با این حل گاهی اوقات پف چشم نشاندهندهی وجود بیماریهای جدیتر است و برطرف کردن آن صرفاً با مراجعه به دکتر و مصرف داروهای خاص امکانپذیر میشود. اگر میخواهید بدانید که پف دور چشم نشانه چه بیماری است و چطور میتوان این مشکل را برطرف کرد، با ما تا انتهای این مطلب از همشهری آنلاین همراه باشید.
مسدود شدن مجرای اشک
مجرای اشک موجود در چشمها مسئولیت تخلیه اشک و آب طبیعی چشم را برعهده دارد و اگر مسدود شود، آب چشم درون آن تجمع و در نهایت تورم بروز میکند. با وجود اینکه مشکل فوق در نوزادان شایعتر است، اما احتمال اینکه کودکان و بزرگسالان را هم درگیر کند وجود دارد.
در حقیقت علت اصلی انسداد مجرای اشک عفونت، ترکیبات آرایشی مختلف یا بروز آسیب در چشمها هستند که بعد از چند روز از بین میروند. با این حال میتوانید با استفاده از کمپرس گرم و شستشوی چشم با نمک استریل به برطرف کردن انسداد کمک کنید؛ مگر اینکه مجرای شما به دلیل مشکلات جدیتری مثل تومور مسدود شده باشد.
علائم و نشانههایی که خبر از مسدود شدن مجرای اشک شما میدهند شامل موارد زیر هستند:
- اشک زیاد یا آبریزش چشمها
- تاری دید
- قرمزی چشمها
- عفونت یا التهاب چشم
- درد
- تورم
- پوسته شدن و...
بیشتر بخوانید: چگونه میتوان بسته شدن مجاری اشکی را درمان کرد؟
بیماری گریوز
در پاسخ به پرسش «پف دور چشم نشانه چه بیماری است؟» میتوان به گریوز اشاره کرد. گریوز نوعی اختلال خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به غده تیروئید حمله میکند و ترشح هورمونهای آن را افزایش میدهد. این وضعیت که با اضطراب، ضربان قلب بالا، اختلالات خواب و خستگی همراه است، میتواند در بافت اطراف چشم هم تغییراتی ایجاد کند که موارد زیر را در بر میگیرد:
- تاری دید یا از دست دادن بینایی
- احساس درد یا فشار در چشم
- حساسیت به نور
- دوبینی
- احساس شن در چشم
- قرمزی چشمها
زخم چشم
گاهی اوقات برسهای آرایشی یا ناخن یک خراش یا بریدگی کوچک در اطراف چشم به وجود میآورند و همزمان با ترمیم پوست نازک و نرم اطراف چشم توسط بدن، ورم و پف در زیر یا اطراف آن بروز میکند. وارد شدن ضربه به چشم یا اطراف آن هم از دیگر دلایل پف کردن آنها است؛ چرا که چشم در اثر ضربه کمی به سمت پایین حرکت میکند و مجدداً سر جای خود باز میگردد. با این کار خون به سرعت به سمت محل وارد و منجر به تورم یا کبودی زیر چشم میشود.
بیماری منونوکلئوز
یکی دیگر از بیماریهایی که در پاسخ به سوال «پف دور چشم نشانه چه بیماری است؟» میتوانیم به آن اشاره کنیم، منونوکلئوز نام دارد. منونوکلئوز که بیماری بوسه هم نامیده میشود از طریق بزاق افراد مبتلا به دیگران انتقال مییابد و گاهی اوقات در کنار علائم شایع از قبیل گلودرد، خستگی، تب، سردرد، لوزههای متورم و بثورات پوستی، تورم چشم هم در اثر ابتلا به آن بروز میکند. علائم تورم چشمها در اثر بیماری منونوکلئوز به شرح زیر است:
- قرمزی
- درد
- تورم
- دیدن لکههای شناور چشمی
آلرژی
آلرژی با تجمع مایع درون سینوسها و اطراف چشمها منجر به پف و تورم آنها میشود. البته این تمام ماجرا نیست و واکنشهای آلرژیک قرمزی، خارش و آبریزش از چشمها را هم به همراه دارند. مجموعهای از آلرژنهای رایجی که سبب بروز واکنشهای آلرژیک میشوند شامل مواد شیمیایی، عطر، آلودگی، گرد و غبار و گردهی گلها هستند.
در صورت بروز این وضعیت برای پاکسازی سینوسهای خود میتوانید به سراغ سینوسشور بروید و برای شستشوی چشمها هم از قطرهی اشک مصنوعی استفاده کنید؛ علاوهبراین داروهای بدون نسخهی زیر هم میتوانند در بهبود وضعیت شما موثر واقع شوند:
- انواع آنتیهیستامین
- داروهای ضد احتقان
- قطره چشم
بیشتر بخوانید: با التهاب چشم، ناشی از حساسیت چه کنیم؟
عفونت چشم
در اثر بروز عفونت یک یا هر دو چشمان شما دچار تورم میشوند. با وجود اینکه تورم ناشی از عفونت معمولاً در یکی از چشمها اتفاق میافتد، اما به سرعت میتواند به چشم دیگر سرایت کند. اگر دچار این وضعیت شدید از لمس یا مالیدن چشمها تا یک هفته یعنی زمان از بین رفتن عفونت بپرهیزید. انواع عفونتهای چشمی که ممکن است منجر به ورم و پف دور چشم شوند عبارتند از:
- چشم صورتی یا ورم ملتحمه: این عفونت بر اثر باکتریها، ویروسها، ترکیبات شیمیایی و سایر محرکها در هر سنی بروز میکند.
- گل مژه: نوعی عفونت در فولیکول مژه یا غدد اشکی است که به شکل یک برآمدگی کوچک در امتداد خط مژه ظاهر میشود و قرمزی، تورم و چرک در چشم یا پلک شما را به همراه دارد.
- شالازیون یا برآمدگی پلک: شبیه به گل مژه به واسطهی انسداد غدد چربی در پلک ایجاد میشود و به شکل یه برآمدگی کوچک بر روی پلک به نظر میرسد.
- سلولیت دور چشم: این عفونت و التهاب معمولاً بخاطر سینوسها یا خراش و آسیبهای پلک به وجود میآید و در بیشتر موارد نیاز به مراقبتهای پزشکی دارد.
گریه کردن
در پاسخ به پف چشم نشانه چه بیماری است؟ باید بگوییم که تورم چشمها همیشه هم نشانهی بیماری نیست و گاهی اوقات به واسطهی گریه کردن زیاد اتفاق میافتد. گریه کردن منجر به جمع شدن مایع در اطراف چشم میشود و تورمی که در اثر آن بروز میکند معمولاً به صورت خودبهخود از بین میرود.
مصرف بیش از اندازه نمک
مقادیر بالای سدیم آب موجود در بدن را به خود جذب میکند و منجر به پف کردن صورت و بدن شما میشود. از آنجایی که پوست چشم فوقالعاده نازک است بیشتر از سایر بخشها در معرض پف کردن قرار دارد. با این وجود نفخ و پف ایجاد شده به صورت طبیعی بعد از چند ساعت توسط بدن از بین میروند.
البته برای بهبود تورم زیر چشم میتوانید مقادیر نمک مصرفی را در غذاهای خود کاهش دهید، تا جایی که امکان دارد مصرف غذاهای فرآوریشده را محدود کنید و آب بنوشید تا سدیم اضافی از بدن دفع شود. علاوهبراین مصرف غذاهای سرشار از پتاسیم هم که در ادامه معرفی شدهاند، به مقابله با اثرات سو مصرف بیش از اندازه نمک کمک میکند:
- موز
- ماست
- سیب زمینی
- زردآلو خشک
خواب ناکافی
بررسیهای انجام شده حاکی از آن هستند که نداشتن خواب کافی میتواند منجر به تورم چشم، افتادگی پلک، قرمزی و سیاهی زیر چشمها شود. در حقیقت نداشتن خواب کافی ضعف در ماهیچههای اطراف چشم و از دست رفتن کلاژن زیر چشمها را به همراه دارد؛ بعد از بروز این وضعیت مایع در زیر چشمها جمع میشود و در نهایت ورم بروز میکند. تورم ناشی از کمخوابی بین چند ساعت تا ۲۴ ساعت طول میکشد و در صورتی که الگوهای خواب نامنظم ادامه داشته باشند، نهایتاً به مشکلات دائمی و همیشگی تبدیل میشوند.
سیگار کشیدن
کشیدن سیگار، قلیان و سیگار برگ احتمال تحریک چشمها را بالا میبرد؛ حتی اگر خود شما سیگار نکشید و در معرض دود آن قرار داشته باشید، احتمال بروز واکنش آلرژیک افزایش مییابد. در این شرایط با آبریزش از چشمها، تورم در زیر آنها ایجاد خواهد شد. به منظور ممانعت از بروز این وضعیت لازم است کشیدن به هر روشی را کنار بگذارید و چنانچه به دود باقیمانده حساس هستید، سطوح خانه و ماشین خود را تمیز و بعد از قرار گرفتن در اطراف اشخاص سیگاری هم استحمام کنید.
چه زمانی برای درمان پف چشم به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر تورم اطراف چشمان شما بیشتر از ۱ تا ۲ روز طول بکشد باید به دنبال مراقبتهای پزشکی و مراجعه به متخصص باشید. با وجود اینکه بیشتر عفونتهای چشمی معمولاً بدون درمان برطرف میشوند، اما موارد جدی و خطرناک آن در صورت عدم درمان عوارض طولانی مدت برای شما ایجاد خواهد کرد.
با این حساب میتوان گفت که در صورت مشاهدهی هر یک از علائم زیر در کنار پف چشم باید هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید:
- تاری دید
- تب
- توهم
- از دست دادن بینایی
- احساس درد یا فشار شدید
- مایع سفید یا چرک
راهکارهای خانگی برطرف کرن پف زیر چشم
در صورتی که اطمینان دارد پف زیر چشم شما بخاطر کمخوابی، گریه کردن یا مصرف غذاهای شور است میتوانید یکی از درمانهای خانگی زیر را برای برطرف کردن آن دنبال کنید:
- کمپرس سرد: با یک پارچه تمیز و مرطوب زیر چشم خود را تمیز کنید. یک قاشق را درون یخچال بگذارید و بعد از خنک شدن با استفاده از پشت آن زیر چشم خود را ماساژ دهید.
- چای کیسهای: کافئین موجود در چای میتوانید مایع زیر چشمان را تخلیه و به کاهش تورم آنها کمک کند. برای این منظور لازم است دو عدد چای کیسهای را در آب سرد خیس کنید و به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بر روی چشمان بسته خود قرار دهید.
- ماساژ صورت: با استفاده از انگشتان دست به آرامی اطراف چشم و سینوسهای خود را ماساژ دهید یا ضربه بزنید تا مایع اضافه جمعشده در زیر آنها تخلیه شود.
سخن پایانی
حال که متوجه شدید پف چشم نشانه چه بیماری است؟ باید به سرعت کلیهی اقدامات لازم را برای بهبود وضعیت سلامت خود انجام دهید. البته همانطور که ملاحظه کردید گاهی اوقات این وضعیت نه چندان مناسب صرفاً به خاطر مصرف زیاد نمک یا کمخوابی ایجاد میشود؛ به همین جهت با دنبال کردن سبک زندگی سالم میتوان به راحتی این مشکل را برطرف کرد.