شناسهٔ خبر: 49556938 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: فردا | لینک خبر

پرتره

مذاکره‌کننده جدید

با حکم امیرعبداللهیان، علی باقری کنی جایگزین عباس عراقچی و معاون سیاسی وزیرخارجه و مذاکره کننده ارشد ایران شد.

صاحب‌خبر -

گروه سیاست سایت فردا – نام علی‌ باقری‌کنی را بلافاصله بعد از تشکیل دولت و حتی قبل از آن شنیدیم و همه گمانه‌ها مبنی بر این بود که نقش مهمی در سیاست خارجی دولت رئیسی خواهد داشت. یک شایعه می‌شد که قرار است جای ظریف را بگیرد و روز دیگر خبر می‌رسید که مامور شده تا همه زیر و بم مذاکرات هسته‌ای را از تیم مذاکره کننده تحویل بگیرد. در واقع از اول معلوم بود که او قرار است در وزارت خارجه باشد؛ حالا وزیر نشد، معاون سیاسی و رئیس هیات مذاکره کننده.

تاخیر در انتصاب او اما حرف و حدیث‌هایی را ایجاد کرده بود مثلا اینکه اختلافاتی در دولت وجود دارد و برخی اصرار دارند که عباس عراقچی همچنان مسئول مذاکره بماند. یا اینکه قرار است مساله هسته‌ای به شورای عالی امنیت ملی برود. برخی هم می‌گفتند که رئیسی این مسئولیت را به سعید جلیلی خواهد سپرد. 

جلیلی مذاکره کند یا باقری‌کنی البته فرقی ندارد. به این خاطر که اولا، هر دو یا هر کس دیگری که این سمت را به عهده می‌گرفت باید در چارچوب سیاست‌های کلی اقدام کند. دوما باقری کنی از چهره‌های نزدیک و به عبارتی دست راست جلیلی است. 

همین دیشب که بود گمانه‌زنی‌ها در این باره پایان یافت و حکم حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه، عباس عراقچی از معاونت سیاسی وزارت خارجه کنار رفت و جای خود را به علی باقری‌کنی داد. به این ترتیب باقری‌کنی از حالا به بعد مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای کشورمان خواهد بود.

برای اینکه باقری‌کنی را بیشتر بشناسید اما باید این را بگوییم که او متولد سال 46 است و در دانشگاه امام صادق اقتصاد و معارف اسلامی خوانده است. از سال 73 در وزارت خارجه و کنار جلیلی کار کرده و از نظر فکری شبیه به او به حسا می‌آید. در فاصله‌سال‌هایی 78 تا 92 که جلیلی دبیر شورای‌عالی امنیت ملی و مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای ایران بود نیز باقری‌کنی معاون جلیلی بود و در مذاکرات شرکت داشت. ضمن اینکه در انتخابات سال 92 رئیس ستاد انتخاباتی سعید جلیلی بوده است. 

بر این اساس می‌توان گفت که انتخاب او آن گروهی که معتقد بودند عراقچی به خاطر سابقه مذاکره نسبت به دیگران انتخاب بهتری است را قانع خواهد کرد. ضمن اینکه در پاسخ به آنهایی که می‌گفتند شناخته شده بودن مذاکره کننده برای طرف مقابل اهمیت دارد، باید گفت که باقری‌کنی به واسطه مذاکرات در دوره جلیلی شناخته شده است. به خصوص برای ویلیام برنز رئیس فعلی سیا که سابقا در تیم مذاکره کننده آمریکا بود و با جلیلی سر یک میز می‌نشست. 

فقط می‌ماند اینکه برخی منتقدان می‌گویند سپردن فرمان مذاکرات به دست باقری کنی پیام خوبی به طرف‌های برجامی نمی‌دهد. در پاسخ به این گروه نیز یادآوری کرد، آن ها به خوبی می‌دانند در ایران تیم مذاکره کننده راسا تصمیم نمی‌گیرد لذا از این بابت هم جای نگرانی نیست. 

حال فقط باید منتظر ماند و نگاه کرد که باقری کنی و امیرعبداللهیان چطور مذاکرات را پیش می‌برند و به کجا می‌رسانند.


 

نظر شما