شناسهٔ خبر: 69043845 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: همشهری آنلاین | لینک خبر

دستاورد محققان ایرانی | هوش مصنوعی به کمک دفع آفات سرسخت آمد

محققان کشورمان موفق به دستیابی به فرمولاسیون و ساخت محلول کنترل‌کننده آفات مکنده از طریق هوش مصنوعی شدند.

صاحب‌خبر -

به گزارش همشهری آنلاین، مهدی حمصیان، دانشجوی دکتری علوم کامپیوتر گرایش محاسبات نرم و هوش مصنوعی دانشگاه تهران که در سال ۱۴۰۲ بخاطر طراحی سامانه هوشمند پیش‌بینی سرطان پستان، برنده مدال طلای سازمان جهانی مالکیت معنوی و اختراعات (ویپا) را برنده شده بود، سیزدهم مهر ماه ۱۴۰۳ نیز بخاطر دستیابی به فرمولاسیون محلول کنترل‌کننده آفات مکنده از طریق هوش مصنوعی، برنده مدال طلای جامعه جهانی علوم و تحقیقات آمریکا شد.

دستاورد محققان ایرانی | هوش مصنوعی به کمک دفع آفات سرسخت آمد

مدال طلای اعطایی جامعه جهانی علوم و تحقیقات آمریکا به محقق ایرانی

مهدی حمصیان در گفتگو با گروه دانش و فناوری همشهری، درباره اهمیت دستیابی به فرمولاسیون محلول کنترل‌کننده آفات مکنده، گفت: این آفت‌ها از جمله «پسیل» که به عنوان سرسخت‌ترین آفت درخت پسته شناخته می‌شود، در سال ۱۴۰۱ از سوی سازمان حفظ نباتات کل کشور به عنوان معضل ملی حوزه کشاورزی ایران معرفی شد. این آفت در سال‌های گذشته، مقاومت بسیار بالایی در مقابل سموم نشان داده بود. مبارزه با این آفت در عمل دارای مشکلات زیادی بود. بنابراین سازمان حفظ نباتات، طی فراخوانی از شرکت‌های دانش‌بنیان خواست تا برای کنترل این آفت، راه‌حل ارائه کنند.

این محقق دانشگاه تهران افزود: همچنین در سال‌های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱، از سوی سازمان انرژی اتمی، عملیات پرتودهی جهت عقیم‌سازی این آفت در مزارع کشور صورت گرفت. اما با توجه به مقاومت بسیار بالای این آفت و جهش ژنتیکی آن، مقاومت بالایی در برابر عملیات پرتودهی نشان داده شد.

حمصیان از ساخت محلول مبارزه با آفت سرسخت نظیر «پسیل» با توان محققان ایرانی خبر داد و گفت: گام اول برای ساخت این محلول با پردازش متون تخصصی علمی و چاپ‌شده در داخل و خارج از کشور توسط الگوریتم‌های هوش مصنوعی و مطالعه این دسته مقالات و ایجاد بانک اطلاعاتی لازم و پیاده‌سازی الگوریتم‌های متن‌کاوی و دسته‌بندی اطلاعات برداشته شد و روش‌های مبارزه با این آفات و به‌خصوص آفت «پسیل» توسط هوش مصنوعی مورد ارزیابی قرار گرفت.

وی افزود: پس از پردازش‌های لازم، کلیه سموم و روش‌های مقابله با این آفت، دسته‌بندی شد و این اطلاعات در اختیار شیمی‌دانان جهت رسیدن به فرمول این محلول قرار گرفت. همچنین ساخت این محلول در آزمایشگاه پیاده‌سازی شد و توسط تیم متخصص حوزه کشاورزی در مزارع و فصول مختلف در استان‌های کرمان، اصفهان، سمنان، خراسان رضوی، خراسان شمالی و خراسان جنوبی مورد استفاده قرار گرفت.

بیشتر بخوانید:

این محقق کشورمان ادامه داد: با اجرای طرح پایلوت در دو مرحله به صورت تخصصی در استان کرمان، این محلول از سوی مرکز تحقیقات گیاهپزشکی استان کرمان مورد تایید قرار گرفت و کارایی آن با سموم رایج مبارزه با این آفات مقایسه شد. خوشبختانه این محلول طراحی‌شده توسط هوش مصنوعی از عملکرد بالاتری نسبت به محلول‌های مشابه خارجی مورد تایید کارشناسان و متخصصان کشاورزی در مرکز تحقیقاتی گیاهپزشکی استان کرمان قرار گرفت.

حمصیان با بیان اینکه فرآیند ثبت اختراع این محلول در داخل کشور آغاز شده است، خاطرنشان کرد: در ۱۳ مهر ماه ۱۴۰۳، این اختراع از سوی جامعه جهانی علوم و تحقیقات آمریکا مورد ارزیابی و تایید قرار گرفت و موفق به دریافت مدال طلای این جامعه شد.

دستاورد محققان ایرانی | هوش مصنوعی به کمک دفع آفات سرسخت آمد

این دانشجوی هوش مصنوعی دانشگاه تهران می‌گوید: «جامعه جهانی علوم و تحقیقات آمریکا از معتبرترین مراکز علمی و تحقیقاتی آمریکا است که با شرکت‌هایی نظیر گوگل، مایکروسافت و همچنین دانشگاه‌های معتبر دنیا دارای تفاهم‌نامه همکاری است و خدمات برجسته تحقیقاتی را پس از داوری‌های سختگیرانه از نظر کاربرد محصول و فناوری‌های بکار رفته و سطح فناوری محصول ارزیابی می‌نماید.»

نظر شما