به گزارش خبرگزاری ایمنا از مرکزی، محمود حسینآبادی صبح امروز _سهشنبه دهم مهر_ در نشست علمی و تخصصی در حوزه سالمندان اظهار کرد: تغییرات اجتماعی، اقتصادی، کاهش ناباروری و افزایش امید به زندگی، تغییر سنی جمعیت به عنوان فوریت جهانی و روند رو به رشد سالمندان از جمله مشخصههای بهبود شاخصهای رفاهی، بهداشتی و امید به زندگی محسوب میشود.
وی افزود: هماکنون موضوعاتی مثل بهداشت عمومی و امید به زندگی که از شاخصهای مهم و مربوط به مفهوم سالمندی به شمار میرود، ارتقا پیدا کرده است.
مدیرکل بهزیستی استان مرکزی با بیان اینکه سالمندی یک پیامد گذر جمعیت شناختی و تغییر و تحول صورت گرفته در ساختار سنی است، تصریح کرد: پیری جمعیت، مسئله مهم همه کشورها است و ایران اسلامی هم از این دایره مستثنی نخواهد بود.
حسینآبادی افزود: در سال ۱۳۵۵ نرخ سالمندی در کشور سهونیم درصد بود در حالی که میانگین فرزندآوری در کشور چهار فرزند میشد.
وی با بیان اینکه در سال ۱۳۹۰ جمعیت کشور ۷۵ میلیون نفر بود و نرخ سالمندی ۸.۲ درصد را شامل میشد، ادامه داد: در سال ۹۵ جمعیت کشور ۸۰ میلیون نفر و نرخ جمعیت سالمند ۹.۲۷ و بر اساس پیشبینی مرکز آمار در سال ۱۴۳۵، ۳۳ درصد از جمعیت کشور سالمند خواهد بود.
مدیرکل بهزیستی استان مرکزی خاطرنشان کرد: در صورتی که سیاستگذاری جوانی جمعیت را رعایت نکنیم، با یک کشور پیر و سالمندی روبرو خواهیم شد.
حسینآبادی اضافه کرد: رتبه استان در موضوع سالمندان در کشور پس از استانهای گیلان با نرخ ۱۶.۳۵ درصد، مازندران با نرخ ۱۴.۹۳، تهران با نرخ ۱۴.۳۷ رتبه چهارم با نرخ ۱۴.۹ را است.
وی گفت: ۲۲۰ هزار نفر سالمند در استان مرکزی شناسایی شدهاند و عنوان رتبه چهاردهم کشور به این استان اختصاص یافته است.
مدیرکل بهزیستی استان مرکزی افزود: در کشور در موضوع ثبت ازدواج این استان رتبه ۲۵ و در نرخ باروری ۱.۶ درصد و در استان مرکزی ۱.۲ درصد است.
حسینآبادی تصریح کرد: جمعیت سالمندان مرد در کشور با نرخ ۱۰.۸۶ و جمعیت سالمند زن ۱۲/۱۱ نشان دهنده آن است که کشور به سمت سالمندی زنانه پیش میرود.
وی افزود: توجه به مفهوم سالمندی فعال موجب ایجاد فردای بهتر برای جامعه خواهیم بود که امید میرود با آموزش تخصصی و برگزاری برنامه و دوره آموزشی مفهوم سالمندی را در رسالت اولیه سازمان بهزیستی و مراکزش تحت عنوان پیشگیری اولیه داشته باشیم.
مدیرکل بهزیستی استان مرکزی با بیان اینکه از مهمترین اقدامات این سازمان در موضوع سالمندی ابلاغ سند ملی سالمندان است، اظهار کرد: در موضوعاتی که مربوط به بهداشت، رفاه، کارآفرینی، پیشگیری از انواع آسیبهای اجتماعی و ابتلاء به بیماریها در سند ملی سالمندان دیده شده است و همه دستگاههای عضو موظفاند که همافزایی لازم را انجام دهند.
حسینآبادی اضافه کرد: از جمله اقدامات عملیاتی دستگاهها استفاده از ظرفیت دستگاهها ارتقا خدمات، آموزش (عمومی، مهارتها) بهداشت، سلامت، تغذیه، ارتقا منزلت، تکریم ارتقای وضعیت معیشتی، مشاوره، سبک زندگی سالم، مراقبت در منزل، برنامههای نشاط، خود مراقبتی، رفع موانع ساختاری (بیمهای و بهداشتی، رفاه اجتماعی) تابآوری است.
وی ادامه داد: فرهنگسازی، مداخلات تخصصی خانواده محوری به جای مؤسسه محوری، تبیین چالشها، افزایش کارآمدی، حضور فعالانه در جامعه، شبکه سازی (گروهای همتا)، تلفیق اجتماعی توجه ویژه به سمنهای فعال، تقویت حس مشارکت طلبی، رفع نیازهای جسمی، روانی، توانمندسازی و… از دیگر اقدامات عملیاتی دستگاهها به شمار میرود.
مدیرکل بهزیستی استان مرکزی با اشاره به شناسایی ۲۲۰ هزار نفر سالمند در این استان گفت: از این تعداد در استان ۲۵۶ نفر در ۹ مرکز نگهداری میشوند.
حسینآبادی خاطرنشان کرد: برای نگهداری از سالمندانی که سرپرست مؤثر ندارند، باید مؤسسات و مراکز روزانه را رونق دهیم و از این مؤسسه محوری گذر کنیم به سمت مراکز روزانه که فعالیت چشمگیری هم دارند، پیش رویم.
وی افزود: مفهوم توانمندسازی سالمندان که در بعد روانشناختی باید احساس ارزشمند بودن، مؤثر بودن و حتی تصمیم گیر و خود باوری و تقویت ارزشها را در سالمندان ایجاد کنیم.
مدیرکل بهزیستی استان مرکزی ادامه داد: در بعد معنوی هم باید به مفهوم باز پیوند افراد که در اینجا مفهومی است به خانواده و جامعه خوب مورد توجه قرار گیرد.
حسینآبادی گفت: چالشهای جسمانی دوره سالمندی و مشکلاتی که در موضوعات بینایی، شنوایی، گفتاری و حرکتی رخ میدهد جزو چالشهای اجتماعی است.
رشد جمعیت ایران تا سال ۱۴۱۵ به صفر میرسد
علی اکبر ضرغامی استاد دانشگاه و دارای برد تخصصی بالینی و دارو ساز بالینی سالمندان هم اظهار کرد: پیشبینی میشود بین سالهای ۱۴۱۰ تا ۱۴۱۵ رشد جمعیت ایران به صفر برسد.
وی افزود: در حال حاضر نزدیک به هشت میلیون نفر از جمعیت کشور را سالمندان تشکیل میدهند که ۲۰ درصد از این جمعیت سالمندانی هستند که به مراقبت و نگهداری نیاز دارند.
داروساز بالینی سالمندان ادامه داد: در حال حاضر، هفت تا ۱۳ میلیون تومان هزینه ماهانه نگهداری هر سالمند تخمین زده میشود که این مبلغ با توجه به افزایش هزینههای درمانی رو به افزایش است.
ضرغامی اضافه کرد: زیرساختهای کافی برای نگهداری سالمندان در مراکز سالمندی و خانههای سالمندان وجود ندارد و از نظر فرهنگی، نگهداری سالمندان در مراکز سالمندی هنوز عیب به حساب میآید.
وی با بیان اینکه فرآیند سیستماتیک آموزش نیرو و نظارت بر کارکرد پرستاران حوزه سالمندی ایجاد نشده است، گفت: این نظارت در حال حاضر به صورت حداقلی و توسط خانوادههای سالمندان توسط دوربینهای مداربسته انجام میشود.
داروساز بالینی سالمندان تصریح کرد: هزینه درمانی سالمندان به عهده دولت بوده و بدون نظارت مستقیم بر نحوه درمان سالمندان، هزینههای بسیاری صرف درمانهای ناموفق و یا بدون نیاز میشود.
ضرغامی ادامه داد: در فرهنگ پزشکی ایران، مصرف داروهای متعدد که برخی نیازی به تمام آنها نیست هزینههای درمانی را به شدت افزایش میدهد.
تلاش برای حفظ منزلت اجتماعی سالمندان از اهمیت ویژهای برخوردار است
فرهاد امام جمعه از استاد دانشگاه و جامعه شناس برجسته کشوری هم اظهار کرد: تلاش برای حفظ نقش و منزلت اجتماعی سالمندان از اهمیت ویژهای برخوردار است.
وی افزود: توجه به نقش و منزلت یک سالمند که مجموعهای از تجربه و قواعد زندگی را در سینه خود محفوظ دارد، ضرورت است.
جامعه شناس برجسته کشوری تاکید کرد: جامعه باید همواره شرایطی را فراهم کند تا افراد در دوره سالمندی هم نیروی مولد باشند و عرصه برای فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی آنان تنگ نشود.
امام جمعه تصریح کرد: کشورهایی که این دوره زندگی را سیبلی فرض و به آن به عنوان یک سرمایه ارزشمند نگاه میکنند و از این ظرفیت توانستند برای رسیدن به شاخصهای توسعه استفاده کنند.
وی ادامه داد: یکی از شاخصهای توسعه اجتماعی در کشورهایی که تجربه توسعه را دارند، همواره سعی کردن از این توشه هویت و آگاهی اشخاص با تجربه استفاده کنند.
نظر شما