پروژه تحقیقاتی بررسی اثر تاریخ کاشت و رقم بر عملکرد پنبه که برای نخستین بار در سطح استان در ایستگاه تحقیقات کشاورزی چرداول اجرا شده است، با حضور معاون پژوهش و فناوری مؤسسه تحقیقات پنبه کشور، محقق پنبه و معاون پژوهش و فناوری مرکز تحقیقات اسـتان تهران، عضو هیأت علمی محقق گیاهپزشکی موسسه تحقیقات پنبه و معاون پژوهش و فناوری، رئیس بخش علوم زراعی و باغی، مجری طرح تحقیقاتی پنبه و محقق مرکز تحقیقات ایلام بازدید و ارزیابی شد.
«حبیباله کشیری» معاون پژوهش و فناوری موسسه تحقیقات پنبه کشور امروز شنبه ۶ مردادماه ۱۴۰۳، در این بازدید اظهار کرد: گل پنبه حداقل ۲۵ تا ۳۰ روز بعد از کشت بسته به دمای محیط اولین غنچههای آن ظاهر میشود.
وی گفت: پنبه یک گیاه حساس به شرایط تنش بوده و تنش رطوبتی؛ خشکی و دمای بالا باعث ریزش زیاد در پنبه میشود. معاون پژوهشی موسسه پنبه ادامه داد ارقامی که در این پروژه کشت شده ۹ رقم آن داخلی-تجاری (ساجدی، شایان، خرداد، خورشید و...) و سه رقم آن مای و ba۱۰۱۰ و ba۹۱۱ ارقام ترکیهای میباشند که تقریبا از نظر تیپ رشدی مانند ارقام ایرانی هستند.
کشیری افزود: پنبه به رطوبت و ازت حساس است و دارای رشد نامحدود میباشد. در دنیا معمولاً از هورمون کنترل رشد استفاده میشود تا طول دوره زایشی را کوتاه یا همزمانرس یا زودرستر شوند. پنبه از زمانی که شروع به گلدهی میکند تا ۶ هفته غنچه میدهد ولی اگر مدیریت صحیح داشته باشیم و بتوانیم بار غنچه را سه هفته اول کنترل کنیم تقریباً ۹۰ درصد پتانسیل عملکرد را میتوانیم در آن رقم داشته باشیم.
وی خاطرنشان کرد: تراکم پنبه تیپ بسته بین ۱۲۰ تا ۱۸۰ هزار بوته در هکتار و تیپ باز متوسط بین ۶۰ تا ۸۰ هزار در هکتار است که از نظر عملکرد با هم مشابه بوده و متوسط پتانسیل عملکرد پنبه در کشور بین ۵ تا ۷ تن در هکتار است.
«علی نادریعارفی» محقق پنبه و معاون پژوهش و فناوری مرکز تحقیقات اسـتان تهران نیز در مورد شیوههای کنترل آفات و بیماریهای پنبه در طول زمان داشت تأکید و بر اهمیت ضدعفونی بذر برای کاهش برخی آفات در ابتدای فصل کاشت و همچنین در مورد تأثیر آفت سنک بر کاهش محصول در اثر ریزش گل و غنچه و نیز آفت کرم غوزه و اهمیت مبارزه به موقع با این آفات تأکید کرد.
وی همچنین گفت: پایش غوزههای پنبه در اواخر فصل رشد برای ردیابی وجود مگس سفید در مزرعه پنبه از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و چسبندگی و کاهش کیفیت الیاف پنبه از خسارتهای عدم مبارزه به موقع با این آفت است.
انتهای پیام
نظر شما