شناسهٔ خبر: 68538632 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

فریب بزرگ فیلادلفیا

تازه‌ترین مستمسک نتانیاهو، حضور سربازان اسرائیلی در «محور فیلادلفیا» است، یک نوار مرزی باریک به طول حدود ۱۴ کیلومتر که در مرز میان نوار غزه و مصر امتداد دارد و از سال ۲۰۰۵ که اسرائیلی‌ها مجبور به عقب‌نشینی از غزه شدند، توجه‌ها را به خود جلب کرده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه رسانه‌های خبرگزاری تسنیم، وزیر خارجه امریکا گفته که برای توافق آتش‌بس بین اسرائیل و حماس، بر سر 90 درصد مسائل توافق شده، روایتی که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی آن را رد کرده و «نادرست» خوانده است. یک اختلاف کلیدی بر سر «محور فیلادفیا» است، جایی که نتانیاهو آن را «دروازه ایران به غزه» خوانده و حاضر نیست از آن عقب‌نشینی کند، در حالی که مقاومت فلسطینی گفته که بدون عقب‌نشینی از فیلادلفیا، توافقی در کار نخواهد بود. سرلشکر سابق اسرائیلی، «آیزاک بریک» گفته که کریدور فیلادلفیا بزرگ‌ترین فریب از زمان تأسیس اسرائیل است. 

ماندن بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی به تداوم جنگ در غزه گره خورده، چیزی که باعث شده هربار که توافق آتش‌بس با حماس نزدیک می‌شود، او با توسل به یک معضل، از تن دادن به توافق خودداری کند. از ماه مه که جو بایدن، رئیس‌جمهور امریکا طرح آتش‌بس خود را مطرح کرد، چهار ماه گذشته ولی نتانیاهو همچنان مقابل آتش‌بس مقاومت می‌کند. از اوایل هفته قبل، بعد از کشته شدن شش اسیر اسرائیلی دیگر در غزه، اعتراضات علیه نتانیاهو وارد فاز جدیدی شد، به طوری که بزرگ‌ترین اعتصاب سراسری اسرائیل کلید خورد تا جایی که معترضان تا نزدیکی اقامتگاه نتانیاهو در قدس اشغالی پیشروی کردند ولی نتانیاهو همچنان از پذیرش آتش بس خودداری می‌کند. 

تازه‌ترین مستمسک نتانیاهو، حضور سربازان اسرائیلی در «محور فیلادلفیا» است، یک نوار مرزی باریک به طول حدود 14 کیلومتر و عرض بین 100 تا 300 متر که در مرز میان نوار غزه و مصر از دریای مدیترانه در شمال تا گذرگاه کرم ابوسالم در جنوب امتداد دارد و از سال 2005 که اسرائیلی‌ها مجبور به عقب‌نشینی از غزه شدند، توجه‌ها را به خود جلب کرده است. نتانیاهو که تا پیش از این، روی ادامه جنگ تا نابودی حماس اصرار داشت، حالا روی محور فیلادلفیا متمرکز شده و آن را «دروازه ایران به غزه» می‌خواند. او دوشنبه قبل در یک کنفرانس مطبوعاتی یک نقشه را از اراضی اشغالی فلسطین و نوار غزه به خبرنگاران نشان داد که در آن محور فیلادلفیا به عنوان یک منطقه نظامی نشان داده می‌شد، این در حالی است که بعد از عقب‌نشینی یکجانبه اسرائیل از نوار غزه در سال 2005، توافق فیلادلفیا بین تل‌آویو و قاهره امضا شد که این گذرگاه را غیرنظامی اعلام می‌کرد و به مصر اجازه می‌داد 750 مرزبان را در طول مسیر برای گشت‌زنی در سمت مصر مستقر کند. نتانیاهو می‌گوید: «از لحظه‌ای که ما [این محور]را ترک می‌کنیم، آن‌ها می‌توانند گروگان‌ها را قاچاق کنند و تنها راه برای جلوگیری از آن نشستن در آنجا است.» او به فاکس‌نیوز گفته است: «ماندن در محور فیلادلفیا مانع از قاچاق اسرا به سینا و از آنجا به ایران و یمن می‌شود، جایی که برای همیشه از دست می‌روند.» در حالی که طبق نظرسنجی شبکه کان، 53 درصد اسرائیلی‌ها موافق هستند که ارتش اسرائیل محور فیلادلفیا را ترک کند، و حتی یوآو گالانت، وزیر جنگ نتانیاهو هم گفته که ما می‌توانیم فیلادلفیا را ترک کنیم و بعد از 42 روز برگردیم، منتقدان می‌گویند که فیلادلفیا برای نتانیاهو مستمسکی برای تداوم جنگ شده است. گالانت به وزرای نتانیاهو گفته است: «این واقعیت که ما کریدور فیلادلفیا را به قیمت جان گروگان‌ها در اولویت قرار می‌دهیم، مایه شرمساری اخلاقی است.»

 

 3 اختلاف باقی مانده
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه امریکا که به هائیتی سفر کرده، پنج‌شنبه شب (5 سپتامبر) در کنفرانسی خبری با اشاره به مذاکرات آتش‌بس بین اسرائیل و حماس گفت: «براساس آنچه که شاهد آن بوده‌ام، در 90 درصد مسائل توافق حاصل شده، اما هنوز چند موضوع کلیدی باقی مانده است از جمله در مورد کریدور فیلادلفیا در بخش جنوبی غزه که با مصر هم‌مرز است.» بلینکن البته گفته که در مورد نحوه تبادل اسیران اسرائیلی و زندانیان فلسطینی نیز برخی اختلافات وجود دارد. بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی در واکنش غیرمستقیم به صحبت‌های بلینکن درباره تکمیل 90 درصد توافق، آن را رد کرد و گفت که «این نادرست است. یک داستان، یک روایت وجود دارد که معامله‌ای وجود دارد. حماس با هیچ چیز موافق نیست. نه با کریدور فیلادلفیا، نه با اصول مبادله اسیران، پس این فقط یک روایت غلط است.» یدیعوت آحارونوت در گزارشی نوشته که اختلافات و بحث‌های بین دو طرف به سه چیز مربوط می‌شود؛ اول، آنچه در محور فیلادلفیا در مرحله اول معامله رخ خواهد داد. موضوع دوم که پیچیدگی آن کم نیست، به تعداد ربوده‌شدگانی که زنده آزاد می‌شوند و شرایط آزادی اسرای فلسطینی که قرار است اسرائیل در ازای آن‌ها آزاد کند، با توجه به درخواست حماس برای افزایش آن‌ها مربوط می‌شود و نهایتاً موضوع سوم مربوط به امکان اجرای آتش‌بس بین مرحله اول توافق و مرحله دوم است.

در حالی که پیش از این، بحث عقب‌نشینی ارتش رژیم صهیونیستی از غزه و دائمی شدن آتش‌بس مورد اختلاف حماس و رژیم صهیونیستی بود، حالا تبدیل گذرگاه فیلادلفیا به مسئله اصلی دو طرف، باعث شده که منتقدان، موضع نتانیاهو درباره فیلادلفیا را مستمسکی برای توافق نکردن بدانند. «آیزاک بریک» سرلشکر سابق رژیم صهیونیستی در تازه‌ترین موضع‌گیری خود گفته که کریدور فیلادلفیا بزرگ‌ترین فریب از زمان تأسیس اسرائیل است. او معتقد است که موضع نتانیاهو در مورد محور فیلادلفیا، به مثابه حکم اعدام برای اسرای اسرائیلی و ادامه یک جنگ فرسایشی بی‌پایان است. او تأکید کرده که ادامه جنگ خطری وجودی برای اسرائیل است نه حماس. کانال عبری کان از قول بریک در مورد دیدارهایش با نتانیاهو نقل کرده که او (نتانیاهو) به بریک گفته «من هیچ راه‌حلی برای محور فیلادلفیا ندارم». ماندن در آنجا فایده‌ای ندارد، اما اگر این را بگوید، دولتش فرو می‌پاشد.» بریک گفته است: «می‌خواهم به اسرائیلی‌ها بگویم که محور فیلادلفیا بزرگ‌ترین بلوف از زمان تأسیس دولت است، این یک دارایی استراتژیک نیست، (اصلاً) چیزی نیست... وقتی با بی‌بی ملاقات کردم، او به من گفت بریک ما نمی‌توانیم حفاری کنیم، راه‌حلی نداریم.» زاخاری لاکمن، کارشناس فلسطین و اسرائیل در دانشگاه نیویورک معتقد است که حماس ممکن است در سال‌های قبل از 7 اکتبر اقلام و حتی سلاح‌هایی را از طریق فیلادلفیا قاچاق کرده باشد، اما اسرائیل نگران کنترل آن نبوده است. او می‌گوید: «این اساساً بهانه‌ای است که نتانیاهو در این مقطع از آن استفاده می‌کند.»

 

 13 روز اهمیتی ندارد
حماس گفته که هدف نتانیاهو از عقب‌نشینی نکردن از محور فیلادلفیا، جلوگیری از توافق است. روزنامه صهیونیستی یدیعوت آحارانوت از قول منابع مطلع نقل کرده که مصر و قطر پیشنهادی را برای خروج ارتش اسرائیل از محور فیلادلفیا در بیست‌ودومین روز آتش‌بس پس از دستیابی به توافق ارائه کرده‌اند. این منابع گفتند: «امریکا در تدوین پیشنهاد مصر و قطر شریک نبوده و واشینگتن خواستار خروج ارتش اسرائیل در سی‌وپنجمین روز آتش‌بس پس از دستیابی به توافق شده است.» یدیعوت آحارانوت با اشاره به مانع‌تراشی نتانیاهو در مسیر دستیابی به توافق آتش‌بس در نوار غزه نوشت: این 13 روز تفاوت در پیشنهاد میانجیگران اهمیتی ندارد، چرا که نتانیاهو مانع از به سرانجام رسیدن مذاکرات می‌شود. در حالی که یکی از رهبران مقاومت فلسطین که شبکه خبری المیادین به نام وی اشاره نکرده است، به این شبکه گفته که «محور فیلادلفیا مانع اصلی دستیابی به توافق است و رژیم اشغالگر بر خارج نشدن از این محور در مرحله اول توافق و موکول شدن آن به مرحله دوم اصرار دارد.» خلیل الحیه روز پنج‌شنبه در کنفرانسی مطبوعاتی گفت همه دنیا فهمیده که چه کسی مذاکرات را به بن‌بست کشانده و در تلاش برای ممانعت از رسیدن به توافق از طریق ارتکاب جنایات و ارائه شروط جدید است.

منبع: جوان

انتهای پیام/