به گزارش ایرنا، دفنگاه زباله سراوان (دهستانی از توابع بخش سنگر شهرستان رشت در گیلان) از ۴۰ سال گذشته تبدیل به محل انباشت زبالههای شهر رشت و چند شهرستان اطراف شد تا آنجا که کوهی به ارتفاع بیش از ۱۰۰ متر و مساحت ۱۸ هکتار از زباله شکل گرفت و طی این سالها روز به روز بر وسعت و شدت آن افزوده شد و نه تنها مسائل زیست محیطی را برای منطقه و آلودگی آبهای سطحی و زیرزمینی موجب شد که مسائل بهداشتی و آلودگی های ناشی از آن زندگی مردمان منطقه را به شدت متاثر کرد.
وضعیتی که در این سالها همواره با نارضایتی های مردم و به تبع آن در قالب تجمعات و مشکلات ناشی از آن نمود یافت و رفته رفته تبدیل به بحرانی جدی برای استان شد و هر روز با ورود بالغ بر یک هزار تن زباله به این سایت دایم بر شدت، وسعت و گستره آن افزوده می شد.
مساله ای که زخمی چرکین بر بدنه این خطه سبز شده و عفونت آن دایم در حال گسترش بود. بر اساس آمارها پیش از اجرای طرح ساماندهی و بهسازی این دفنگاه روزانه حدود یکهزار تن زباله به این محل انتقال مییافت. زخمی دیرینه که به واسطه انباشت غیر اصولی زباله در سالیان طولانی به درد بزرگ زیست محیطی گیلان بدل شده بود و آنقدر بزرگ بود که کسی را یارای ورود به حوزه ساماندهی و مدیریت آن نبود.
معضلی که راهکاری مناسب، کارشناسی و عزمی جدی و ملی برای درمان نیاز داشت و با آغاز به کار دولت سیزدهم و شدت یافتن اعتراضات مردم منطقه به وضعیتشان و حساسیت هایشان و پیرو آن مسئولان استان برای رفع این معضل بزرگ جلسات و نشست ها و پیگیری ها آغاز شد.
اسدالله عباسی چند ماه بعد از آغاز به کار دولت سیزدهم به عنوان نماینده عالی دولت در گیلان موضوع رفع مشکل دفنگاه سراوان رشت را در دستور کار قرار داد و در همان ماههای نخست فعالیت خود دستور برگزاری نشست کمیته پسماند را در محل دفنگاه زباله سراوان داد. وی در آن نشست گفته بود: مردم سراوان رشت گرفتار این مشکل هستند، آنان به جای استفاده از جنگل سرسبز و طبیعت باید در این شرایط سخت زندگی کنند.
حرکت جهادی برای رفع مشکل دفنگاه سراوان رشت
نماینده عالی دولت در گیلان آن زمان در آن نشست گفت: از همین فردا برای رفع مشکل دفنگاه زباله سراوان رشت حرکت جهادی باید صورت گیرد.
وی تاکید کرد: هر چه در توان دارید به کار گیرید، صاحبان اندیشه و ایده را برای رفع مشکل فرا بخوانید، ضمن اینکه به دنبال پهنه و گزینههای دیگری برای دفن زباله نباشیم تا دردسرهای دیگر پیش نیاید.
موضوع دفنگاه سراوان رشت همواره در نشستهای کمیته پسماند گیلان مطرح بود؛ استاندار گیلان در این نشستها به این موضوع تاکید میکرد که مدیریت پسماند با پشت میز نشینی به نتیجه مطلوب نمیرسد؛ پسماند بزرگترین چالش گیلان است که مدیریت آن باید جهادی و فارغ از اقدامات معمول باشد.
پیگیری برای رفع مشکل دفنگاه سراوان رشت ادامه یافت و رئیس جمهور در دیدار با نماینده عالی دولت در گیلان در دیدار نمایندگان شمال کشور فیلمی از وضعیت پسماند استان دید و وخامت اوضاع را بیش از پیش درک کرد و پیرو آن بر رفع این مشکل تاکید کرد و در سفراستانی دولت به سال ۱۴۰۰ به استان وزیر کشور مسئول پیگیری موضوع شد و طی بازدید از محل در جریان مشکلات مردم منطقه قرار گرفت.
بیشتر بخوانید:
وزیر کشور از نزدیک مشکلات محل دفن زباله سراوان رشت را بررسی کرد
با تاکید و نگاه ویژه شهید رئیسی بر رفع مشکل دفنگاه سراوان رشت و پیگیری های متعدد تلاشها برای مرتفع شدن این معضل بیشتر شد و به این ترتیب اینک در پایان دولت سیزدهم عملیات ساماندهی و بهسازی دفنگاه زباله سراوان رشت که در سال ۱۴۰۱ آغاز شد و هم اکنون ۸۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
بیشتر بخوانید:
بهسازی محل دفن زباله در سراوان رشت آغاز شد
ساماندهی بحران ۴۰ ساله زباله در سراوان رشت با عزم جهادی
ساماندهی دفنگاه زباله رشت رو به اتمام است؛ ۱۴ همت پروژه آماده افتتاح در سفر رئیس جمهور
معاون اجرایی رئیسجمهور نیز اسفندماه سال گذشته در جریان سفر به گیلان طی بازدید از دفنگاه زباله سراوان گفته بود: تاکنون ۱۲ هکتار از ۱۶ هکتار محوطه این دفنگاه ساماندهی شده و پیشرفت کار در این مجموعه به حدود ۸۴ درصد رسیده و کار همچنان با قوت ادامه مییابد.
منصوری گفته بود: پیش از آن روزانه افزون بر هزار تن زباله شهر رشت و مناطق اطراف به این منطقه وارد میشد که این حجم زباله در صورت عدم مدیریت، اثرات مخرب زیست محیطی در پی دارد چنانکه تا به امروز در این منطقه داشته است.
معاون اجرایی رئیسجمهور با اشاره به عمق ۱۰۰ متری زباله در برخی از مکانهای محل دفن زباله در سایت سراوان رشت بیان کرد: تاکنون ۱۲ هکتار از این سایت ساماندهی شده و حدود سه تا چهار هکتار باقیمانده نیز به سرعت ساماندهی میشود و فقط منطقه کوچکی باقی میماند که طی یکی، ۲ سال آن هم بهسازی و پاکسازی و به طور کامل رفع میشود.
بیشتر بخوانید:
پیشرفت ۸۴ درصدی ساماندهی دفنگاه زباله سراوان رشت/ زبالهسوز اجرایی میشود
عزم جدی دولت سیزدهم بر رفع مشکل دفنگاه سراوان رشت
رئیس کمیسیون بهداشت و محیط زیست شورای اسلامی شهر رشت گفت: با عزم جدی دولت سیزدهم و نگاه ویژه شهید رئیسی طرح ساماندهی و بهسازی دفنگاه زباله سراوان رشت به اجرا درآمد و هماکنون نزدیک ۸۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
حسن کریمی کرنق در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: از ۴۰ سال گذشته منطقه سراوان رشت محلی برای دفن زباله این شهرو مناطق اطراف آن و برخی از شهرستانهای دیگر گیلان شد و انباشت زباله به ارتفاع ۱۰۰ متر در این مدت طولانی موجب نارضایتی مردم منطقه شده بود.
وی افزود: منطقه سراوان رشت ابتدا به عنوان مکان موقت برای دفن زباله انتخاب شده بود اما با گذشت زمان به دلیل پیدا نکردن مکان دیگر؛ انتقال زباله به این محل ادامه یافت تا جایی که به عنوان یک مشکل زیست محیطی مطرح شد اما همزمان با فعالیت شورای ششم و دولت سیزدهم برای رفع این معضل تدبیر شد.
منطقه سراوان رشت ابتدا به عنوان مکان موقت برای دفن زباله انتخاب شده بود اما با گذشت زمان به دلیل پیدا نکردن مکان دیگر؛ انتقال زباله به این محل ادامه یافترئیس کمیسیون بهداشت و محیط زیست شورای اسلامی شهر رشت با اشاره به سفر شهید رئیسی به گیلان در بهمن سال ۱۴۰۰ افزود: پس از بازدید وزیر کشور و تاکید رئیسجمهور برای رفع مشکل دفنگاه سراوان در سفر ۱۴۰۰ استانی؛ برای ساماندهی و بهسازی این دفنگاه بودجه اختصاص یافت و شهرداری رشت نیز موظف به ساماندهی آن شد.
دفنگاه جدید زباله رشت باید سریعتر مشخص شود
رئیس کمیسیون بهداشت و محیط زیست شورای اسلامی شهر رشت گفت: اکنون حدود ۸۵ درصد از دفنگاه سراوان رشت ساماندهی و بهسازی شده و کار با جدیت ادامه دارد و بر اجرای این پروژه نظارت دقیق میشود.
وی با بیان اینکه استانداری گیلان باید مکان جدیدی برای دفن زباله به شهرداری رشت اعلام کند، اضافه کرد: دفنگاه جدید زباله، ساز و کار خود را دارد از اینرو باید زمین مناسب برای این کار اختصاص داده شود تا معضلات سراوان تکرار نشود.
کریمی کرنق با تاکید بر اهمیت تفکیک زباله از مبدا اظهار کرد: موضوع فرهنگسازی تفکیک زباله از مبدا از ابتدای فعالیت شورای ششم رشت در دستور کار قرار گرفت و کارهایی از جمله آموزش تفکیک زبالههای خشک و تَر در مدارس انجام شده و این کار ادامه دارد.
رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری رشت گفت: پسماند یکی از چالشهای جدی و مهم گیلان در سالهای اخیر به شمار میرود و پاشنه آشیل آن هم دفنگاه سراوان رشت بوده اما با توجه ویژه دولت سیزدهم ساماندهی این دفنگاه به اجرا درآمد.
پسماند یکی از چالشهای جدی و مهم گیلان در سالهای اخیر به شمار میرود و پاشنه آشیل آن هم دفنگاه سراوان رشت بوده اما با توجه ویژه دولت سیزدهم ساماندهی این دفنگاه به اجرا درآمدعلی مقصودی هم اظهار کرد: موقعیت مکانی دفنگاه زباله سراوان رشت به صورت شیب بندی به نحوی بوده که با تخلیه زباله در منطقه بلند، پسماند به شیوه رانشی توزیع میشد و سال ۹۶ همین شرایط موجب شد تا به دلیل رانش زباله محدوده دفنگاه سراوان ۲ برابر (در سطح) افزایش یابد و این خطر همچنان از آن سال به بعد هم وجود داشت.
وی بیان کرد: این موضوع ضمن خطرات جانی و مالی موجب افزایش سطح بیشتری از زباله در دفنگاه سراوان میشد و طی سالهای گذشته برای جلوگیری از رانش زباله کاری انجام نشد و از طرفی به دلیل نوع شیببندی امکان پوشش کامل زباله وجود نداشت.
رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری رشت ادامه داد: با توجه به خواسته به حق مردم سراوان مبنی بر اینکه دفنگاه این منطقه باید تغییر کند و این مکان محل دفن زباله نباشد ۲ رویکرد وجود داشت نخست اینکه با همان وضعیت ساماندهی و بهسازی شود و دیگر اینکه محل جدید برای دفن زباله انتخاب گردد.
وی با تشریح کارهای انجام شده در برنامههای شهرداری رشت برای انتخاب مشاور و تهیه اسناد برای جلوگیری از رانش و پوشش زباله به ارتفاع حدود ۱۰۰ متر اضافه کرد: برای پوشش زباله در سطح ۱۵ هکتار نیاز به بودجه زیادی داشت که دولت شهید رئیسی اختصاص بودجه برای بهبود وضعیت دفنگاه زباله سراوان را در دستور کار قرار داد.
مقصودی اضافه کرد: در دولت شهید رئیسی قراردادی به ارزش هزار و ۶۰ میلیارد ریال برای بهسازی دفنگاه سراوان رشت منعقد شد که هماینک مساحت باز در تماس با زباله به کمتر از ۳.۵ هکتار رسید ضمن اینکه با دیوارهسازیهای انجام شده جلوی خطر رانش زباله گرفته شد که مجموعه این اقدامات در تاریخ ۴۰ ساله این دفنگاه کاری بینظیر و ارزشمند است.
وی با بیان اینکه نحوه ساماندهی و بهسازی دفنگاه سراوان رشت از شیوههای است که در دانشکدهها تدریس میشود، ادامه داد: دانشجویان دانشگاههای مختلف کشور و مدیران دستگاههای اجرایی از نحوه ساماندهی و بهسازی این دفنگاه بازدید کردهاند.
رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری رشت اظهار کرد: سال ۹۵ قرارداد احداث تصفیهخانه شیرابه سراوان رشت از سوی شهرداری با پیمانکار مربوطه منعقد شد تا در کمتر از یک سال این تصفیهخانه به بهرهبرداری برسد اما به دلایل مختلف این موضوع محقق نشد.
بیشتر بخوانید:
پیمانکار تصفیهخانه شیرابه سراوان رشت با رای شبه قضایی تعیین تکلیف میشود
احداث تصفیهخانه شیرابه سراوان رشت
مقصودی بیان کرد: برای راهاندازی تصفیهخانه شیرابه سراوان رشت فراخوان جذب پیمانکار جدید انجام شد و کارهای اجرایی برای احداث آن نیز در حال انجام است.
برای راهاندازی تصفیهخانه شیرابه سراوان رشت فراخوان جذب پیمانکار جدید انجام شد و کارهای اجرایی برای احداث آن نیز در حال انجام است. وی در ادامه با تاکید بر ضرورت توجه به موضوع مهم تفکیک زباله از مبدا و جداسازی زباله خشک از تَر اظهار کرد: تفکیک زباله از مبدا باید از سن پایین به کودکان آموزش داده شود.
رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری رشت اضافه کرد: طبق قانون مدیریت پسماند؛ شهرداری به تنهایی مسئول فرهنگسازی تفکیک زباله از مبدا نیست این مجموعه نیازمند همکاری همگان است.
وی بیان کرد: هم اینک ۶ ایستگاه ثابت در رشتیان، میدان توحید، استقامت یک، منظریه، مسکن مهر و پارک میخک برای جمعآوری پسماند خشک در رشت فعال هستند و با تقسیم بندی شهر به ۹۰ قسمت و طی ۶ روز هفته، جمع آوری پسماند خشک از درب منازل شهروندان در حال انجام است.
مقصودی اظهار کرد: علاوه بر این تفکیک زباله از مبدا در رشت به وسیله ۱۵ دستگاه خودروی نیمه سنگین وانت و نیسان از شنبه تا پنجشنبه هر هفته با حضور در مناطق و محلات مختلف این شهر جمعآوری میشود.
در واقع حل مشکل زباله در گیلان چالشی جدی است که نیازمند ورود همه بخش ها و نیز مردم به موضوع است و جنبه های مختلفی از فرهنگ سازی تا اقدامات اجرایی برای مدیریت و کاهش زباله، بازیافت آن و تبدیل زباله های تر به کود و غیره را شامل می شود که امید است این مشارکت و همراهی مردم و پیگیری های جدی شهرداری ها از جمله شورا و شهرداری رشت و بخش دولتی این موضوع به سامان و سرانجامی مطلوب برساند.
بیشتر بخوانید:
۶ ایستگاه ثابت برای جمعآوری پسماند خشک در رشت فعال است
اربعین خادمالرضا(ع)؛ خدمات ماندگار شهیدجمهور در گیلان
نظر شما