گروه ایرنا زندگی - شیرین خورشت گیلانی یا خورشت شیرین قاتق لاهیجانی که به شیرین قاتق و سیا قاتق (سیاه خورشت) هم مشهور است یکی از غذاهای محلی خطه شمال کشور و استان گیلان و به خصوص یک غذای محبوب برای غذای شام و منوی ناهار در شهر لاهیجان است. استفاده از برگ زردآلو و کشمش در پخت این مدل خورشت با آلو، دلیل اصلی بافت لطیف و طعم شیرین آن است. برای درست کردن شیرین خورشت از گوشت مرغ یا گوشت گوسفندی استفاده میکنند. در این مقاله دستور طرز تهیه شیرین خورشت گیلانی با مرغ و فوت و فنهای خوشمزه شدن آن را به شما آموزش میدهیم.
مواد لازم برای تهیه شیرین خورشت گیلانی
گوشت مرغ (سینه یا ران): ۳ تا ۴ تکه
پیاز (برای پیاز داغ): ۴ عدد بزرگ
قیسی: ۶۰۰ گرم
کشمش پلویی: ۴۰۰ گرم
رب انار: ۱ قاشق غذاخوری
رب گوجه فرنگی: ۲ قاشق غذاخوری
آلو خورشتی (برگه زرد آلو، آلو زرد یا سیاه): ۳۰۰ تا ۴۰۰ گرم
زعفران (دم کرده غلیظ): ۳ قاشق غذاخوری
نمک و زردچوبه: به مقدار لازم
شکر: ۴ قاشق غذاخوری
کره و روغن سرخ کردنی: به مقدار کافی
مدت زمان آمادهسازی مواد: ۱ ساعت
مدت زمان پخت شیرین خورش گیلانی: ۳ ساعت
میزان کالری در یک قاشق غذا خوری شیرین خورشت گیلانی: حدود ۴۵ تا ۵۰ کیلوکالری
مراحل طرز تهیه شیرین خورشت گیلانی
برای تهیه شیرین خورشت گیلانی، شما باید مواد را مرحله به مرحله آماده کرده و در نهایت خورش شیرین قاتق (سیاقاتق) را بار بگذارید. در ادامه مراحل آماده سازی این خورشت شیرین مجلسی شمالی را دنبال کنید.
مرحله اول: آلو، برگ زردآلو و کشمش را خیس کنید
در ابتدای کار برای درست کردن این خورش گیلانی باید برگ زردآلو، کشمش و آلو را بشویید و به صورت جداگانه یک ساعت یا بیشتر در آب بخیسانید. این کار علاوه بر تمیز شدن این مواد باعث نرم شدن آنها شده و به پخت بهترشان کمک میکند.
مرحله دوم: گوشت مرغ را تفت دهید
در طرز تهیه شیرین خورشت گیلانی شما میتوانید از ران و سینه مرغ استفاده کنید این کاملاً به سلیقه و ذائقه شما بستگی دارد. در این مرحله تکههای مرغ شسته شده را با کره یا روغن سرخ کردنی و مقداری زردچوبه و نمک به خوبی تفت دهید. این کار باعث میشود تا گوشت مرغ رنگ و عطر بهتری پیدا کنند پس از آن تکههای مرغ سرخ شده را کنار بگذارید.
مرحله سوم: پیازها را سرخ کنید
پیازها را پوست گرفته، شسته و به صورت خلالی نازک خرد کنید. در یک تابه مقداری روغن سرخ کردنی ریخته و اجازه دهید تا روغن کاملاً داغ شود. سپس با حرارت ملایم پیازها را سرخ کنید. برای اینکه طعم خورشت شما عالی شود باید پیازها کاملا سرخ و طلایی شوند. در مرحله پایانی سرخ شدن پیازها نمک و زردچوبه را نیز اضافه کنید.
مرحله چهارم: آلو خورشتی برگ زردآلو و کشمش پلویی را اضافه کنید
در این مرحله از پخت خورشت شیرین قاتوق باید آلو و برگ زردآلو را همراه با شکر به پیاز داغ اضافه کنید و خوب هم بزنید. حالا درب تابه را بسته و بگذارید شکر روی حرارت آب شود. حدود ۵ دقیقه زمان لازم است تا شکر آب شود. استفاده از شکر باعث میشود تا خورشت شما قوام بهتری پیدا کرده و کاراملی شود.
مرحله پنجم: رب گوجه و رب انار را اضافه کنید
در این مرحله رب انار (طرز تهیه رب انار) و رب گوجه فرنگی (طرز تهیه رب گوجه) را به خورشت اضافه کنید. بهتر است از رب انار شیرین یا ملس استفاده کنید.
مرحله ششم: تکههای مرغ را اضافه کنید
در این مرحله باید تکههای مرغ سرخ شده را به سایر مواد اضافه کنید و یک لیوان آب جوش روی مواد خورشت بریزید. حدود دو ساعت اجازه دهید تا خورشت شیرین قاتق کاملاً روی حرارت کم پخته شود و جا بیفتد. هر نیم ساعت یک بار به خورش سر زده و آن را خوب هم بزنید تا خورشت شما ته نگیرد و نسوزد. اگر در هر مرحله احساس کردید که آب خورشت کم است یا آب به صورت کامل بخار شده بهتر است نصف لیوان آب جوش از کناره قابلمه به خورشت اضافه کنید.
مرحله هفتم: کشمش و زعفران را اضافه کنید
در طرز تهیه شیرین خورشت گیلانی شما باید کشمش و زعفران دم کرده را در ۵ دقیقه نهایی پخت اضافه کنید.
مرحله آخر: شیرین خورش گیلانی را سرو کنید
بعد از پختن و جا افتادن خورش شیرین قاتق آن را با برنج چلو یا برنج کته در کنار مخلفات دلخواه خود سرو کنید.
روش طرز تهیه شیرین خورشت گیلانی با گوشت گوسفندی
در دستور اصلی پخت شیرین قاتوق از گوشت مرغ استفاده میشود. با این وجود میتوانید از گوشت گوسفندی بدون چربی برای تهیه شیرین خورشت گیلانی استفاده کنید. برای این منظور برای این مقدار مواد ۵۰۰ گرم گوشت گوسفندی را کاملاً خرد کنید و همراه کمی پیاز داغ، گوشتها را خوب تفت دهید.
سپس ۲ لیوان آب جوش روی گوشتها ریخته و به مدت ۲ تا ۳ ساعت بگذارید، گوشتها خوب پخته شوند. بقیه مراحل مانند پخت خورشت شیرین قاتوق با مرغ است.
نکات مهم در طرز تهیه شیرین خورشت گیلانی (شیرین قاتق)
توجه به نکات طرز تهیه شیرین خورشت گیلانی باعث میشود تا یک خورشت عالی و جا افتاده داشته باشید:
شما میتوانید به جای شکر از شیره خرما نیز اضافه کنید در این صورت خورشت سیا قاتق شما رنگ تیرهتری خواهد داشت.
انواع مختلف کشمش در بازار عرضه میشوند. برای تهیه خورشت شیرین قاتق حتماً از کشمش قرمز پلویی استفاده کنید.
در طرز تهیه شیرین خورشت گیلانی بهتر است از تکههای سینه مرغ استفاده شود تا هنگام سرو، جدا شدن استخوانها از تکههای مرغ ظاهر خورشت شما را بد نشان ندهد.
حتماً در مرحله ابتدایی برای پخت خورشت آب جوش اضافه کنید تا علاوه بر پخت سریعتر، خورشت شما مزه بهتری پیدا کند.
از پیاز زرد یا قرمز استفاده کنید. این باعث میشود تا رنگ و ظاهر خورشت شما بهتر شود.
اگر نگران جوشیدن کشمشها و تغییر شکل آنها هستید، کافیست که کشمشها را کمی تفت داده و هنگام سرو روی خورش شیرین قاتق بریزید.
فوت و فنهای خوشمزه شدن شیرین خورشت گیلانی (سیاقاتق)
چرا شیرین خورشت گیلانی روغن نمیاندازد؟
اگر پیاز یا مرغ شما با حرارت زیاد سرخ شود، این باعث خواهد شد تا خورشت کم روغن به نظر برسد. بنابراین برای داشتن یک خورشت مجلسی اجازه دهید تا مرغ و پیازها به آرامی سرخ شوند.
چرا خورشت شیرین قاتق ته میگیرد و میسوزد؟
اگر خورشت با حرارت بالا پخته شود، به طور حتم ته خواهد گرفت. از آنجا که در شیرین خورشت گیلانی از شکر استفاده میشود در صورت هم نزدن آن حین پخت، خورشت شما ته میگیرد.
آیا میتوان در طرز تهیه شیرین خورشت گیلانی از آبلیمو استفاده کرد؟
اگر دوست دارید خورشت شما کمی ترش باشد میتوانید یک قاشق آبلیمو یا آب لیموترش تازه به خورشت اضافه کنید.
نظر شما