنهادی رای نمیآوردند.
در جلسه علنی صبح امروز نیز هنگام رایگیری بودجه، فریادهای دو دوی نمایندگان جبهه پایداری در میان سایر مخالفان از همه بلندتر بود و هرچند سرانجام بودجه ۱۴۰۴ با ۱۴۶ رای موافق و ۹۶ رای مخالف و ۴ رای ممتنع به تصویب رسید اما از آنجا که تعداد نمایندگان پایداری حداکثر به ۶۰ نفر می رسد به نظر میآید نمایندگان طیفهای دیگر نیز از دادن رای اعتماد به بودجه خودداری کردهاند.
علاوه بر این نصرالله پژمانفر که در مرکز تصویر جنجالی مذکور حضور دارد، پیش از تصویب لایحه بودجه و از جایگاه رئیس کمیسیون اصل نود در سخنانی تندی بودجه سال آینده را استقراضی معرفی کرد که با برنامه هفتم ناهماهنگ است. وی همچنین در بخش دیگری از سخنانش برداشت دولت از صندوق توسعه ملی را یکی دیگر از ایرادات بودجه عنوان کرد اما این نقد در حالی مطرح شد که برداشت از آن صندوق با اذن رهبر انقلاب برای جبران کسری بودجه عمرانی صورت گرفته است. در برابر این انتقادات پژمانفر، حامیان دولت معتقدند آنچه رئیس کمیسیون اصل نود مجلس در مخالفت با بودجه گفت، صرفا سخنان حزبی و جناحی جلیلی است که از زبان وی جاری شده است و اساسا نقدی در این حوزهها بر بودجه وارد نیست.
در قیاس با جلیلی و حامیانش، محمد باقر قالیباف که یکی دیگر از رقبای انتخاباتی پزشکیان بود و از قضا در دوران کارزار انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۳ از جلیلی نیز حمایت کرده بود، پس از پیروزی پزشکیان به یکی از بازوان حمایتی رئیسجمهور در مجلس بدل شده است و همانطور که علیرضا عباسی، عضو کمیسیون کشاورزی و نماینده نزدیک به جلیلی به خبرنگار پارلمانی ایسکانیوز گفته است بودجه علیرغم ایراداتی که داشت با مساعدت رئیس مجلس به تصویب رسید. شاید اگر جلیلی و طیف حامی وی نیز موضعگیری شبیه قالیباف داشتند دیگر حضور وی در مجلس چنین موجی به راه نمیانداخت.
شائبه مخالفت سیاسی با بودجه تقویت شد
هر چند بودجه ۱۴۰۴ با ابهامات و ایرادات بسیاری از جمله ناترازی، عدم تامین اهداف برنامه هفتم به طور خاص در زمینه رشد اقتصادی، ابهام در قیمت حاملهای انرژی، عدم تناسب افزایش حقوق کارکنان دولت با تورم و... روبرو است و بر اساس اظهارات بسیاری از نمایندگان نزدیک به رئیسجمهور، ایراداتی از این دست سال سختی را نظر معیشتی برای مردم رقم خواهد زد. حضور سعید جلیلی در کمیسیون اصل نود شاید در نگاه اول به علت حضور نمایندگان ادوار مجلس و کارشناسان متعدد در کمیسیونهای مجلس امری مرسوم تلقی شود اما به نظر میرسد عکسی که جلیلی منتشر کرد ابعاد گستردهای دارد که در ادامه به اهم آنها خواهیم پرداخت:
الف) بسته نشدن پرونده رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری در افکار عمومی: حضور رقیب سیاسی رئیسجمهور ساعاتی قبل از جلسه رایگیری کلیات بودجه این گمانهزنی را برای افکار عمومی ایجاد میکند که آیا ایراداتی که به بودجه وارد میشود در ادامه رقابتهای انتخاباتی است؟ آیا اساسا رقابتهای انتخابات ریاستجمهوری به پایان نرسیده است؟ آیا رقابتهای انتخابات آتی ریاستجمهوری از هم اکنون آغاز شده است؟ آیا نمایندگان مجلس توانایی تحلیل بودجه را ندارند و باید از خارج از پارلمان دستورالعمل مواجهه با آن را دریافت کنند؟ آیا معیشت مردم گروگان بازیهای جناحی است؟
پرسشهایی که اگر پاسخ آنها در نزد افکارعمومی مثبت شود، ضریب مشارکت سیاسی مردم به طرز معناداری کاهش مییابد.
ب) فروکاستن انتقادات کارشناسی به رقابتهای جناحی: اما خطر مهلکتر این کنش غیرحرفهای جلیلی و طیف پایداری، پاس گل به حامیان ذینفع و تشکیلاتی بودجه است زیرا به راحتی با دست آویز قرار دادن چنین کنشهایی ایرادات اساسی بودجه را به انگیزههای حزبی و جناحی تقلیل میدهند و با انگ غیرمستقل بودن به منتقدان بودجه، پرونده سند یک ساله معیشت مردم را در فضایی غبارآلود و سیاست زده میبندند!
در این راستا مثلا مهدی عرب صادق، روزنامهنگار و معاون سابق حزب مؤتلفه با اشاره به روابط نزدیک رئیسجمهور و رئیس مجلس نوشته است: «جلیلی که در دولت رئیسی در سایه بود؛ اکنون پس از شکست انتخاباتی از رئیس جمهور مستقر، بی واهمه آفتابی نشده که پل بین مجلس و دولت مستقر باشد.او بنای دیوارکشی بین مجلس و دولت مستقر دارد! هزینه آن هم با مردم خواهد بود! بله! جلیلی آفتابی شده تا از جیب مردم، دیوار بکشد!»
عبدالرضا داوری نیز در واکنش به حضور غیرمنتظره جلیلی در مجلس نوشته است: «آقای سعید جلیلی بودجه را در کمیسیون تلفیق بررسی میکنند نه کمیسیون اصل ۹۰. حضور شما در کمیسیون اصل ۹۰ فقط یک معنا دارد. برای شکایت از طرز کار مجلس، قوه قضاییه یا قوه مجریه به این کمیسیون رفتهاید.»
هر چند ایراد داوری مبنی بر بیارتباط بودن کمیسیون اصل نود با بررسی بودجه، وارد نیست اما انتقادات غیر کارشناسی از این دست تالی فاسد حضور جلیلی در مجلس است که به نظر میرسد تا مدتها انتقادات کارشناسی از اولین بودجه دولت چهاردهم را به حاشیه بکشاند و سنگ بنایی برای عدم اعتنا به انتقادات کارشناسی سالهای آینده را نیز فراهم کند.
انتهای پیام/