جوان آنلاین: کاروان پرافتخار ورزش ایران با کسب عنوان هفدهمی به کار خود در بازیهای پارالمپیک ۲۰۲۴ پایان داد. پرونده هفدهمین دوره این بازیها دیشب در حالی در پاریس بسته شد که دیسکالیفه شدن صادق بیتسیاح کام ورزش کشورمان را تلخ کرد، اما درخشش دو ملیپوش پاراوزنهبرداری در روز آخر این تلخی را تا حدودی کمرنگ کرد.
نمایندگان سختکوش اعزامی به پاریس در این دوره موفق به کسب ۸ طلا، ۱۰ نقره و هفت برنز شدند و در مجموع با کسب ۲۵ مدال در رتبه چهاردهم بازیهای پارالمپیک ۲۰۲۴ جای گرفتند. این در حالی است که ایران در بازیهای توکیو ۲۰۲۰ با ۲۴ مدال (۱۲ طلا، ۱۱ نقره و یک برنز) مقام سیزدهم را کسب کرده بود و در بازیهای ریو ۲۰۱۶ نیز رده پانزدهم (هشت طلا، ۹ نقره و هفت برنز) را به خود اختصاص دادیم. ساره جوانمردی، امیرحسین علیپور، یاسین خسروی، سعید افروز، روحالله رستمی، علیاکبر غریبشاهی، احمد امینزاده و تیمملی والیبال نشسته (طلا)، فاطمه همتی، علیرضا بخت، زهرا رحیمی، ظفر ذاکر، حسن باجولوند، مهدی اولاد، هاجر صفرزاده، علی پیروج، تیم میکس کامپوند، سیدمیثم بنیطبا (نقره) و حامد حقشناس، پرستو حبیبی، علیرضا مختاری، الهام صالحی، علیاصغر جوانمردی، محمدرضا عربعامری و محسن بختیار (برنز) مدالآوران ما در بازیهای پاریس بودند.
بیتوجهی به قوانین و حساسیتها
شنبه شب و درست در لحظاتی که همه از مدال طلا و رکوردشکنی ملیپوش پرتاب نیزه کشورمان خوشحال بودیم، دو رفتار احساسی صادق بیتسیاح یک مدال زرین را از ما گرفت. بیتسیاح که در المپیک توکیو نقره گرفته بود در بازیهای پاریس با پرتابی ۶۴/۴۷ متری هم رکورد پارالمپیک را شکست و هم مقتدرانه مدال طلا را به چنگ آورد، اما شادی این ورزشکار با نشان دادن حرکت بریدن سر و در دست گرفتن پرچم یاامالبنین (س) باعث صدور دو کارت زرد از سوی مسئولان برگزاری بازیها و دیسکالیفه شدن او شد. اعتراضات مقامات ایران نه تنها به نتیجه نرسید، بلکه مدال خوشرنگ و باارزش طلا را نیز از کاروان کشورمان گرفته شد. بیتسیاح در اظهاراتش مدعی شده در بازیهای توکیو نیز همینطور شادی کرده، درحالیکه در فیلم شادی او در پارالمپیک توکیو به وضوح مشخص است بیتسیاح نام خانم امالبنین را روی یک پیراهن غیر از پیراهن خود نوشته، آن را لحظاتی کوتاه به نمایش درآورده و خبری از پرچم منقش به نام این بانو نیست.
با اینکه انتظار میرفت مسئولان کاروان پارالمپیک و تیمملی پارادوومیدانی نکات لازم و حرفهای را قبل از اعزام و همچنین حین برگزاری مسابقات به ورزشکاران گوشزد کنند، اما رفتار صادق بیتسیاح نشانه کمکاری مسئولان امر و همچنین بیتوجهی خود ورزشکار به قوانین و حساسیتهای بینالمللی است.
وظیفه داشتیم اعتراض کنیم
دیسکالیفه شدن بیتسیاح، کاروان پارالمپیک ما را با یک حاشیه بزرگ مواجه کرد. علیاصغر هادیزاده، سرپرست تیم پارادوومیدانی در تشریح ابعاد این اتفاق گفت: «وقتی مسابقه تمام شد، متوجه شدیم ورزشکارمان دیسکالیفه شده و بلافاصله مراجعه و اعتراض شدید خود را اعلام کردیم. جلسه تشکیل شد و فیلم مسابقات را به ما نشان دادند و با توجه به اینکه هر ورزشکاری به نوعی احساسات خود را بروز میدهد، برخی حرکات بیتسیاح مورد پسند سرداور قرار نگرفت و آن را برخلاف قوانین و مقررات دانست که ما نسبت به این مسئله اعتراض کردیم. برای شفافسازی باید بگویم وقتی ورزشکاران رکوردشکنی میکنند، دست خود را از مقابل گردن خود عبور میدهند که به معنای رکوردشکنی است، اما این حرکت به نوع دیگری تعبیر شد و یک کارت زرد به ورزشکار ما دادند. پس از آن نیز باید بگویم که ما حتی پرچم را به ورزشکار نمیدهیم و پرچم را از بالا به ورزشکار میدهیم تا چیزی همراه نداشته باشد، اما به هر حال بیتسیاح به دلیل عشق و ارادت به خانم امالبنین به یکباره پرچم را از کوله ورزشی خارج کرد و نشان داد و به این ترتیب کارت زرد دوم را دریافت کرد و از دور مسابقات حذف شد.»
درسی برای سایر ورزشکاران
جلیل کوهپایهزاده، رئیس فدراسیون جانبازان و توانیابان هم به این موضوع واکنش نشان داد: «از لحاظ رکوردشکنی اتفاق خوب و ارزشمندی بود، اما به هرحال یکسری قوانین و مقررات وجود دارد که رعایت آن بخشی از مسابقه است، اما بیتسیاح نتوانست هیجانات خود را به خوبی کنترل کند و اخطار اول را دریافت کرد. با وجود اینکه اعتقادات و ارزشهای دینی برای ما بسیار ارزشمند است و پایبندی خاصی به آنها داریم، اما بیتسیاح در آن نقطه باید براساس قوانین عمل میکرد، چون این اتفاق نیفتاد، دومین کارت زرد خود را هم گرفت و کنار گذاشته شد. امیدوارم این درسی برای ورزشکاران ما باشد که در کنار پایبندی به اعتقادات، همواره به قوانین و مقررات مسابقه که از قبل هم اعلام میشود، احترام بگذارند و رعایت کنند.»
طلاهای آخر
دیروز و در آخرین روز بازیها، علیاکبر غریبشاهی پولادمرد ۱۰۷ کیلوگرم ایران یک طلای ناب به دست آورد. ملیپوش پاراوزنهبرداری با مهار وزنه ۲۵۲ کیلویی با رکوردشکنی هفتمین طلای کاروان را به گردن آویخت. غریبشاهی، قهرمانی پاریس را حاصل سالها تلاش و ممارست خواند: «رکورد بازیهای پاراآسیایی و جهان در اختیار من بود، اما رکورد پارالمپیک دست من نبود. خوشحالم توانستم این رکورد را هم بزنم. باور کنید سالهای زیادی اذیت شدم و حتی بارها از تیمملی خط خوردم و در پارالمپیک توکیو هم نبودم، اما ایستادم و جنگیدم تا به هدفم رسیدم.»
آخرین ورزشکار ایران در پارالمپیک پاریس احمد امینزاده، وزنهبردار دسته فوقسنگین کشورمان بود که هشتمین و آخرین مدال طلا را برای ایران به ارمغان آورد. امینزاده با مهار وزنههای ۲۵۳، ۲۵۸ و ۲۶۳ موفق شد قهرمان دسته فوقسنگین وزنهبرداری شود. رکورد این دسته با ۳۱۰ کیلو گرم همچنان در اختیار مرحوم سیامند رحمان است.