شناسهٔ خبر: 68220429 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

حسین فصیحی

شلیک کردن، شلیک نکردن

شلیک کردن یا شلیک نکردن پلیس در حالی با بروز برخی اتفاق‌ها در جامعه موضوعیت پیدا می‌کند که قانون تکلیف را روشن کرده‌است، با این حال در صورتی که هر شلیک پلیس منجر به جرح یا فوت شود، راستی‌آزمایی درباره اینکه مأمور مورد نظر قانون به کارگیری سلاح را رعایت یا از آن تمرد کرده‌است از سوی کارشناسان پلیس صورت می‌گیرد

صاحب‌خبر -

شلیک کردن یا شلیک نکردن پلیس در حالی با بروز برخی اتفاق‌ها در جامعه موضوعیت پیدا می‌کند که قانون تکلیف را روشن کرده‌است، با این حال در صورتی که هر شلیک پلیس منجر به جرح یا فوت شود، راستی‌آزمایی درباره اینکه مأمور مورد نظر قانون به کارگیری سلاح را رعایت یا از آن تمرد کرده‌است از سوی کارشناسان پلیس صورت می‌گیرد. در مواردی که پلیس قانون را رعایت کرده‌باشد، قانون از وی حمایت می‌کند و در صورتی که قصوری در اجرای مأموریت وی ثبت شود، پرونده در دادگاه بررسی و رأی صادر می‌شود. روشن است پلیس یکی از بازو‌های امنیتی جامعه است و شهروندان هم در جریان اجرای مأموریت‌های پلیس باید از فرمانش تبعیت کنند. 
حادثه‌ای که دوم مرداد ماه برای آرزو بدری در پارک جنگلی نور اتفاق افتاد و منجر به مصدومیت وی شد، از این قاعده مستثنی نیست. آن‌گونه که پلیس گزارش داده، مأموران شب حادثه در حال گشت‌زنی بودند که سواری پراید شیشه دودی با سرعت زیادی از پارک جنگلی خارج شد. دودی بودن شیشه‌ها سبب شد مأموران نتوانند تشخیص دهند چند نفر سوار خودرو هستند و اینکه آیا سرنشینان زن یا مرد هستند، با این حال و با توجه به اینکه دودی‌کردن شیشه‌های خودرو اساساً تخلف محسوب می‌شود، مأموران به راننده فرمان ایست دادند؛ یعنی به وظیفه قانونی خود عمل کردند و از راننده که با سرعت زیاد رانندگی می‌کرد خواستند توقف کند، اما او به فرمان پلیس توجه نکرد و بدون توجه به دستور پلیس به فرارش ادامه داد. پس از آن بود که مأموران به سمت لاستیک‌های خودرو شلیک کردند و زمانی که خودرو متوقف شد، مشخص شد آرزو بدری، یکی از دو زنی که سوار خودرو بودند، زخمی شده‌است که به مرکز درمانی منتقل شد. انتشار خبر، چرایی وقوع حادثه را مطرح کرد، این خبر خیلی زود مورد اقبال رسانه‌ها قرار گرفت. از آنجا که مصدوم حادثه زن بوده‌است ابتدا تلاش شد مأموریت پلیس به طرح نور پیوند داده‌شود، با این حال این ماجرا برای این دسته از رسانه‌ها آن‌قدر ارزش خبری دارد که بتوانند از آن بهره‌برداری کنند. 
مثل اتفاقی که اردیبهشت ماه دو سال قبل در سد لتیان اتفاق افتاد. آن روز مأموران کلانتری سدلتیان با ایجاد پست ایست و بازرسی به خودروی سواری که با ایجاد حرکات مخاطره‌آمیز در حال عبور بود، فرمان ایست دادند، اما آن‌ها بدون توجه از ایست و بازرسی فرار کردند تا اینکه در تعقیب و گریز پلیس خودرو متوقف شد. خیلی زود روشن شد راننده و سرنشین دو دختر هستند. وقتی مأموران خواستند خودرو را بازرسی کنند، راننده پایش را روی پدال گاز گذاشت و با زیر گرفتن پلیس از محل دور شد. با این حال پلیس در ادامه تعقیب و گریز موفق به دستگیری متخلفان شد. انتشار این خبر هم با واکنش‌های بسیاری مواجه بود و آن گونه که پیش‌بینی می‌شد، مورد اقبال بسیاری از جریان‌های رسانه‌ای معاند هم قرار گرفت، با این حال روشن بود پلیس در اجرای قانون درست عمل کرده‌است و دامن زدن به انتشار خبر، صرفاً برای قرار دادن جریان‌های اجتماعی مقابل پلیس صورت گرفته‌است. 
اینکه مأمور پلیس در اجرای این مأموریت به وظیفه قانونی‌اش عمل کرده‌است یا شلیک وی از روی خطا صورت گرفته‌است، موضوعی است که از سوی پلیس و کارشناسان قضایی بررسی می‌شود، با این حال در اجرای قانون نمی‌توان فراتر از قانون عمل کرد. براساس ماده یک قانون استفاده از سلاح مأموران مسلح موضوع این قانون که به منظور استقرار نظم و امنیت و جلوگیری از فرار متهم یا مجرم یا در مقام ضابط قوه قضائیه به تفتیش، تحقیق و کشف جرائم و اجرای احکام قضایی یا سایر مأموریت‌های محوله، مجاز به حمل و به‌کارگیری سلاح هستند، موظفند به هنگام به کارگیری سلاح در موارد ضروری کلیه ضوابط و مقررات این قانون را رعایت کنند. 
بروز اتفاق‌هایی که با شلیک پلیس شکل می‌گیرد، همواره موضوعات بسیاری را در بستر اجتماعی شکل می‌دهد. روشن است که این حادثه از دل تخلف شکل گرفته‌است، تخلف دودی کردن شیشه خودرو که زمینه برای بروز حادثه را رقم زده و پلیس را در موقعیتی قرار داده است که به سمت خودرو تیراندازی کند. قانون به کار‌گیری سلاح همواره در اجرای مأموریت‌های پلیس موضوعیت پیدا می‌کند، با این حال تلاش ساختار پلیس به موضوعاتی که در قانون استفاده از سلاح در آن تأکید شده‌است از جمله سلامت جسمانی و روانی متناسب با مأموریت محوله، داشتن آموزش‌های لازم در راستای مأموریت‌های محوله، تسلط کامل در به کارگیری سلاحی که در اختیار آن‌ها گذارده می‌شود و آشنایی کامل به قانون و مقررات مربوط به به کارگیری سلاح می‌تواند موفقیت پلیس را در اجرای مأموریت‌هایش بیشتر کند. در چنین شریطی قانون باید توان خود را برای حمایت از بدنه انتظامی به کار گیرد، در غیر این صورت مأموران در اجرای عملیات‌ها برای دست بردن به ماشه تردید می‌کنند.