شناسهٔ خبر: 69010822 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: آفتاب | لینک خبر

نصری کارشناس مسائل بین الملل:

اسرائیل درباره ایران دچار سوءمحاسبه شد

خبرگزاری ایلنا

«اسرائیل و حامیان آن، پس از ضربه‌ای که به حزب‌الله لبنان وارد شد، دچار سوءمحاسبه شدند و تصور کردند ایران آسیب‌پذیرتر از آن شده که واکنشی نشان دهد. اما پس از حمله موشکی ایران، مجبور شدند محاسبات خود را یک بار دیگر مرور کنند. امروز هم اسرائیل از نظر نظامی و حیثیتی ضربه سنگینی خورده و، چون مجبور است – به احتمال زیاد - به اقدام ایران واکنش نشان خواهد داد.»

صاحب‌خبر -
آفتاب‌‌نیوز :

تحلیل‌گر حوزه سیاست خارجی گفت: ایران نشان داده هم توان نظامی مقابله با اسرائیل و هم اهرم‌هایی برای برهم زدن فضای امنیتیِ پیرامونی اسرائیل در اختیار دارد. به عنوان مثال، حمله احتمالی اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای ایران موجب خواهد شد ایران نه تنها واکنش نظامی متقابلی نشان دهد، بلکه با خروج از NPT و منحل کردن رژیم‌عدم اشاعه در منطقه، امنیت اسرائیل را در بلندمدت به شدت متزلزل‌تر سازد. 

رضا نصری تحلیل‌گر مسائل سیاست خارجی، در ارزیابی حمله موشکی ایران به اسرائیل عنوان کرد: نکته اول اینکه حمله موشکی ایران پس از چندین تجاوز و تعرض مسلحانه رژیم اسرائیل علیه حاکمیت، شهروندان، مقامات کشور و منافع ایران در منطقه صورت گرفت. این اقدام کاملاً منطبق با حق دفاع مشروع ایران – وفق ماده ۵۱ منشور سازمان ملل متحده – بوده و از این رو اقدامی قانونی است. 

وی افزود: دوم اینکه ایران در اقدامی که صورت داد، تنها اهداف نظامی اسرائیل را هدف گرفت و به هیچ‌یک از مراکز یا شهروندان غیرنظامی اسرائیل حمله نکرد. از این رو، اقدام ایران کاملاً منطق با موازین حقوق بین‌المللی بشردوستانه بوده و هیچ ایرادی به آن وارد نیست؛ هرچند رژیم اسرائیل و برخی مقامات غربی تلاش کردند – حتی پیش از دریافت گزارش از آثار حمله – ایران را متهم به هدف‌گیری غیرنظامیان کنند. این هم نکته قابل تاملی است چرا که آن‌ها هنوز – بعد از قریب به یک سال که از حمله نظامی اسرائیل به غزه می‌گذرد – مدعی هستند اسناد و شواهد کافی در دست نیست تا بتوانند بمباران بیمارستان‌ها و مراکز غیرنظامی در غزه را مغایر با حقوق بین‌المللی بشردوستانه (حقوق جنگ) بخوانند. 

این تحلیل‌گر مسائل بین‌الملل تصریح کرد: سوم اینکه، اقدام نظامی ایران در چارچوب کنوانسیون منع نسل‌کشی ۱۹۴۸ هم قابل توجیه است، چراکه مطابق این معاهده تمام اعضای کنوانسیون موظف هستند برای جلوگیری از نسل‌کشی اقدام کنند. 

وی افزود: چهارم اینکه ایران تاکنون از مبادرت به اقدام دفاعی پرهیز کرده بود چراکه قصد داشت فرصتی به مذاکرات آتش‌بس بدهد تا به کشتار در غزه پایان داده شود. ضمن اینکه، پیش از اقدام نظامی، به تمام راهکارهای دیپلماتیک – از جمله تقاضا برای تشکیل جلسه اضطراری شورای امنیت سازمان ملل متحد – هم متوسل شد تا از وقوع جنگ جلوگیری شود. منتها، استمرار تجاوزات اسرائیل به منافع ایران و تداوم جنایات او در غزه و لبنان موجب شد تا به اهرم نظامی روی آورد. در نتیجه، زمینه سیاسی مبادرت ایران به حربه نظامی نیز فراهم بود. 

نصری در پیش‌بینی از وضعیت رژیم صهیونیستی بعد از پاسخ ایران گفت: اسرائیل تصور می‌کرد حزب‌الله لبنان ستون اصلی توان بازدارندگی ایران است و با اقدامات اخیری که علیه کادر فرماندهی حزب‌الله انجام داده، ایران را عملاً خلع سلاح کرده است. جرد کوشنر – داماد دونالد ترامپ – نیز پس از ترور آقای حسن نصرالله مقاله‌ای نوشت که در آن ایران را «بی دفاع» خوانده بود و از این رو از مقامات آمریکایی و غربی خواسته بود مانع تداوم پیشروی‌های نتانیاهو نشوند تا بتواند ایران را کاملاً مهار کند. 

وی افزود: به بیان دیگر، اسرائیل و حامیان آن، پس از ضربه‌ای که به حزب‌الله لبنان وارد شد، دچار سوءمحاسبه شدند و تصور کردند ایران آسیب‌پذیرتر از آن شده که واکنشی نشان دهد. اما پس از حمله موشکی ایران، مجبور شدند محاسبات خود را یک بار دیگر مرور کنند. امروز هم اسرائیل از نظر نظامی و حیثیتی ضربه سنگینی خورده و چون مجبور است – به احتمال زیاد - به اقدام ایران واکنش نشان خواهد داد. حال اینکه این واکنش به چه وسعت و گستردگی باشد، بستگی به این دارد که در محاسبات جدیدشان به چه نتیجه‌ای رسیده‌اند. 

نصری در خصوص تهدیدات نظامی رژیم صهیونیستی و اینکه آیا اقدامات مقابله‌ای باز هم ادامه خواهد داشت، گفت: ایران نشان داده هم توان نظامی مقابله با اسرائیل و هم اهرم‌هایی برای برهم زدن فضای امنیتیِ پیرامونی اسرائیل را در اختیار دارد. به عنوان مثال، حمله احتمالی اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای ایران موجب خواهد شد ایران نه تنها واکنش نظامی متقابلی نشان دهد، بلکه با خروج از NPT و منحل کردن رژیم‌عدم اشاعه در منطقه، امنیت اسرائیل را در بلندمدت به شدت متزلزل‌تر سازد.

چرا که با خروج ایران از NPT، نه تنها برنامه هسته‌ای ایران بی‌حد و مرز خواهد شد، بلکه به احتمال زیاد عربستان سعودی و ترکیه نیز از معاهده خارج خواهند شد و آنگاه اسرائیل در فضای امنیتی بسیار دشوارتری قرار خواهد گرفت. در مورد ادعای برخی رسانه‌های خارجی در خصوص احتمال حمله به پالایشگاه‌ها و صنایع نفتی نیز ایران اهرم‌هایی در دست دارد که می‌تواند تاثیر ناگواری بر بازار انرژی و اقتصاد جهانی بگذارد. از این رو، بهتر است حامیان اسرائیل از الان در پی مهار ماجراجویی‌های نتانیاهو باشند.

برچسب‌ها:

نظر شما