شناسهٔ خبر: 68698074 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

پاسخ تلویحی به درخواست‌های «مکرر» گروسی

اسلامی: فشار برای اجرای یک‌طرفه برجام قابل‌قبول نیست

کارل هالگارد سفیر و نماینده دائم اتحادیه اروپا نزد سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین روز دوشنبه در شصت‌وهشتمین کنفرانس عمومی آژانس بین‌المللی، یک بار دیگر گفت که «این اتحادیه به راه‌حل دیپلماتیک درباره پرونده هسته‌ای ایران پایبند است»

صاحب‌خبر -
جوان آنلاین: مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی یک بار دیگر گفت که برای ملاقات با رئیس‌جمهور جدید ایران برای رسیدن به چیزی که آن را «رسیدن به ضمانت‌های معتبر درباره ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران» نامید، آمادگی دارد. رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، تکرار درخواست‌های رافائل گروسی را که حالا دوز انتخابات امریکا نیز به آن اضافه شده، به «فشار سیاسی و روانی» برای «اجرای اقدامات برجامی» تعبیر می‌کند. محمد اسلامی گفته که میزان بازرسی‌ها از ایران، چند برابر سطح معمول جهان است و تأکید کرده که برجام نباید به هزینه تنها یک عضو اجرا شود و «غیرقابل قبول است».
 
به گزارش «جوان»، کارل هالگارد سفیر و نماینده دائم اتحادیه اروپا نزد سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین روز دوشنبه در شصت‌وهشتمین کنفرانس عمومی آژانس بین‌المللی، یک بار دیگر گفت که «این اتحادیه به راه‌حل دیپلماتیک درباره پرونده هسته‌ای ایران پایبند است» ولی در عین حال، از این ابراز «تأسف» کرد که «ایران اقدامات لازم را برای بازگشت به تعهدات هسته‌ای» تحت توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۴ (برجام) که «اتحادیه اروپا همچنان به آن متعهد است، انجام نداده است». هالگارد دست نیافتن ایران به سلاح اتمی را «یک اولویت امنیتی و کلیدی برای اتحادیه اروپا» خواند و گفت: «پیشرفت‌های هسته‌ای بی‌وقفه ایران، بازگشت به برجام را به طور فزاینده‌ای چالش‌برانگیز کرده است. از این جهت خطر بحران گسترش سلاح‌های هسته‌ای در منطقه در نتیجه پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران بیشتر شده است.»
 درهمان نشست، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی یک بار دیگر تمایل خود را برای سفر و ملاقات با دولت جدید ایران تکرار کرد و گفت که به تلاش‌ها برای ارائه تضمین درباره ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران ادامه می‌دهد. او اضافه کرد: «من به امکان تعامل رئیس‌جمهور جدید ایران ادای احترام می‌کنم و در ادامه تلاش‌های ضروری برای ارائه تضمین‌های معتبر به جامعه بین‌المللی مبنی بر صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران، مشتاق دیدار با دولت جدید این کشور هستم.» او البته از وجود «چالش‌هایی» در رابطه با ایران صحبت کرده و گفته که از مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور جدید، نامه‌ای درباره تداوم مذاکرات متوقف شده با آژانس دریافت کرده است، مذاکراتی که او هدف آن را «رسیدن به ضمانت‌های معتبر درباره ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران» نامید. گروسی یک هفته پیش هم، همین درخواست را تکرار کرده و خواستار این شده بود که قبل از انتخابات امریکا، زمینه سفر به ایران فراهم شود. 
تهران درخواست مدیرکل آژانس را رد نکرده، ولی تکرار پی‌درپی این درخواست در حالی که دولت امریکا تمایلی برای از سرگیری مذاکرات هسته‌ای با ایران نشان نمی‌دهد، مقام‌های ایرانی را به این نتیجه رسانده که آژانس در حال فشار بر ایران است. محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی روز دوشنبه در نشست آژانس، بدون اینکه به درخواست‌های مکرر گروسی اشاره کند، گفت که «امروز با فشار سیاسی و روانی سعی می‌شود ایران را به اجرای اقدامات برجامی، بدون در نظر گرفتن تعهدات مربوط به لغو تحریم‌ها وادار سازند.» اسلامی تأکید کرد: «برجام نباید به هزینه تنها یک عضو اجرا شود.» اسلامی به آمار و ارقام نظارت‌ها و بازرسی‌های آژانس از ایران اشاره کرده، «اقدامات داوطلبانه برجامی» که به گفته او، ایران آن‌ها را «در ازای لغو تحریم‌های ظالمانه» انجام داده است. اسلامی در وین گفت: «تعداد بازرسان منتصب آژانس در ایران، با هیچ کشور دیگری قابل مقایسه نیست. در حالی که تأسیسات ایران تنها ۳ درصد از تعداد تأسیسات هسته‌ای در کل جهان است، بیش از یک پنجم از کل بازرسی‌های انجام شده توسط آژانس در سال ۲۰۲۳، در ایران انجام شده است.» رئیس سازمان انرژی اتمی با تأکید بر اینکه «اعمال حقوق ذاتی و حاکمیتی جمهوری اسلامی ایران در خصوص لغو انتصاب بازرسان آژانس، ذیل موافقتنامه پادمان جامع انجام گرفته» گفت: «اصرار و اعمال فشار به ایران در این رابطه، به معنای نادیده گرفتن حقوق حاکمیتی کشور‌ها بوده و می‌تواند موجب بدعتی غیرموجه شود، لذا غیرقابل قبول است.» اسلامی با بیان اینکه «فعالیت‌های راستی‌آزمایی و نظارت آژانس روی ساخت و تولید اقلام غیرهسته‌ای، فقط در چارچوب برجام پیش‌بینی شده» تأکید کرد: «متعاقب خروج غیرقانونی یکجانبه امریکا و عدم پایبندی به تعهدات از سوی سه دولت اروپایی و اتحادیه اروپا، جمهوری اسلامی ایران براساس حقوق خود ذیل بند‌های ۲۶ و ۳۶ برجام و قانون اقدام راهبردی مجلس شورای اسلامی، اجرای اقدامات فراتر از موافقت‌نامه پادمان جامع را متوقف کرده است.»