شناسهٔ خبر: 68043957 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: وزارت علوم، تحقیقات و فناوری | لینک خبر

کسب جایگاه اول تا سوم ایران در گزارش سال ۲۰۲۴ نیچر توسط پژوهشگاه دانش‌های بنیادی، دانشگاه تهران و دانشگاه صنعتی شریف

رئیس مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) گفت: در گزارش ۲۰۲۴ پیشگامان پژوهش، جمهوری اسلامی ایران در میان کشور‌های جهان حائز جایگاه ۳۲ شده است و پژوهشگاه دانش‌های بنیادی، دانشگاه تهران و دانشگاه صنعتی شریف به ترتیب رتبه اول تا سوم را کسب کرده‌اند.

صاحب‌خبر -

به گزارش روابط عمومی وزارت علوم به نقل از مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC)، سیداحمد فاضل‌زاده در این خصوص اظهار داشت: نیچر ایندکس گزارش سالانه خود را تحت عنوان پیشگامان پژوهش منتشر کرد. این گزارش بر اساس داده‌های این پایگاه در بازه زمانی ۱ ژانویه ۲۰۲۳ تا ۳۱ دسامبر ۲۰۲۳ می‌باشد. در گزارش ۲۰۲۴ پیشگامان پژوهش، جمهوری اسلامی ایران در میان کشور‌های جهان حائز جایگاه ۳۲ شده است. همچنین پژوهشگاه دانش‌های بنیادی، دانشگاه تهران و دانشگاه صنعتی شریف به ترتیب رتبه اول تا سوم را کسب نموده‌اند.
وی افزود: نیچر ایندکس پژوهش ­‌ها و همکاری ­‌های با کیفیت را با استفاده از معیار‌های ساده، شفاف و جاری، بررسی می‌­ نماید. این پایگاه، یک پایگاه داده با دسترسی آزاد است که بر اساس وابستگی نویسندگان و روابط سازمانی، مشارکت در مقالات پژوهشی منتشر شده در مجلات باکیفیت علوم طبیعی و علوم بهداشت، که بر اساس شهرت توسط گروه مستقلی از محققان انتخاب شده‌اند، را دنبال می‌کند و اطلاعات یک دوره ۱۲ ماهه را بر روی وبگاه خود نمایش می‌­‌دهد.

انتخاب مجله و مقاله
رئیس مؤسسه ISC افزود: مجلات گنجانده شده در نیچر ایندکس، صرف نظر از ناشر، توسط پژوهشگران فعال علوم طبیعی انتخاب شده‌اند. بدین صورت که از پژوهشگران خواسته شده است که نشریاتی را که ترجیح می‌دهند بهترین کار خود را در آن‌ها منتشر کنند را بدون توجه به معیار‌هایی مانند ضریب تأثیر نشریه، و بر اساس درک خود از محتوای نشریات فهرست نمایند. این فرآیند اخیراً در سال ۲۰۲۳ برای افزودن مجلات علوم سلامت نیز انجام شده است که تعداد نشریات آن به ۱۴۵ نشریه رسیده است.

محدودیت‌ها
وی گفت: نیچر ایندکس بخش کوچکی از تعداد کل مقالات تحقیقاتی منتشر شده را دنبال می‌کند و فقط علوم طبیعی و علوم بهداشتی را پوشش می‌دهد. عوامل زیادی وجود دارد که خروجی یک مؤسسه را در نیچر ایندکس تعیین می‌کنند. اندازه مؤسسه و همچنین ترکیب تخصص­‌های تحقیقاتی در مؤسسه، از جمله عوامل اصلی می‌­باشند. نیچر ایندکس راهکاری جهت نرمال‌سازی داده‌ها برای چنین عواملی ندارد. بلکه تنها داده‌های خامی را ارائه می‌دهد که می‌تواند به تجزیه و تحلیل کمک کند.
نیچر ایندکس تعداد مطلق و تعداد سهم کسری از انتشار مقاله در سطح سازمانی و ملی را ارائه می‌دهد و به این ترتیب، شاخصی از خروجی و همکاری پژوهشی با کیفیت در سطح جهانی را ارائه می‌دهد. این به صورت کلی و نیز بر اساس ۵ حوزه موضوعی کلی فیزیک، شیمی، علوم بهداشت، زمین و علوم محیطی و علوم زیستی شاخص در سطح مؤسسه، کشور، منطقه به دو صورت محاسبه می‌شود:
تعداد: در صورتی که یک یا چند نویسنده مقاله پژوهشی از آن مؤسسه یا مکان باشند، بدون توجه به اینکه چه تعداد از نویسندگان همکار از خارج از آن مؤسسه یا مکان وجود دارد، امتیاز ۱ به مؤسسه یا مکان اختصاص داده می‌شود.
سهم: یک شمارش کسری است که نسبت نویسندگان یک مؤسسه یا کشور/ منطقه و تعداد مؤسسات وابسته در هر مقاله را در نظر می‌گیرد برای محاسبه سهم، مشارکت همه نویسندگان به طور مساوی در مقاله در نظر گرفته می‌شود.

جایگاه جمهوری اسلامی ایران در گزارش سالانه نیچر ایندکس ۲۰۲۴
رئیس مؤسسه ISC گفت: در گزارش ۲۰۲۴ پیشگامان پژوهش که بر اساس داده‌های نیچرایندکس از ۱ ژانویه ۲۰۲۳ تا ۳۱ دسامبر ۲۰۲۳ است، کشور ایران در میان کشور‌های جهان حائز جایگاه ۳۲ شده است. در این گزارش کشور‌های چین، آمریکا و آلمان به ترتیب جایگاه‌های اول تا سوم را دارند.

جدول ۱: جایگاه جمهوری اسلامی ایران در میان کشور‌های جهان

وی افزود: بر اساس ۵ حوزه موضوعی کلی فیزیک، شیمی، علوم بهداشت، زمین و علوم محیطی و علوم زیستی بهترین جایگاه جمهوری اسلامی ایران در حوزه موضوعی فیزیک با جایگاه جهانی ۲۸ بوده است. عملکرد ایران در ۵ حوزه موضوعی بر اساس تعداد سازمان‌های ایرانی حاضر و نیز تعداد و سهم مقالات در جدول ۲ نشان داده شده است.

جدول ۲: عملکرد ایران در حوزه‌های موضوعی در گزارش سالانه نیچر ایندکس ۲۰۲۴

در این گزارش ۱۰۷ سازمان ایرانی حضور دارند که ۸۶ سازمان ماهیت دانشگاهی دارند. در بین کلیه سازمان‌ها پژوهشگاه دانش‌های بنیادی، دانشگاه تهران و دانشگاه صنعتی شریف به ترتیب رتبه اول تا سوم را کسب نموده‌اند. عملکرد ۲۰ سازمان­ برتر جمهوری اسلامی ایران در پایگاه نیچر ایندکس ۲۰۲۴ در جدول ۳، نشان داده شده است.

جدول ۳: عملکرد سازمان‌های جمهوری اسلامی ایران درگزارش سالانه نیچر ایندکس ۲۰۲۴

نظر شما