نخستین سفر خارجی رئیس دولت چهاردهم به کشور عراق علاوه بر دیدار با نخستوزیر، رئیسجمهور و دیگر مقامات این کشور، با امضای ۱۴ سند همکاری بین دو کشور همراه بود که با استقبال گسترده فعالان و کارشناسان داخلی مواجه شد و همچنان شاهد اظهارنظرهای کارشناسی درباره این سفر هستیم.
علی مطهری نایبرئیس مجلس دهم از پیشنهاد رئیسجمهوری اسلامی ایران به کشورهای اسلامی برای تشکیل اتحادیه کشورهای اسلامی، استقبال کرد و در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: این پیشنهاد باید توسط وزارت امور خارجه از طریق سازمان همکاری اسلامی پیگیری شود. اگر چنین اتحادیهای وجود داشت امروز اثری از رژیم صهیونیستی نبود.
همچنین عباس مقتدایی نایبرئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس سفر رئیسجمهور به عراق را تجلی ارتباط وسیع با همسایگان عنوان کرد و گفت: این سفر در راستای تامین منافع امت اسلام قلمداد میشود و تجلی رویکرد سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در ارتباط وسیع و همهجانبه با همسایگان بود.
بهدنبال ایجاد ارتباط با همه کشورها
محمود عباسزاده مشکینی نماینده ادوار مجلس نیز با اشاره به دستاوردهای سفر رئیسجمهور به عراق در عرصه داخلی و بینالمللی، معتقد است: سفر رئیسجمهور به عراق و حضور در اقلیم کردستان پیام بسیار مهم و روشنی را برای عرصه بینالملل داشت که جمهوری اسلامی ایران بهدنبال ایجاد ارتباط با همه کشورهای دنیا با اولویت همسایگان و کشورهای مستقل است.
این نماینده ادوار مجلس افزود: از نگاه بنده امروز آقای پزشکیان ظرفیت بالایی برای ترمیم دیپلماسی خارجی کشور دارد. در مواردی که گره کور داشتیم، وی با ظرفیتی که دارد میتواند گرهگشای بسیاری از مسائل کشور باشد.
احمد راستینه عضو کمیسیون فرهنگی مجلس نیز با بیان اینکه توسعه روابط اقتصادی در کنار حفظ مراودات فرهنگی، ملتهای ایران و عراق را بیش از پیش به هم نزدیک خواهد ساخت و در ادامه، ضریب آسیبهای امنیتی را کمتر و کمتر خواهد کرد، افزود: قطعا پیوند دو ملت ایران و عراق ظرفیت قابل توجهی برای توسعه فرهنگ مشترک و ایجاد نقطه امنی برای استقرار امنیت پایدار در منطقه خواهد داشت؛ بنابراین انتخاب کشور عراق بهعنوان نخستین سفر خارجی آقای پزشکیان بسیار هوشمندانه بود.
ایران بهدنبال تشکیل اتحادی قوی مقابل ظالمان جهان است
رحمتالله نوروزی عضو کمیسیون اجتماعی مجلس نیز اظهار کرد: سفر پزشکیان به مناطق عربنشین عراق مانند کربلا و نجف و همچنین سفر به اربیل و کردستان عراق نشان داد که جمهوری اسلامی بهدنبال تشکیل اتحادی قوی و تأثیرگذار در مقابل ظالمان جهان است.
همچنین محمود واعظی قائممقام و رئیس دفتر سیاسی حزب اعتدال و توسعه، مواضع پزشکیان در سفر به عراق را مؤثر و سازنده خواند و در صفحه شخصی خود در شبکه ایکس تأکید کرد: مواضع و دیپلماسی عمومی پزشکیان در جریان سفر به عراق بسیار مؤثر و سازنده واقع شد و دستاوردهای خوبی به همراه داشت.
سفر بینظیر و بیسابقه به عراق
احمد حکیمیپور رئیس شورای مرکزی حزب اراده ملت نیز سطح تعاملات با پزشکیان در عراق را بیسابقه عنوان کرد و اظهار داشت: سفر سهروزه رئیسجمهوری به عراق هم از نظر حضور در بصره و اقلیم کردستان عراق، هم از منظر بیسابقه بودن سطح تعاملات در آن و هم از بُعد فرهنگی و مردمی، دستاوردهای قابلتوجهی برای کشور داشت که ازجمله آنها و علاوه بر مذاکرات سیاسی انجامشده، میتوان به امضای ۱۴ سند همکاری اشاره کرد که امیدواریم برای فعالان اقتصادی نتایج مثبتی به همراه داشته باشد.
فریدون عباسی از نمایندگان ادوار مجلس نیز با بیان اینکه سفر رئیسجمهور به عراق اقتدار سیاسی ایران را به نمایش درآورد، تأکید کرد: انتخاب عراق بهعنوان نخستین مقصد سفرهای خارجی رئیسجمهور بعد از برگزاری راهپیمایی اربعین حسینی نشاندهنده عمق روابط بین دو کشور است.
همچنین صباح زنگنه کارشناس مسائل بینالملل با اشاره به اهمیت سفر رئیسجمهور به عراق، تأکید کرد: هماهنگی و همکاری دو کشور ایران و عراق در شناخت و برنامهریزی برای توقف تهدیدات رژیم صهیونیستی در منطقه بسیار اهمیت دارد. سفیر ایران در عراق، سفر پزشکیان به این کشور همسایه را «تاریخی، اثرگذار و پربار» توصیف کرد و با بیان اینکه در حقیقت این توافق، شاهبیت توافقهایی بود که در این سفر بین دو کشور انجام شد، گفت: در همین چارچوب قرار شد کمیتههایی برای تدوین پیشنویس این سند ایجاد شود و بهزودی کلید این کار زده خواهد شد.
∎