شناسهٔ خبر: 67964902 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

گسل شمال البرز مسبب زمینلرزه ۴ رامسر

مریم رضایی

به باور محققان حوزه مخاطرات طبیعی، احتمالا گسل زلزله ۴ رامسر استان مازندران گسل «شمال البرز» است.

صاحب‌خبر -

دکتر علی بیت‌اللهی، مدیر بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به گزارش مرکز لرزه‌نگاری مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران (IRSC) در خصوص رخداد زلزله ۴ رامسر استان مازندران، گفت: رومرکز زلزله ۴ رامسر استان مازندران بر روی نقشه گسله‌های ایران برهم‌نهی شد و بر این اساس گسل احتمالی مسبب زلزله حدس زده شده است و بر این اساس برآورد می‌شود سگمنتی از گسل «شمال البرز» با توجه به موقعیت رومرکز زلزله و شیب صفحه گسل شمال البرز موجب رخداد زلزله ۴ رامسر استان مازندران شده است.
 

وی با بیان اینکه از زمان وقوع این زلزله تاکنون یک پسلرزه در محدوده رومرکز زلزله رخ داده است، بزرگی این پسلرزه را ۳ عنوان کرد و یادآور شد: براساس داده‌های نوین لرزه‌خیزی ایران از اوایل سال ۱۳۸۵ و در شعاع یک درجه از رومرکز زلزله، زمینلرزه‌های ۱۸ سال اخیر جمع آوری شده که معرف لرزه خیزی گستره رومرکز این زلزله در استان مازندران است، به گونه‌ای که بر اساس داده‌های جمع آوری شده در این مدت تعداد ۴۸۳ زلزله با بزرگای ۲.۵ و بالاتر در گستره اطراف رومرکز از سال ۲۰۰۶ میلادی تا زمان وقوع زلزله ۴ رامسر استان مازندران (مدت ۱۸ ساله) ثبت شده است.

بیت اللهی ادامه داد: از این تعداد زمینلرزه ثبت شده در مدت ۱۸ سال، ۱۴ زلزله با بزرگای ۴ تا ۵ به ثبت رسید و بقیه زمینلرزه‌ها کوچکتر از بزرگای ۴ در اطراف رومرکز گسترده شده‌اند.

مدیر بخش زلزله و مخاطرات مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی خاطر نشان کرد: با توجه به تراکم جمعیتی منطقه رامسر و اطراف آن و محدود بودن جاده‌های دسترسی به دلیل پیشروی جبهه کوهستان به سمت دریا، ضرورت جدی پایش جنبائی گسل‌های محدوده وجود دارد و پیشنهاد می‌شود پایش دینامیک گسل‌ها و خردلرزه‌های مرتبط با آنها، با نصب تجهیزات ثبت دینامیک زمین و شبکه لرزه نگاری محلی صورت پذیرد.

سابقه لرزه‌خیزی استان مازندران

دکتر مهدی زارع در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به لرزه‌خیزی استان مازندران، گفت: بررسی مهمترین زمین‌لرزه‌های مازندران در تاریخ حدود ۱۰۰۰ ساله اخیر آن، نشان می‌دهد که بیشتر این زمین‌لرزه‌ها در بخش‌های شرق البرز مرکزی در «فریم» و منتهی الیه غربی آن در «طالقان» ثبت یا گزارش شده است.

وی ادامه داد: لرزه‌خیزی مازندران بیشتر تحت تاثیر گسل «البرز شمالی» و گسل «مازندران» در بخش‌های مرکزی «نور» و «بلده» و گسل «شمال البرز مرکزی» و همچنین گسل «بهشهر» و قطعه شرقی گسل «البرز شمالی» در بخش‌های شرقی البرز مرکزی است.

به گفته زارع بر این اساس مهمترین مناطق با پتانسیل خطر بالای رخداد یک زمین‌لرزه بزرگ در مازندران عبارتند از مناطق مرکزی و تلاقی گسل‌های «بهشهر» و «مازندران» در جنوب «ساری» و «بابل» و منطقه مرکزی «البرز مرکزی» که پتانسیل رخداد زمین‌لرزه با بزرگای ۷.۵ در آنها بر پایه زمین‌لرزه‌های تاریخی و شواهد گسلش و ریخت زمین‌ساختی سطحی وجود دارد.

زلزله‌های قبلی در این منطقه در جدول ذیل آمده است:

گسل شمال البرز مسبب زمینلرزه ۴ رامسر

عضو هیات علمی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله با اشاره به زلزله‌های البرز مرکزی، توضیح داد: مهمترین گسل‌های لرزه‌زا در منطقه البرز مرکزی شامل گسل‌های «شمال البرز»، گسل «خزر» (مازندران)، گسل «لاریجان»، گسل «لار»، گسل «مشا»، گسل «کندوان» و گسل « بلده» می‌شود.

وی اضافه کرد: گسل شمال البرز گسل مهمی است که پتانسیل لرزه‌زایی مهمی را نیز داراست. این گسل در سال‌های اخیر  سه زمینلرزه کوچک را در جنوب غرب موجب شد. این زلزله‌ها همگی زلزله‌های کوچکی بودند که در حوالی کلاردشت رخ داده‌اند. هر رخداد زلزله شدید (با بزرگای بیش از ۶) در این منطقه با وقوع زمین‌لغزش‌های مهم می‌تواند همراه باشد که به عنوان مخاطره ثانویه در منطقه کوهستانی البرز مرکزی و غربی در اثر رخداد زلزله می‌تواند موجب خسارت و تلفات به‌ویژه در جاده‌های مهم نظیر «جاده چالوس» و روستاها و شهرهای واقع در منطقه کوهستانی مانند «کلاردشت» شود.

انتهای پیام

نظر شما