شناسهٔ خبر: 67954168 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

گرانی دلار موقتی است؟

نرخ ارز و سکه طی چند سه روز گذشته نوسانات افزایشی را تجربه کرد. برخی از فعالان بازار دلیل این مساله را مناقشات اخیر بین حزب الله و اسرائیل می‌دانند و برخی نیز به دلیل کاهش مداخلات بانک مرکزی در عرضه ارز. اما آیا این روند ادامه دار است؟

صاحب‌خبر -

جوان آنلاین: به تازگی شاهد وقوع یک حادثه امنیتی قابل تامل در عمق اراضی اشغالی بوده‌ایم. در این راستا، بر اثر برخورد موشک به شهرک مجدل شمس در جولان اشغالی، دست کم ۱۴ صهیونیست کشته و چندین تن دیگر زخمی شده اند. رویدادی که با بازتاب‌های گسترده منطقه‌ای و بین المللی همراه شده و رژیم صهیونیستی مدعی شده که حزب الله لبنان در پسِ این حمله بوده است.

 

کابینه جنگ اسرائیل از تمایل خود نسبت به آغاز حمله به لبنان سخن به میان آورده و در مقابل حزب‌الله نیز این تهدید را با تهدید‌های نظامی متقابل پاسخ گفته است.


بسیاری از تحلیلگران بر‌این باورند که درصورت بالاگرفتن شعله جنگ میان دو گروه مذکور احتمال گسترش درگیری‌ها فراتر از مرز لبنان و فلسطین اشغالی وجود دارد. بر این اساس تحلیلگران علت اصلی نوسانات اخیر بازار ارز و سکه را انتظارات تورمی ناشی از ریسک جنگ عنوان می‌کنند.


پیش از این نیز در جریان تنش‌های ایران با اسرائیل نیز شاهد افزایش نرخ دلار و طلا بودیم که البته با تخلیه هیجانات، قیمت دلار که تا مرز ۷۰ هزار تومان نیز پیش رفته بود، به کانال ۶۰ هزار تومانی بازگشت. بر این اساس پیش بینی می‌شود نوسانات اخیر نیز از جنس نوسانات قبل بوده که از پیشتوانه معاملاتی برخوردار نیست.


اما یکی دیگر از دلایل مهم نوسانات بازار ارز را می‌توان کاهش مداخلات بازارساز دانست. طی چند ماه گذشته بانک مرکزی تلاش کرد تا با عرضه ارز، قیمت دلار را کاهش و تا حدود ۵۷ هزار تومان نیز برساند. اما با توجه به درآمد‌های محدود ارزی قاعدتا ارزپاشی دولت‌ها نمی‌تواند راهکاری همیشگی برای کنترل بازار ارز باشد.


این نکته را نیز نباید از یاد برد که تحولات بین المللی از جمله انتخابات ۱۵ آبان ماه در آمریکا هم به هر حال تاثیرات خود را چه به لحاظ روانی و چه به لحاظ محدودیت‌های تجاری به خصوص در صورت روی کار آمدن ترامپ خواهد گذاشت.


در هر صورت به نظر کارشناسان تداوم ثبات نرخ دلار مستلزم حمایت بانک مرکزی از پول ملی از طریق تقویت عرضه در بازار است.


هم‌اکنون در بازار آزاد، قیمت طلای ۱۸ عیار هر گرم ۳ میلیون و ۴۶۱ هزار تومان، قیمت سکه تمام‌بهار آزادی طرح قدیم ۳۸ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان و قیمت سکه تمام‌بهار آزادی طرح جدید نیز ۴۲ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان است.


در بازار سبزه‌میدان، قیمت نیم‌سکه بهار آزادی ۲۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان، ربع‌سکه بهار آزادی ۱۵ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان و سکه یک‌گرمی ۷ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان تعیین شده است و به فروش می‌رسد.


هر مثقال طلا در بازار داخلی، ۱۴ میلیون و ۹۹۴ هزار تومان ارزش‌گذاری شده است؛ ضمن اینکه قیمت هر اونس طلا در بازار‌های جهانی ۲۳۸۹ دلار است.


در معاملات امروز (سه شنبه نهم مرداد ۱۴۰۳) مرکز مبادله ارز و طلای ایران، هر اسکناس دلار آمریکا با افزایش نسبت به روز کاری قبل به‌نرخ ۴۸ هزار و ۲۳۷ تومان و حواله دلار نیز به‌نرخ ۴۴ هزار و ۲۵۴ تومان معامله می‌شود. دلار تلگرامی نیز امروز به ۵۹ هزار و ۳۰۰ تومان رسید.


قیمت هر اسکناس یورو در مرکز مبادله ایران نیز با کاهش نسبت به روز کاری قبل به ۵۲ هزار و ۱۹۱ تومان و نرخ حواله یورو نیز به ۴۷ هزار و ۸۸۱ تومان رسیده است.


از سوی دیگر، اسکناس درهم امارات نیز با افزایش نسبت به روز کاری گذشته، ۱۳ هزار و ۱۳۴ تومان ارزش‌گذاری شده است و نرخ حواله درهم نیز ۱۲ هزار و ۵۰ تومان است.