جوان آنلاین: یک عضو کمیسیون کشاورزی مجلس با انتقاد از واردات گوشت برای تنظیم بازار داخل میگوید که به جای این کار باید به تولیدکننده یارانه داد تا قیمت عرضه، حداقلی و توان خرید ایجاد شود. این اظهارات غیرکارشناسی در حالی است که دولت سیزدهم با واردات بموقع گوشت قرمز توانست بازار گوشت قرمز را در سال گذشته مدیریت کند و این ماده غذایی از سبد غذایی خانوار حذف نشود. معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی دلیل واردات گوشت گرم و منجمد را در سال گذشته احیای گلههای داخلی اعلام میکند و میگوید: برنامه وزارت جهاد کشاورزی این است که بتواند مصارف صنعتی را از واردات تأمین و گلههای خودش را هم احیا کند، به عبارت دیگر تأمین تقاضای بازار و صنعت با واردات گوشت و همزمان توزیع نهاده مدتدار در میان عشایر و دامداران در نیمه دوم سال ۱۴۰۲ موجب شد دام در فصول پاییز و زمستان کمتر به کشتارگاه برود و دامداران فرصت پرواربندی داشته باشند.
این روزها با روی کار آمدن دولت چهاردهم بازار اظهارنظرهای غیرکارشناسی داغ شده است. متأسفانه برخی به صورت غیرعمد بدون توجه به همه جوانب موضوع، اظهارات غیرتخصصی میکنند. این سخنان هم دستاوردهای دولت قبل را از بین میبرد و هم اینکه ممکن است دولت را در برخی مسائل مهم به اشتباه بیندازد. آنچه اهمیت دارد این است که دولت چهاردهم با هوشیاری، مراقب ایندست اظهارات غیرتخصصی باشد.
یک عضو کمیسیون کشاورزی مجلس بدون توجه به دلایل واردات گوشت قرمز در سال گذشته، چالشهای دولت مردمی در تأمین بموقع گوشت وارداتی با قیمت تعادلی و کمک به سبد هزینه خانوار، در گفتگو با رادیو اظهارات غیرتخصصی و غیرکارشناسی داشته است. وی با انتقاد از واردات گوشت برای تنظیم بازار داخل میگوید که به جای این کار باید به تولیدکننده یارانه داد تا قیمت عرضه، حداقلی و توان خرید ایجاد شود. وی در مورد واردات گوشت گرم میافزاید: قرار بر این بوده است بر اساس میزان تولید و تعادل بازار گوشت وارد شود تا بتواند قیمت را تنظیم کند. با توجه به ظرفیت خوب کشور در تولید گوشت قرمز، تأمین آن برای کشور میسور بوده و تأکید کمیسیون بر تأمین این نیاز در داخل است.
وی میگوید: برخی شرکتها مبادرت به واردات گوشت با مجوزهای لازم کردهاند. در قانون بودجه ۱۴۰۳، ردیفی از محل عوارض واردات نهادههای دامی پیشبینی شده که برای تولید ۵۰ هزار تن گوشت مورد نیاز برای تنظیم بازار است تا بتوان واحدهای تولیدی کشور را فعال کرد، بنابراین نظر مجلس و کمیسیون کشاورزی تأمین نیاز از منابع داخلی است.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس خاطرنشان میکند: یکی از مشکلات اصلی این است که در زمانی که تولید فرصت مناسبی برای پایداری دارد، اجازه واردات داده میشود. در این فرصتها اجازه واردات نباید داده شود، اما بعضاً در وزارت جهاد کشاورزی و شورای تنظیم بازار تصمیماتی گرفته و مجوز واردات داده میشود.
وی میگوید: اکثر کشورها به تولید برای کاهش قیمتها یارانه میدهند. باید تولید باکیفیت داشته باشیم و نهادهها و زیرساختها را با حداقل قیمت در اختیار تولیدکننده قرار دهیم و با حداقل قیمت از آنها خریداری کنیم. روش کاهش قیمت، حداکثرکردن یارانه به تولیدکننده است تا قیمت عرضه حداقلی و توان خرید داشته باشیم.
واردات گوشت فرصتی است برای احیای گلههای دامی
محمدابراهیم حسننژاد، معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی در گفتگو با «جوان» در خصوص اقدامات وزارت جهاد کشاورزی در سال گذشته و دلایل واردات گوشت قرمز میگوید: وزارت جهاد کشاورزی در سال ۱۴۰۲ در ارتباط با گوشتقرمز چند اقدام مهم انجام داد و برای سال جاری نیز برنامههای ویژهای دارد. در سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ دچار خشکسالی بودیم و بخشی از دامهای مولد کشور حذف شدند، ضمن اینکه تغییر قیمت نرخ ارز هم هزینههای تولید را در سال۱۴۰۱ به شدت افزایش داد و دامدارها با افزایش قیمت نهاده و شوک مواجه شدند.
وی میافزاید: این موضوع با خشکسالی تلاقی پیدا کرد و باعث شد در سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ دامهای مولد کشور بیشتر کشتار شوند. اگر به آمار رسمی کشتار دام در آن دو سال دقت کنید، حدود ۳۰ تا ۳۵درصد بیش از حد نرمال در سال، دام در کشور کشتار شد و به این ترتیب دام مولد هم بیشتر کشتار شد که به تولید سالهای آتی آسیب زد. این اتفاق افتاد و ما سال گذشته را با دام مولد کمتری شروع کردیم، بنابراین جمعیت دامهای پرواری کم بود و قیمت تا حدی افزایش پیدا کرد. نکته دوم این است که ما در کشور گوشت بسیار باکیفیتی را تولید میکنیم. کشورهای حاشیه خلیجفارس مشتری گوشت گوسفندی ما هستند و تلاش میکنند به هر قیمتی این گوشت را وارد کشورشان کنند. در چنین شرایطی دولت باید مصارف این گوشت باکیفیت را مدیریت کند، به این صورت که برای مصارف صنعتی گوشت وارد کند تا گوشت گوسفندی و گوساله باکیفیت به سمت مصارف صنعتی نرود.
حسننژاد تأکید میکند: برای بخش صنعت حدود ۲۴هزارتن گوشت نیاز داریم. سال گذشته برخلاف اینکه واردات بسیار پررنگ و فراوان جلوه داده شد، میزان وارداتی که انجام شد، زیاد نبوده است و حتی در حد نیاز صنعت هم واردات انجام ندادیم، یعنی صنعت هم از گوشت گرم کشور تغذیه کرده و خود این موضوع هم باعث شده است تا حدی روی قیمت گوشت اثر بگذارد. برنامه وزارت جهاد کشاورزی این است که بتواند صنعت را از واردات تأمین و گلههای خودش را هم احیا کند. ما تلاش زیادی در زمینه احیای گلههایمان داشتهایم و در همین فصلهای سرد پارسال یعنی از پاییز تا پایان زمستان، بیش از ۹۰۰هزارتن نهاده مدتدار از سوی بخش دولتی در اختیار دامداران قرار گرفته است. نهاده مدتدار را هم در اختیار عشایر و هم در اختیار کارخانجات خوراک دام و هم در اختیار دامداران روستایی قرار دادهایم که بتوانند با نهادهای که در قبالش پولی پرداخت نمیکنند، تولیدشان را انجام دهند و بعد از تولید، بدون بوروکراسی و فقط با چک و سفته، پول دولت را پس بدهند، یعنی با تضامین بسیار آسان تا تولیدکنندگان بتوانند به تولیدشان ادامه دهند که بسیار در ارتباط با ماندگاری دام در واحدهای دامداری مؤثر بود تا بتوانند دام را چاق کنند و گوشتش را به بازار بدهند.
یکی از امیدواریهایی که وجود دارد این است که با این خدمتی که انجام شد، در فصل بهار امسال، دام با وزن بالاتری در اختیار مردم قرار گرفت و قیمتها نوسان چندان زیادی نداشتند و تولید نیز افزایش یافت. اقدام دیگری که در دست انجام داریم، این است که بتوانیم همواره خط اعتباری سرمایهدرگردش برای گوشتقرمز کشور فراهم کنیم که با همکاری سازمان برنامهوبودجه این امر امسال عملیاتی شود.
نظر شما