در ادامه بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دولت چهاردهم، ظهر روز گذشته نوبت به سید عباس عراقچی برای وزارت امورخارجه رسید. عراقچی تنها گزینه ای در دولت بود که از همان روزهای اول پس از انتخابات، حضورش در لیست پیشنهادی رئیس جمهور قطعی شده بود هرچند مخالفان سرسختی به ویژه در میان نمایندگان نزدیک به جبهه پایداری و هم نظر با سعید جلیلی داشت و این مخالفان نیز روز گذشته به ویژه در مورد برجام که عراقچی نفر دوم مذاکراتش بود بسیار پررنگ حاضر شدند و بحث های جدید و داغی میان عراقچی، موافقان و مخالفان شکل گرفت. به گزارش خراسان، وزیر پیشنهادی وزارت امور خارجه سیاست خارجی دولت چهاردهم را «فراگیر، فعال و اثرگذار» خواند و گفت در صورت کسب رای اعتماد از مجلس و در مقام وزیر امور خارجه سه ماموریت اصلی شامل «تامین منافع ملی، حفظ و افزایش ثروت ملی»، «تحکیم امنیت ملی و ارتقای قدرت» و «حفظ و تقویت عزت و منزلت» را دنبال خواهد کرد.وزیر پیشنهادی خارجه اظهار کرد: چین، روسیه و دیگر کشورهایی که در زمان سختی و تحریم همراه ما بودهاند، قدرتهای نوظهور و عرصههای جدید در آفریقا، آمریکای لاتین و شرق آسیا در اولویت روابط خارجی دولت چهاردهم قرار دارند.
واکنش عراقچی به انتشار ویدئوی ثابتی
وی در ادامه به بیان توضیحاتی درباره اظهارات نمایندگان مجلس پرداخت و گفت: برجام هر چه که بود این نکته را نمیتوان از نظر دور داشت که وقتی رئیس جمهور فعلی آمریکا آقای بایدن سر کار آمد و درخواست کرد که آمریکا به برجام بازگردد و برجام احیا شود، تصمیم نظام این بود که با حفظ مواضع قطعی نظام و در چارچوب اقدام راهبردی به این درخواست پاسخ داده شود؛ لذا در فروردین ۱۴۰۰ مذاکرات احیای برجام در چارچوب مواضع قطعی نظام که خود مقام معظم رهبری مشخص فرمودند آغاز شد؛ وقتی که آمریکا اظهار تمایل کرد که به برجام بازگردد مقام معظم رهبری در سخنانی عمومی شروطی را گذاشتند و خود ایشان از آن شروط به عنوان مواضع قطعی نظام یاد کردند که معروف شد به مواضع قطعی نظام و قانون اقدام راهبردی نیز همان زمان تصویب شده بود.وزیر پیشنهادی امور خارجه افزود: وقتی که من در فروردین ۱۴۰۰ مذاکرات احیای برجام را طراحی کردم، در چارچوب مواضع قطعی نظام و با توجه به قانون اقدام راهبردی بود. من نظر و پایبندی عملی خود را نه الان بلکه در فروردین ۱۴۰۰ به قانون اقدام راهبردی نشان دادم. مذاکرات احیای برجام که ۶ دوره از آن را من انجام دادم در چارچوب قانون اقدام راهبردی و در چارچوب مواضع قطعی نظام صورت گرفت.وی با اشاره به انتشار ویدئویی از یکی از گفتوگوهای تلویزیونی خود از مانیتورهای مجلس حین بیان اظهارات امیرحسین ثابتی نماینده مردم تهران در مخالفت با او گفت: این فیلمی که از بنده نشان داده شد برای من خیلی جای تعجب بود چرا که سند افتخار من است؛ در جمله آخری که در این فیلم به کار بردم، گفتهام که ترامپ توان از بین بردن برجام را ندارد و نگفتم که ترامپ از برجام خارج نمیشود و همین اتفاق هم افتاد؛ وقتی آمریکا از برجام خارج شد دو مرتبه تلاش کردند و به شورای امنیت قطعنامه بردند تا برجام را از بین ببرند اما در هر دو بار شکست خوردند؛وزیر پیشنهادی امور خارجه ادامه داد: مجموعه مذاکراتی که برای رفع تحریمها بود الان نیز در فرمایش رهبری در دیدار نمایندگان مجلس وجود دارد؛ ایشان به صراحت فرمودند که اولویت ما خنثیسازی تحریمهاست ولی ما میتوانیم تحریمها را با استفاده از ابزارهای شرافتمندانه رفع کنیم؛عراقچی همچنین گفت: هیچ کس با شهید فخریزاده به اندازه من در مذاکرات برجام محشور نبود؛ نمیخواهم و نمیتوانم وارد جزئیات آن شوم ولی همان مدال و نشانی که ما گرفتیم شهید فخریزاده هم گرفت اما به دلیل ماهیت و شرایط کارش در اتاق پشتی. وی خطاب به امیرحسین ثابتی نماینده مجلس که در مخالفت با او سخن گفت، اظهار کرد: آقای ثابتی! من نمیگویم که مرگ بر وطنی که هم وطنم عراقچی است بلکه میگویم جانم فدای وطنی که به منتقد دولت اجازه میدهد بدون لکنت صحبت کند و حتی ولایت پذیری مجلس را زیر سوال ببرد؛ من به همه منتقدان خود احترام میگذارم.در روزهای اخیر توییتی از ثابتی مشاور جلیلی توجهات را به خود جلب کرده است. ثابتی در این توییت گفته است: «مرگ بر آن مرز و معیاری که مرا به خاطر به دنیا آمدن در سرزمینی که در آن عراقچی و ظریف و روحانی و بنیصدر و ... به دنیا آمدهاند «آشنا» با آنها می داند، اما شیرمردان فاطمیون را چون چند کیلومتر آن طرفتر به دنیا آمده اند «غریبه» با من حساب میکند.»
ثابتی: عراقچی دیپلمات واقع بینی نیست
امیرحسین ثابتی نماینده مردم تهران به عنوان مخالف گفته بود: مطرح میشود که یک نفری گفته که آقای عراقچی حتماً باید وزیر بشوند؛ این چه بازی خطرناکی است که شروع کردند و متوجه عوارض آن نیستند؟ رهبری بارها گفتند که مجلس مستقل است و باید مستقل عمل کند؛ رهبری مخالف این نگاه است .* ما در برجام برای سالها ضرر کردیم و دیدیم که چه بلایی بر سر راکتور اراک و سالها تلاش دانشمندان آمد؛ حال عوامل آن دوباره بیایند وزیر شوند؟ اشکال ندارد، مجلس اختیار دارد اما فراموش نکنید بعد از آن باید در روی مردم نیز نگاه کنید.* ما معتقدیم آقای عراقچی دیپلمات واقع بینی نیست؛ «امضای کری تضمین است» را چه کسی گفت؟ این که «ترامپ نمیتواند از برجام خارج شود چرا که ما طوری توافق کردیم که آن ها نمیتوانند از برجام خارج شوند» را چه کسی گفت؟ کسی که امروز میخواهد از ما در مجلس رای اعتماد بگیرد.* حاج قاسم سلیمانی در اسفند ۹۷ گفت که دشمن با توافق برجام ۲ میخواهد ریشه جریان اسلام را در منطقه خشک کند؛ حاج قاسم از برجام یک چه میدید که از برجام ۲ میترسید؟ پسر شهید فخریزاده گفت که اشک پدر من از برجام درآمد؛ شهید فخری زاده به عنوان یک نخبه دفاعی، صنعتی و موشکی از برجام چه میدید که میگفت اشکم از آن درآمد؟* یکی از بهترین قانونهایی که در مجلس گذشته تصویب شد قانون اقدام راهبردی بود؛ این قانون در واکنش به این بود که مجریهای سیاست خارجی ما خوب عمل نکردند و مجلس، شورای عالی امنیت ملی و مقام معظم رهبری ۲۸ شرط به برجام اضافه کردند تا ضررهای این توافق پر خسارت گرفته شود.
واکنش ها به اظهارات ثابتی
در این میان اما اظهارات امیرحسین ثابتی نماینده تهران نه تنها با واکنش عباس عراقچی وزیر پیشنهادی وزارت خارجه همراه شد، بلکه کاربران فضای مجازی نیز به اظهارات او واکنش نشان دادند. محمدجواد آذری جهرمی نیز در کانال تلگرامی خود نوشت: «درباره صحت و سقم ادعای آقای ثابتی اطلاعی ندارم و کاش رئیس محترم مجلس در این خصوص اظهارنظر میکردند. اما ظاهرا در سقیفه بنی ساعده هم عدهای گفتند حالا «یک نفری» یک حرفی زده، پس ما چهکارهایم؟ مگر خدا نگفت «وامرهم شوری بینهم»؟!برادر گرانقدر جناب آقای ثابتی، فهم کج از آموزهها، سرآغاز انحطاط است!» محمد سعید احدیان دستیارسیاسی رسانه ای رئیس مجلس نیز در واکنش به حواشی ایجاد شده نسبت به ولایت پذیری مجلس، اقدام به بازنشر سخنان رهبر انقلاب در سال 96 کرد که فرموده بودند:« رئیس جمهور فقط درباره انتخاب سه وزیر با رهبری هماهنگ میکند. رویه ثابت در همه دولتها، هماهنگی با رهبری در انتخاب وزیران دفاع، امور خارجه و اطلاعات بوده است و این هم، حسب تکالیفی است که در قانون اساسی برای رهبری در امور سیاست خارجی و دفاعی ـ امنیتی تعیین شده است.» کاربر دیگری نیز بااشاره به این بخش از سخنان ثابتی که گفته بود: «برخی موافقان عراقچی می گویند حتما به او رای بدهید چون یک نفری گفته او رای بیاورد» به انتقاد از ثابتی پرداخت و نوشت: «فارغ از این که واقعا توصیهای صورت گرفته یا برخی به دروغ سعی در هزینه کردن از رهبری داشتهاند، اولا کاش چنین موضوعی اساسا از تریبون مجلس (آن هم به صورت کلی) مطرح نمی شد و درثانی دقت می شد که فقط از نگاه انحرافیون و فتنه گران بین توصیه احتمالی رهبری (در یک زمینه) با استقلال کلی مجلس می تواند منافات وجود داشته باشد!» محمد صدوقی نیز در نقد به امیرحسین ثابتی در صفحه اینستاگرامی خود نوشت: «چرا زمانی که عراقچی با توصیه رهبری دبیر شورای روابط خارجی شد، آشفته شدید؟ اگر برجام بد بود، چرا علی باقری و شهید امیرعبداللهیان به دنبال احیای برجام بودند؟» در مقابل؛ مهدی قاسم زاده از فعالان سیاسی نوشت: زرنگ بازی ممنوع؛ قطعا به مواضع احساسی جناب ثابتی ایرادهای زیادی وارد است اما اینها نمی تواند دلیلی شود برای تحریف تاریخ، تطهیر برجام (با دستاورد تقریبا هیچش) و فرار از زیر بار مسئولیت تحمیل این خسارت بر کشور با اشاره نکردن به شروط رهبری برای اجرای آن!
خراسان
نظر شما