عباس علیآبادی وزیر پیشنهادی نیرو در صحن علنی مجلس گفت: نمایندگان محترم در نطقی که تهیه کردهام به بیشتر سوالات پاسخ گفتم. رهبر انقلاب در دیدار با فعالان اقتصادی گفتند: ناترازی سوخت، برق و آب کشور را رنج میدهد و مانع کارهای بزرگ میشود و بخش خصوصی ما میتواند کمک کند و ما را به آن چیزی که مطلوب برنامه هفتم یعنی رشد ۸ درصد است، برساند.
علیآبادی افزود: رفع ناترازی برق با وزیر نیرو است، اما مشکلات فراتر از گرما است. این حق شما است که مطمئن شوید فردی توانمند به مظهر شما معرفی شده، اما این امر چندوجهی نیازمند همدلی سایر قوا و مجلس در مقام قانونگذار و ناظر است.
وی اضافه کرد: آنچه در جلسات کمیسیونها گفتم متعهد به خدمت به مردم و رهبری انقلاب و مصوبات شما هستم و قول میدهم در کمال صدق و شفافیت مسیر را با شما طی کنم.
وزیر پیشنهادی نیرو ادامه داد: برآورد کارشناسی نشان میدهد ناترازی برق ۱۸ هزار مگاوات است که ریشه در اقتصاد برق دارد، چون جذاب نیست.
علیآبادی گفت: بودجه وزارت نیرو در سالهای گذشته کفاف یارانه برق را نداده است. انباشت تعهدات وزارت نیرو و نبود جذابیت این حوزه باعث شده تا بخش خصوصی رغبتی به سرمایهگذاری نداشته باشد. توجه به اصلاح اقتصاد برق ضروری است که جبران آن زمانبر است که نیازمند سرمایهگذاری و مدیریت مصرف دارد.
وی افزود: ما هنوز نتوانستیم گفتمان قابل فهم با مردم برای بهتر مصرف کردن داشته باشیم. این موضوع یک سر در توانمندی صنعتی دارد.
وزیر پیشنهادی نیرو ادامه داد: با توجه به پیشرفتهای کشور به هیچ مشکلی برنخواهیم خورد. باید گفتمان مشترک کشور بر زندگی ما و نسلهای آینده شکل بگیرد. اینجانب در صورت تایید شما اهداف تعیین شده در برنامه هفتم را اجرایی میکنم. این اهداف در برنامه تقدیمی ذکر شده و تکیه بر منابع دولتی راهکار مناسبی است.
وی گفت: راهحل، ایجاد جذابیت در حوزه کسب و کار برق است. مطابق بررسیها به نظر میرسد انباشت تعهدات وزارت نیرو باعث شده تا سرمایهگذاران متضرر شوند و بقیه بهدلیل نابسامانی از مشارکت پرهیز کنند و شاهد مهاجرت نخبگان از این صنعت به صنعتهای دیگر هستیم.
علیآبادی افزود: صندوق توسعه ملی که منافع کشور را لحاظ میکند اساسا وظایفی دارد و سرمایهگذاری را از اولویتهای خود خارج کرده است. با اصلاح مشکلات برق وزارت نیرو از موضع مقابل بخش خصوصی خارج میشود وچارهای نداریم که موضع خود را از کارفرمایی به تنظیمگری ببریم.
وی ادامه داد: با بدنه سنگین دولتی که برای اجرایی طراحی نشده نمیتوانیم اجراکننده باشیم. باید با کمک یکدیگر این امر را انجام دهیم. باید باور کنیم تغییر قابل انجام است و برای دستیابی به این هدف مهم همپیمان شویم. در برنامههای برق، گام اول برای بهرهگیری از جذب حداکثری مانعزدایی توسعه برق و گام دوم توانمندی مصرفکنندگان و حذف دستوری قیمت برق است.
وزیر پیشنهادی نیرو خاطر نشان کرد: درباره ناترازی برق صحبت کردم، اما حلقه بنیادین این زنجیره تامین سوخت است. چارهای نداریم به انرژی هستهای و تجدیدپذیر نگاه داشته باشیم. کشور ما آفتابی است و بسیاری از کشورها از آن بیبهره هستند و بیشتر مصرف ما ظهر است و سهم انرژی خورشیدی در دولت چهاردهم افزایش مییابد. در ماده ۴ قانون مانعزدایی صنعت برق ضریب تشویقی صنایع برای خودشان در نظر گرفته شده است.
علیآبادی تصریح کرد: مدیریت مصرف در کنار افزایش هزینه یکی دیگر از راهکارهای رفع تراز برق و گاز است. توجه به کاهش مصرف با استفاده توامان از مکانیزمهای بازاری و فرهنگ سازی موضوع دیگری است. باور داشتن به ارزش واقعی انرژی در دنیای امروز یک پیشنیاز برای مدیریت مصرف است.
وی اضافه کرد: معتقدم میتوانیم مبتنی بر فناوریهای روز شرایطی را فراهم نماییم که به جای گران فروختن برق به مردم از ایشان سهمیه یارانه برق را به قیمت واقعی بخریم و مردم مخیر باشند که برقشان را مصرف کنند یا به قیمتهای بینالمللی یا صنعتی گران بفروشند و به این ترتیب به ارزش واقعی آنچه در اختیار دارند پی ببرند. ما در وزارت نیرو به حول قوه الهی در مقام تنظیمگری زیرساخت چنین فرایندی را طراحی کرده و تشکیل میدهیم تا به مردم اجازه دهیم خودشان مستقیماً از مزایای صرفهجویی در یک بازار رقابتی بهرهمند گردند.
وزیر پیشنهادی نیرو گفت: وزارت نیرو انشاءالله از جایگاه واسطهگری برای خرید و فروش برق خارج خواهد شد و به جایگاه واقعی سیاستگذاری و نظارتی خود برخواهد گشت تا تولیدکننده و مصرفکننده بتوانند با قواعد عادلانه و منصفانه و تدریجی که طراحی میشود ظرفیتها و فعالیتهای خود را تنظیم کنند.
علیآبادی ادامه داد: خیلی از راه حلهای عنوان شده برای برق در مورد آب هم صادق است، اما در حوزه آب چالشها بسیار جدیتر است که در قالب همدلی قابل حل است. بیلان منفی حوزه آب که محصول تغییرات اقلیمی و برخی بیتوجهیهاست باید برطرف شود تا محیط زیست ما بهبود یافته و امنیت غذایی تضمین گردد. بیلان منفی آب کشور معادل سالانه حدود ۶ میلیارد متر مکعب است.
وی تصریح کرد: آب وضعیت خوبی ندارد؛ بخش اعظم آب از منابع سفرههای زیرزمینی کشور برداشت شده و ادامه این روند امکانپذیر نیست.
علیآبادی گفت: آبشیرینکنهای امروزی به اندازه یک رودخانه بزرگ آب شیرین تولید میکنند و این اقدامات میتواند به تامین آب شرب و صنعتی در مناطق کم آب و بهبود وضعیت آبی کشور کمک شایانی نماید. سرمایهگذاری در فناوریهای جدید تصفیه آب بدون شک در دستور کار جدی ما قرار خواهد داشت و توسعه این بخش و تامین آب مورد نیاز شهرهای ساحلی و سپس تزریق آب به داخل سرزمین در دستور کار میباشد. متاسفانه ما در خوزستان در کنار کارون با مشکلاتی مواجه هستیم.
وزیر پیشنهادی نیرو افزود: توسعه همکاریهای بین المللی و پیگیری مطالبات حقابه کشور پیگیری خواهد شد، معتقد هستیم این چالش ما با کامل کردن بسته همکاریهای وزارت نیرو با کشورهای همسایه در مدیریت یکپارچه منابع میتواند به فرصت تبدیل شود.
علیآبادی خاطرنشان کرد: سنجش آب یکی از چالشهای جدی حوزه آب کشور و محدودیت جمعآوری دادهها و سنجش تولید مصرف میباشد و با توجه به اینکه دادههای با کیفیت یکی از ابزارهای مهم تصمیمگیری است، وزارت نیرو در دوره مفروض در نظر خواهد داشت تا کیفیت نظارت بر تولید و مصرف آب کشور را انشاءالله بهبود ببخشد.
نظر شما