شناسهٔ خبر: 68038587 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: مفدا | لینک خبر

یادداشت عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان؛

تغذیه و بهداشت مواد غذایی در سفر اربعین

مسافرت به علت استراحت کم، خستگی راه، تغییر شرایط آب و هوایی و تهیه آب و منابع غذایی از منابع گوناگون ، کاهش مقامت بدن را به همراه دارد و به همین دلیل عوامل خطرآفرین بیش از معمول انسان ها را با خطرمواجه می کند. به همین دلیل بهداشت و تغذیه در طول این ایام بسیار مهم است.

صاحب‌خبر -

به گزارش مفدا کردستان، دکتر شادیه محمدی، حفظ سلامتی زائرین اربعین در طول سفر زیارتی را بسیار مهم و رعایت کامل دستورات بهداشتی که از طریق مسئولین بهداشتی اعلام می‌شود برای همه زائرین الزامی دانست.

پیشگیری از مسمومیت غذایی

احتمال ابتلا به مسمومیت‌های غذایی در تجمعاتی مانند اربعین بسبار شایع است، چراکه ممکن است بهداشت مواد غذایی کامل نباشد و غذاها با مزاج برخی از زائرین سازگاری نداشته باشد. بنابراین برای پیشگیری مسمومیت غذایی باید:

۱) از مصرف کنسروهای بادکرده، زنگ‌زده، سوراخ شده و کنسروهایی که مواد داخل آن بوی نامطبوع دارند، خودداری شود

۲) قبل از مصرف مواد غذایی کنسرو شده مانند کنسرو ماهی و انواع سبزیجات و ... به مدت بیست دقیقه آنها را بجوشانند.

۳) غذاهای پخته شده نباید بیش از دو ساعت در دمای محیط نگهداری شود

۴) غذاهای پخته شده بیشتر از یکبار گرم نشود

۵) غذاهای گرم نسبت به غذاهای سرد از سلامت بیشتری برخوردار هستند(حرارت غذا منجر به از بین رفتن میکروب‌های موجود در مواد غذایی می‌شود)

۶)سالاد الویه، کباب، غذاهای حاوی کشک مثل کشک و بادمجان، ماهی و یا سس مایونز از موادی هستند که بسیار سریع فاسد می‌شوند

۷) به جای مصرف تخم مرغ نیمرو، تخم مرغ آب‌پز و سفت شده استفاده کنید

۸) همراه با دوغ نعناع و پونه استفاده شود، چون خاصیت آنتی بیوتیک دارد

۹) از مصرف غذاهای چرب و شور خودداری کنند

۱۰) آب سالم و بسته بندی شده به انداره کافی مصرف شود

زائرین گرامی دقت کنند که در صورت بروز هر گونه علائم مسمومیت غذایی مانند درد در ناحیه شکم، تهوع و استفراغ، اسهال، بی اشتهایی، ضعف و بی حالی سریعا به اولین مرکز درمانی مراجعه کنند.

توصیه‌های غذایی برای پیشگیری از یبوست

یبوست جزو شایعترین مشکلاتی است که برای زائرین رخ می‌دهد، از این لازم است از ابتدای سفر زیارتی برای پیشگیری از این مشکل نکاتی را رعایت کنید.

_ کنار غذا سبزی‌های پخته مانند کدو و هویج حتما میل نمایند

_ از نان‌هایی که حاوی سبوس بیشتری هستند به جای نان لواش استفاده شود.

_ بعنوان میان وعده از میوه‌ها استفاده نمایند _ میوهها را قبل از مصرف با دقت با آب سالم شستشو دهند و حتما پوست آنها را جدا کنند

_ آب (آب بسته بندی بهداشتی) همراه داشته باشند و ماست (کم چرب و پاستوریزه) و لیموترش و یا آبلیمو همراه با غذا مصرف کنند

_از مصرف غذاهای سنگین و پر چرب و پر نمک خودداری کنند

توصیه‌های بهداشتی که زائرین باید رعایت کنند!

به شستن صحیح و مکرر دست‌ها با آب و صابون یا استفاده از شوینده‌ها بر پایه الکل باید توجه شود.

زائران از مواد خوراکی بسته بندی و دارای مشخصات بهداشتی شامل پروانه ساخت، نشان سیب سلامت، نشان استاندارد، تاریخ تولید و تاریخ انقضا استفاده و از مصرف مواد خوراکی فاقد بسته‌بندی و مشخصات بهداشتی مانند آب، یخ، شربت، آبمیوه، سالاد و سبزیجات پرهیز کنند.

با توجه به فصل گرما و احتمال ابتلا به بیماری هایی مانند وبا از مصرف آبهای غیر بهداشتی و میوه و سبزیجات خام که خوب شسته نشده است خودداری نمایند.

جهت جلوگیری از ابتلا به بیماری تب مالت از مصرف لبنیات غیر پاستوریزه به ویژه پنیر و بستنی غیرپاستوریزه خودداری کنند.

درطول راه ، به عنوان تنقلات، مقداری آجیل مثل نخودچی کشمش، خرما، انجیر خشک، گردو، بادام، پسته وفندق کم نمک بهمراه داشته باشند.

البته اگر فردی به دیابت مبتلا است باید از مصرف مواد قندی و شیرین در طول مسیر خودداری کند.

بیمار مبتلا به فشارخون بالا نیز از خوردن غذاهای شور و پرنمک خودداری کند.

نظر شما