شناسهٔ خبر: 68294358 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

برای نخستین بار و در راستای حفظ محیط زیست کشور محقق شد

بهره‌برداری از سامانه نانو کلر برای گندزدایی پساب تصفیه‌خانه تاکستان

تهران- ایرنا- برای نخستین بار در کشور و به همت یک شرکت دانش‌بنیان، سامانه فناورانه نانوکلر به منظور گندزدایی پساب تصفیه‌خانه فاضلاب شهر تاکستان به بهره‌برداری رسید، استفاده از این فناوری می‌تواند ضمن به حداقل رساندن نیاز به مواد ضد عفونی‌کننده شیمیایی، اثرات مخرب زیست‌محیطی را تا حدود زیادی کاهش دهد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، نانو حباب به حباب‌های گازی بسیار ریزی گفته می‌شود که اندازه قطر آنها کوچکتر از ۲۰۰ نانومتر باشد و این حباب‌ها ویژگی‌های فیزیکی منحصر به فردی دارند که آنها را از حباب‌های معمولی متمایز می‌کند.

از جمله مهم‌ترین این ویژگی‌ها می‌توان به پایداری طولانی‌مدت در داخل مایع به دلیل شناوری بسیار پایین و سطح باردار منفی اشاره کرد، کاربرد نانوحباب‌ها در صنایع مختلف گسترده بوده و کارایی بسیار بالای آنها ثابت شده است.

از ویژگی‌های خاص نانو حباب این است که با کاهش اندازه قطر حباب، مساحت فصل مشترک ویژه افزایش یافته و در نتیجه انحلال گاز در مایع به سهولت انجام می‌گیرد، با غلبه بر نیروی شناوری به سطح آب نرسیده و به دلیل حرکت تصادفی ذرات می‌توانند در سرتاسر مایع پخش شوند، با کاهش اندازه قطر حباب، فشار داخلی حباب افزایش یافته و در نتیجه اجزای گازی سریعتر در محیط مایع حل می‌شوند و همچنین بارهای منفی موجود بر روی سطح نانوحباب‌ها مانع از ترکیب آنها با یکدیگر شده و باعث پایداری طولانی‌مدت آنها در داخل مایع می‌شود.

اکنون یک شرکت دانش‌بنیان ایرانی به دانش فنی تولید حباب‌های بسیار ریز دست یافته است که به منظور بهره‌مندی از فناوری‌های پیشرفته با کارایی بالا و هزینه‌های عملیاتی پایین در صنایع مختلف از قبیل آب و فاضلاب، محیط زیست، آبزی‌پروری، کشاورزی و صنایع غذایی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این شرکت موفق به طراحی و ساخت ژنراتورهای صنعتی میکرو حباب، میکرو نانوحباب و نانوحباب برای گازهایی همچون هوا، اکسیژن، ازن، نیتروژن و دی اکسید کربن شده است.
این مجموعه دانش‌بنیان تاکنون موفق به بهره‌گیری از فناوری نانوحباب در حوزه‌های مختلف همچون آبزی‌پروری، تقویت گیاهان، رفع بوی نامطبوع آب شهری و همچنین تولید آب سالم و تصفیه فاضلاب‌های صنعتی در مناطق مختلف کشور شده است.

بر همین اساس، تصفیه‌خانه فاضلاب شهر تاکستان با گذشت حدود یک سال کار مهندسی، امروز چهارشنبه ۳۱ مردادماه میزبان دبیر ستاد توسعه فناوری نانو و میکرو معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان و همچنین مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان نانو حباب انرژی و مسئولان آب و فاضلاب استان قزوین به منظور نصب نخستین سامانه نانوکلر برای افزایش بهره‌وری واحدهای گندزدایی این تصفیه‌خانه آب و فاضلاب بود.

مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان نانو حباب انرژی در حاشیه رونمایی از سامانه نانوکلر در تاکستان قزوین اظهار کرد: هدف از کلرزنی در فرآیند تصفیه فاضلاب، در درجه نخست ضد عفونی کردن فاضلاب و حذف هر گونه پاتوژن مضر موجود در آب است و این فرآیند به منظور اطمینان از ایمن بودن فاضلاب تصفیه شده برای ورود مجدد به محیط زیست و بدون ایجاد خطر برای سیستم‌های اکولوژیکی یا سلامت انسان بسیار حیاتی است.

عارف دادگستر تصریح کرد: استفاده از سامانه‌های نانو کلر واتوکس در واحدهای کلرزنی ضمن افزایش راندمان گندزدایی، کاهش میزان مصرف کلر حداقل تا ۳۰ درصد، کاهش محصولات جانبی گندزدایی مضر، کاهش اثرات زیست محیطی و کاهش هزینه‌های بهره‌برداری در واقع رویکرد امیدوارکننده‌ای به منظور حفاظت از محیط زیست است.
وی با بیان اینکه در روش نوآورانه نانو کلر با هدف اختلاط کلر با پساب، کلر در ابعاد نانو و به طور یکنواخت در داخل پساب حل می‌شود، افزود: این مزایا با اهداف مدیریت پایدار آب مطابقت دارد و فناوری نانو کلر را به طور حتم به ابزاری ارزشمند در استراتژی‌های مدرن تصفیه آب و فاضلاب تبدیل خواهد کرد.

عارف دادگستر

وی گفت: روش نوآورانه نانو کلر برای اختلاط کلر با پساب می‌تواند کلر را در ابعاد نانو و به طور یکنواخت در داخل پساب پخش کرده چرا که تزریق به روش نانو کلر، یک روش نوین است که ضمن افزایش قابل توجه سطح تماس کلر باعث توزیع همگن و موثرتر کلر شده و از طرفی به کاهش مصرف کلر و افزایش قابل توجه کارایی واحدهای گندزدایی منجر می‌شود.

این فعال حوزه دانش‌بنیان ادامه داد: همچنین استفاده از فناوری نانو کلر می‌تواند ضمن صرفه‌جویی در منابع و به حداقل رساندن نیاز به مواد ضدعفونی کننده شیمیایی، اثرات مخرب زیست محیطی را تا حدود زیادی کاهش دهد.

وی گفت: مجموعه ما حدود شش سال است که پروژه‌های مختلفی را در حوزه آب و فاضلاب به بهره‌برداری رسانده است.

بهره‌برداری از سامانه نانو کلر برای گندزدایی پساب تصفیه‌خانه تاکستان

چالش‌های حوزه آب و فاضلاب، استفاده از دانش‌بنیان‌ها را به یک ضرورت تبدیل کرده است

مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب استان قزوین نیز در این مراسم در خصوص پروژه استفاده از تکنولوژی نانوحباب در سیستم‌های گندزدایی پساب تصفیه خانه فاضلاب شهر تاکستان اظهار کرد: این پروژه برای نخستین بار در کشور تکنولوژی نانو حباب در سیستم‌های گندزدایی پساب تصفیه‌خانه فاضلاب شهر تاکستان از سوی شرکت آب و فاضلاب استان قزوین و با همکاری یک شرکت دانش‌بنیان اجرایی شده است.

داراب بیرنوندی در خصوص این پروژه افزود: در روش معمول، اختلاط کلر با پساب در تصفیه‌خانه‌های فاضلاب است که کارایی بالایی ندارد و سبب افزایش میزان مصرف کلر و در نتیجه افزایش هزینه‌های بهره‌برداری می‌شود.

وی افزود: در فرایند جدید اختلاط کلر با پساب توسط سامانه نانو کلر صورت می‌گیرد که کلر را در ابعاد نانو در داخل پساب منتشر می‌کند.

بیرنوندی در خصوص مزیت‌های این پروژه جدید گفت: افزیش قابل توجه سطح تماس کلر، توزیع ایده‌آل و یکنواخت کلر، ارتقای ظرفیت واحدهای گندزدایی، کاهش میزان مصرف ماده گندزدا به میزان ۳۰ درصد، ارتقای کیفیت پساب خروجی از لحاظ بار آلودگی کلیفرمی و کاهش زمان مورد نیاز برای گندزدایی از جمله مزایای این روش است.

وی بهره‌مندی حداکثری از فناوری‌های پیشرفته با کارایی بالا و هزینه‌های سرمایه‌گذاری و بهره‌برداری پایین را از مهم‌ترین اهداف وزارت نیرو در این گونه طرح‌های فناورانه عنوان کرد.

مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب استان قزوین با بیان اینکه با تکنولوژی‌های قدیمی نمی‌توان‌ مسائل و چالش‌های حوزه آب و فاضلاب را رفع کرد، گفت: این مهم استفاده از دانش‌بنیان‌ها را به یک ضرورت تبدیل کرده است، لذا با در نظر گرفتن فایده و هزینه رویکرد ما استفاده مناسب از فناوران و دانش‌بنیان‌ها با انعقاد تفاهم‌نامه‌های مختلف برای به‌روزرسانی صنعت آب و فاضلاب است.