شناسهٔ خبر: 68861402 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: نورنیوز | لینک خبر

بازگشت 1100 الواح هخامنشی به کشور سوغات رئیس جمهور از امریکا+ جزئیات

رئیس جمهور از امریکا سوغاتی گرانبها آورد و آن هم بازگرداندن ششمین محموله از الواح هخامنشی شامل 1100 لوح عیلامی به کشور است.

صاحب‌خبر -

نورنیوز-گروه فرهنگی: وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اعلام کرد این سوغاتی رئیس‌ جمهوری نتیجه رایزنی‌های فشرده وزارت امور خارجه، وزارت میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی و معاونت حقوقی رئیس‌ جمهوری با موسسه شرق‌شناسی شیکاگو است که اکنون محموله جدیدی از آن به ایران بازگردانده شده است.

این الواح بیشتر به خط میخی و زبان عیلامی و یا آرامی در اشکال و ابعاد مختلف هستند که موضوعات آنها عمدتاً درباره مدیریت منابع، راه‌ها، روابط اجتماعی، مایحتاج اساسی زندگی، دستمزدها و اقتصاد جامعه هخامنشی در زمان داریوش اول است.

در اسفند ۱۳۱۱ خورشیدی در کاوش‌های باستان‌شناسی باروی تخت جمشید حدود ۳۰ هزار لوح گلی مربوط به دوره هخامنشی به خط میخی توسط گروه باستان‌شناسی موسسه شرق‌شناسی دانشگاه شیکاگو (ارنست هرتسفلد) کشف شد. در سال ۱۳۱۴ خورشیدی پس از توافق دولت وقت ایران با موسسه شرق‌شناسی دانشگاه شیکاگو مقرر شد الواح برای ترجمه و مطالعه محتوای آن به موسسه شرق‌شناسی دانشگاه شیکاگو به امانت سپرده شود که روند استرداد آنها هم‌چنان ادامه دارد.

پیش از این، پنج محموله از این الواح به ایران بازگردانده شده است. ۱۷۹ قطعه در سال ۱۳۲۷، ۳۷۰۲۷ قطعه در سال ۱۳۳۰، ۳۰۰ قطعه در سال ۱۳۸۳، ۱۷۸۳ قطعه در سال ۱۳۹۸ و ۳۵۰۶ در سال ۱۴۰۲ که این محموله نیز با پرواز ریاست جمهوری به ایران منقل شد و حدود ۱۶۳ قطعه از  آن، ۲۹ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳ همزمان با روز جهانی موزه و آغاز هفته میراث فرهنگی در ایران به نمایش گذاشته شد.

به تشخیص باستان‌شناسان و زبان‌شناس‌ها، گل‌نبشته‌های هخامنشی یافته‌شده از باروی تخت جمشید به زمان داریوش بزرگ، بنیانگذار تخت جمشید (۵۲۲ تا ۴۸۵ پیش از میلاد) مربوط می‌شود.

جزئیات بازگشت الواح هخامنشی 

معاون میراث فرهنگی وزیر میراث فرهنگی هم جزئیات بازگشت الواح هخامنشی به کشور را تشریح کرد.

 علی دارابی معاون وزیر میراث فرهنگی و گردشگری درخصوص ششمین محموله الواح هخامنشی بازگردانده به کشور گفت: تبریک می گویم به مردم عزیز کشورمان این ششمین محموله آثار تاریخی ایران است که به کشور بازگشته است.

وی افزود: این آثار در سال ۱۳۱۱ در کاوش های باستان شناسی و گردشگری اطراف تخت جمشید شناسایی و کشف شد و از سال ۱۳۱۴ به جهت تحقیق از کشور خارج شد.

دارابی گفت: دو محموله از آثار تاریخی در سال ۱۳۲۷ و ۱۳۳۰ به ایران بازگشت و دو محموله دیگر در تاریخ ۱۳۸۴ و ۱۳۹۸ به ایران بازگشت.

وی افزود: محموله پنجم سال گذشته به ایران بازگشت و ۳۵۰۶ اثر را شامل می شد.

دارابی گفت: محموله ششم امروز به تعداد ۱۱۰۰ اثر توسط رئیس جمهور کشورمان به ایران بازگشت.

تاکنون ۶۸۶۸ اثر و قطعه و شی به ایران بازگشته است و مابقی آن هم تعهد شده است که در بازه زمانی به ایران بازگردد.

معاون وزیر میراث فرهنگی و گردشگری گفت: این آثار بیانگر زیست و زندگی ایرانیان در دوره هخامنشی است و مسائلی نظیر بیمه و دستمزد در آن خوانش شده است.

وی افزود: این الواح ۷۲ ساعت در موزه ملی قرنطینه شده و بعد از آن خوانش قطعات در ایران آغاز می شود.

دارابی گفت: اهمیت این آثار این است که در کنار آثار باستانی بودن آن بیانگر زیست و زندگی ایرانی ها است.

معاون وزیر میراث فرهنگی و گردشگری گفت: موزه ها صرفاً بیانگیر ثروت و دارایی یک کشور نیستند بلکه نمادی از توسعه و صلح و گفتگو برای تاب آوری و همزیستی و آموزش و پرورش است.

وی ادامه داد: ۹۲ هزار موزه در دنیا وجود دارد که ایران ۸۰۰ موزه دارد که رقم قابل توجهی است و این تعداد تا پایان برنامه هفتم به هزار موزه خواهد رسید.


نورنیوز

نظر شما