به گزارش سایت دیدهبان ایران، دکتر فیض ابراهیم نیا، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران با بیان اینکه ۷۰ درصد علل بروز سکتههای مغزی مرتبط با مشکلات قلبی است، گفت: حدود ۲۳ درصد علل بروز سکتههای مغزی به مشکلات عروق گردن و باقی موارد به مسائل عروقی مربوط به افزایش سن و کهنسالی ربط دارد.
دکتر فیض ابراهیم نیا افزود: در سنین جوانی پارگی عروق مغز علت شایع خونریزی مغزی است و عوامل خطرسازی مانند دیابت، دخانیات، علل بسیار مهم دیگری محسوب می شوند.
وی اظهارداشت: نامرتب بودن ضربان قلب (آریتمی) و ضعف پمپاژ خروجی قلب و فشار خون بالا، رعایت نکردن مصرف به موقع و دقیق داروی وارفارین در بیماران با تعویض دریچه قلب از سایر علل خطرساز در سکته مغزی است، البته آمبولی عروق پا در افرادی موجب سکته مغزی می شود که دچار نوعی ناهنجاری قلبی باشند.
ابراهیم نیا با تاکید بر اینکه همه علل سکته های مغزی، مانند "ای. وی. ام" همچنین "آنوریسم" و بیماری های عروقی خونریزی دهنده نیز در برخی بیمارستان های تهران رسیدگی و درمان می شوند، ادامه داد: ایجاد و گسترش مراکز نورواینترونشن یا جراحیهای بسته مغز در کشور خیلی مهم و حیاتی است.
این عضو انجمن جهانی نورواینترونشن، گفت: وجود این مراکز و تلاش برای کاهش تعداد روزهای بستری بیماران همچنین کاهش صدمات و ناتوانی های بدنی افراد بعد از سکته آنقدر مهم است که برایش این تعداد مرکز رسیدگی به "مشکلات حاد عروقی" بطور فعال تاسیس شده است.
ابراهیم نیا افزود: باید همه موارد سکته حاد مغزی بطور مستقیم وارد "کت لب" یا همان آنژیو شوند تا فرصت طلایی هدر نرود همچنین نیاز است که در تمام استانهای کشور مراکز فعال برای رسیدگی به موارد سکته های مغزی داشته باشیم. در تهران حداقل ۱۰ مرکز فعال مطابق با دستورالعمل های تدوین شده نیاز داریم.
این عضو بنیاد ملی نخبگان و دارنده مدال نقره المپیاد زیست شناسی اظهار داشت: هزینه درمان و لوازم مصرفی مورد نیاز جهت درمان سکته مغزی اگر چه پرهزینه و بالاست ولی نتایج آن مشهود و ماندگار خواهد بود. در نهایت سود این درمان نسبت به هزینه ای که صرف می شود، بیشتر است. لوازم مورد نیاز از فناوری های خاصی بهره مند است و حدود ۵۰ تا ۶۰ میلیون تومان بابت لوازم اولیه و یکبار مصرف اختصاصی جهت انجام "ترومبکتومی" هزینه خواهد داشت.
علایم سکته مغزی مربوط به سن خاصی نیست
ابراهیم نیا گفت : علایم سکته مغزی مربوط به سن خاصی نیست اگر چه در سنین بالاتر شیوع بیشتری دارد ولی با توجه به شیوه زندگی، بروز آن در سنین پایین تر نیز دور از انتظار نیست.
وی تاکید کرد: زمان طلایی درمان از هنگام شروع علائم، حدود ۶ ساعت است ولی با توجه به مقالات علمی در دنیا اگر بعد از این مدت تا ۲۴ ساعت بعد از مشاهده علائم چنانچه در عکس های بیمار ببینیم که می توانیم کمکی انجام دهیم، اقدامات لازم را دریغ نمی کنیم
استادیار دانشگاه علوم پزشکی ایران با بیان اینکه فناوری های روز دنیا "لبه علم" است، گفت: اقداماتی برای کسانی که دچار برخی سرطان های مغزی هستند، بواسطه سلول درمانی و تزریق سلول های بنیادین انجام خواهد شد تا سلولهای مغزی آسیب دیده احیا شوند.
کد ۷۲۴ در هفت روز هفته بهصورت ۲۴ ساعته آماده خدماترسانی به بیماران سکته حاد مغزی است، افرادی که مشکوک به سکته مغزی هستند، برای دریافت این نوع داروها چهار و نیم ساعت زمان طلایی دارند و باید هرچه سریعتر با اورژانس ۱۱۵ تماس بگیرند.
علائم سکته حاد مغزی از چهار بخش تشکیل شده است؛ وجود ضعف ناگهانی و یکطرفه در صورت مانند بالا رفتن ابروها و ناتوانی در خندیدن، ضعف ناگهانی و یک طرفه در دست و اختلال ناگهانی در گفتار از علائم این بیماری هستند. اگر هریک از علائم به صورت ناگهانی بروز کنند و از زمان بروز علائم چهار و نیم ساعت سپری شود، شرایط حادتر میشود؛ باید تا این مدت از زمان بروز علائم، کد ۷۲۴ اجرا شود یعنی پس از انجام سی تی اسکن، داروی ضد انعقاد خون تزریق شود تا مرگ و میر کاهش یابد.