این ویژهبرنامه به مناسبت گرامیداشت هفته ملی کودک (۱۴ تا ۲۰ مهرماه)، باهدف آشنایی کودکان بافرهنگ و تاریخ ایران، با حضور جمعی از کودکان پایتخت، دوشنبه، ۱۶ مهرماه ۱۴۰۳، از ساعت ۹ تا ۱۶، در کتابخانه و موزه ملی ملک، اجرا خواهد شد.
حضور کارشناسان و کودکان همیار موزه
در اجرای این ویژهبرنامه که با محوریت قصهگویی، نمایش، بازی و نقاشی، برگزار میشود، پنج کارشناس، از جمله یک قصهگو و همچنین تعدادی از کودکان آموزشدیده، بهعنوان «همیار موزه»، مشارکت خواهند داشت و شرکت در آن نیز برای عموم کودکان و خانوادههای همراه آنان، رایگان است.
کتابخانه و موزه ملی ملک باتوجهبه اینکه قصهگویی، همواره جزئی از زندگی بشر است و از آن میتوان بهعنوان تجربه مشترک انسانها در تمامی مکانها و اعصار و همچنین یکی از پایههای اصلی باورها و آدابورسوم در تمامی فرهنگها و اقوام نام برد، بخشی از این ویژهبرنامه را به برگزاری برنامه «چمدان قصهگویی»، اختصاص داده است. بهمنظور اجرای این بخش، یک چمدان مملو از شخصیتهایی مشترک بر اساس قصهها و افسانههای ایران، طراحی شده که قصهگو با گشودن درِ این چمدان و استفاده از این شخصیتها، به قصهگویی برای کودکان میپردازد. «نمایش عروسکی»، دیگر بخش این ویژهبرنامه است که بهمنظور ایجاد ارتباط مناسب بین کودکان و موزه، برگزار خواهد شد، در این برنامه با استفاده از عروسک کمالالملک، کودکان با این هنرمند و آثارش آشنا میشوند.
در این راستا، از کودکان حاضر در برنامه نمایش عروسکی خواسته میشود تا از تالار «آثار خاندان غفاری و کمالالملک» موزه ملی ملک بازدید کرده و آثار نقاشی استاد کمالالملک را از نزدیک ببینند. آشنایی با نمایش دستکشی و شنیدن شرححال زندگی کمالالملک از زبان عروسک، از دیگر قسمتهای این برنامه است.
در ادامه، کارشناس برنامه در ارتباط با این آثار و تکنیکهای مختلف نقاشی، با کودکان گفتوگو میکند و در یک فضای تعاملی از آنان میخواهد تا یکی از شخصیتهای نقاشیهای موردعلاقه خود در موزه را انتخاب و از آن نقاشی کنند.
اجرای بازیهای متنوع
در بخش دیگری از این ویژهبرنامه، کودکان، مهمانبازی «مار و پله بر اساس کلیلهودمنه»، میشوند، در این بخش، کودکان با ۱۰ قصه از کتاب چاپسنگی کلیلهودمنه موجود در کتابخانه ملی ملک، آشنا میشوند که در قالب بازی در ۳۶ خانه، طراحی شده است.
از جمله این قصهها میتوان به «مرد هیزمشکن و شتر»، «شیر، الاغ و روباه»، «گربه و موش»، «موش، کلاغ، لاکپشت و گوزن»، «جنگ شیر و فیل»، «شیر و خرگوش»، «لاکپشت و مرغابی»، «گربه، کبک و خرگوش»، «به دام افتادن زرگر، ببر، مار و میمون» و «دوستی لاکپشت و بوزینه»، اشاره کرد.
بازی «گره بر اساس نقشه سکه»، نیز از دیگر بخشهای ویژهبرنامه با کودکان در موزه این موقوفه است که بر اساس نقوش روی سکهها طراحی شده و باهدف افزایش میزان دقت کودکان به این نقوش، برگزار میشود.
همچنین در بخشی از این ویژهبرنامه، بازی «دبرنا بر اساس نقوش سکه»، اجرا میشود. در این بازی، کودکان ضمن تجربه بازی گروهی، با نقوش روی سکههای موجود در موزه ملی ملک، آشنا میشوند. این بازی را میتوان با همراهی بزرگسالان با کودکان نیز اجرا کرد.
بخش دیگر ویژهبرنامه روز ملی کودک این مجموعه، به «نمایش سایه» اختصاص دارد که در آن، ابتدا شخصیتهای نمایش با همراهی کودکان ساخته شده و سپس با حرکت آنها و استفاده از نور در پشتصحنه، نمایش اجرا میشود. بیتردید، تعامل کودکان در ساخت شخصیتها و عروسکگردانی و همچنین اجرای نمایش سایه، بر شوروشعف کودکان حاضر در این برنامه میافزاید.
«نوشتن نامه و ساخت تمبر»، نیز از دیگر بخشهای این ویژهبرنامه است که در آن کودکان با تالار تمبر موزه ملی ملک آشنا میشوند، سپس از آنان درخواست میشود تا با نوشتن نامه به موزه، با این مجموعه ارتباط برقرار کنند.
ازآنجاییکه کودکان برای پُست نامه، نیاز به تمبر دارند، میتوانند تمبر موردعلاقه خود را در این بخش از برنامه طراحی و روی پاکتنامه بچسبانند وموزه ملی ملک نیز برای پاسخ به نامههای آنان، پاکتنامهای بر اساس این موزه، طراحی کرده است.
«چاپ قلمکار» نیز بخش پایانی این ویژهبرنامه است که باهدف معرفی هنر چاپ بر روی پارچه، بهعنوان یکی از هنرهای کهن ایرانی، اجرا خواهد شد. در این راستا، کتابخانه و موزه ملی ملک، مُهرهایی را بر اساس نقوش تالابهای ایران طراحی کرده تا کودکان حاضر در برنامه با کمک آنها، یک کارتپستال بسازند و با خود از این کتابخانه و موزه به یادگار ببرند.
گفتنی است، این مجموعه توسط حاج حسین آقا ملک در سال ۱۳۱۶ شمسی بر حرم مطهر حضرت رضا (ع) وقف شده است و در حال حاضر به نشانی «تهران، خیابان امام خمینی، خیابان سی تیر، خیابان یارجانی، خیابان ملل متحد (میدان مشق)»، میزبان فرهنگدوستان در گروههای مختلف سنی است.
نظر شما