شناسهٔ خبر: 69177858 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

۲۴ مهرماه روز جهانی غذا؛

نان کامل و اثرات آن بر سلامتی

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یزد: گسترش برنامه نان کامل یکی از اولویت‌های اساسی وزارت بهداشت بوده که ضمن مقابله با کمبود ریزمغذی‌ها می‌تواند به پیشگیری از بیماری‌های غیرواگیر نیز کمک کند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز یزد، دکتر محسن میرزائی به مناسبت ۲۴ مهرماه روز جهانی غذا، افزود: بررسی‌های انجام شده در ایران نشان داده است که مردم ایران نان کامل را کمتر و نان سفید را بیشتر مصرف می‌کنند. درحالیکه نان کامل (مانند سنگک تهیه شده با آرد کامل) نسبت به نان‌های تهیه شده با آرد سفید از ارزش تغذیه‌ای بالاتری برخوردار می‌باشد.وی اظهار داشت:طبق گزارش بار بیماری ها، در سال ۲۰۱۹ سه مورد از ۱۵ عامل اصلی خطر مرگ زودهنگام در جهان، مربوط به عوامل خطر رژیم غذایی شامل مصرف زیاد سدیم (نمک)، مصرف کم غلات کامل و مصرف کم حبوبات بود که در ایران مصرف کم غلات کامل، اصلی‌ترین عامل خطر رژیم غذایی در مرگ زودهنگام بود.وی تصریح کرد: مصرف نانی که با آرد سفید تهیه می‌شود خطر اضافه وزن و چاقی، بیماری‌های غیر واگیردار بویژه دیابت، چربی خون بالا و بیماری‌های قلبی عروقی و سرطان‌ها و هم چنین کمبود ریزمغذی‌ها را افزایش می‌دهد. نان سفید در مقایسه با نان کامل از نظر تغذیه‌ای ارزش کمتری دارد و نان‌هایی که به مقدار استاندارد و معینی سبوس دارند اگر چه رنگشان تیره‌تر است ولی ارزش غذایی بیشتری دارند.دکتر میرزائی ادامه داد: در دهه‌های اخیر، مصرف نان سفید افزایش یافته است، در حالی که این نوع نان نه تنها ارزش غذایی مناسبی ندارد بلکه به عنوان یکی از عوامل اصلی بیماری‌هایی مانند سوءتغذیه، مشکلات گوارشی، بیماری‌های قلبی-عروقی، دیابت و چاقی در کشور محسوب می‌شود. مصرف زیاد نان سفید، هزینه‌های بهداشتی و درمانی را بالا می‌برد و کیفیت زندگی را کاهش می‌دهد.وی خاطر نشان کرد:جایگزینی غلات کامل بجای غلات تصفیه شده به عنوان راهکاری برای حفظ وزن در محدوده طبیعی در نظر گرفته می‌شود؛ زیرا احساس سیری زودهنگام، کند شدن هضم و جذب نشاسته، کاهش جذب مواد قندی و چربی‌ها و کاهش اکسایش لیپید‌ها را در پی دارند.
وی یکی از توصیه‌های مهم و اساسی برای پیشگیری از احتمال ابتلاء به بیماری‌های غیرواگیر از جمله دیابت نوع دو، بیماری‌های قلبی-عروقی و حتی برخی سرطان‌ها را دریافت فیبر کافی با استفاده از غلات کامل در برنامه غذایی و به حداقل رساندن غلات تصفیه شده مانند آرد سفید و کم سبوس برشمرد.
امسال FAO، شعار روز جهانی غذا را ” حق داشتن غذا، برای زندگی بهتر و آینده‌ای بهتر ” انتخاب کرده است.