شناسهٔ خبر: 67825576 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

مصرف بی‌رویه‌ مُسکن‌ها، چرخه‌ معیوبی از سردردها را ایجاد می‌کند

تهران- ایرنا- مصرف بی‌رویه مُسکن‌ها و عدم بهبودی سردرد فرد مبتلا، می‌تواند نوعی وابستگی به دارو و چرخه معیوبی از سردردهای ناشی از مصرف مسکن را ایجاد کند، بنابراین افراد باید برای هر سردرد، درمان مختص به خود را با مراجعه به پزشک دریافت کنند.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، شاید بتوان گفت هیچ کس نیست که چندسالی زندگی کرده باشد و طعم تلخ سردرد را نچشیده باشد. این بیماری از شایع‌ترین مرض هاست. در بسیاری از موارد نیز خوش‌خیم است و نیاز به درمان خاصی ندارد. می‌توان کمی صبور بود تا از شدت آن کاسته شود یا با توصیه پزشک دارویی مصرف کرد و از شر آن خلاص شد.

اما در مواردی نیز سردردها بسیار شدید است و امان صاحب آن درد را می‌برد. این نوع سردردها نیاز به بررسی بیشتر دارد، چرا که ممکن است از وجود بیماری‌هایی نظیر میگرن یا تومور مغزی حکایت کند. در هر صورت درمان سردرد بسته به عامل ایجاد آن متفاوت است.

به اعتقاد متخصصان سردرد ها به دو گروه اولیه و ثانویه تقسیم می‌ شوند. اولیه‌ها عبارتند از میگرن، سردرد خوشه‌ای و سردرد مزمن روزانه. ثانویه‌ها هم علل گوناگون و متنوعی دارند. قسمت عمده‌ای از سردردها نیز عصبی‌اند. شاید بتوان گفت ۹۸ درصد سردردها قابل بهبود و به عبارتی خوش‌خیم هستند. باقی نیز به عللی چون تومور مغزی یا ضایعه مغزی به وقوع می‌پیوندند.

اما سردردهای مزمن و شدید را باید جدی گرفت و حتما باید از خوددرمانی پرهیز کرد.

مصرف بی‌رویه‌ مُسکن‌ها، چرخه‌ معیوبی از سردردها را ایجاد می‌کند


مصرف بی رویه‌ مُسکن‌ها زمینه‌ساز تشدید برخی از سردردها

دانشیار بیماری‌های مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد درخصوص مصرف بی رویه‌ مُسکن ها، اظهار کرد: سردرد یکی از علائم شایع در بین عموم افراد است و کمتر کسی وجود دارد که در طول عمرش به سردردهای مختلف اعم از سردردهای تنشی و سردردهای ناشی از میگرن، دچار نشده باشد.

دکتر فریبرز رضایی طلب، مصرف بی رویه‌ داروهای مسکن را زمینه ساز تشدید سردردها در افراد دانست و گفت: فردی که حداقل یک روز در میان یا هر روز، مصرف مسکن را به مدت حداقل سه ماه دارد و سردردش بهبود نمی یابد، باید مصرف داروی مسکن را متوقف کند، زیرا وابستگی به دارو ایجاد شده و در این شرایط با مصرف زیاد و بی رویه مسکن و عدم بهبودی سردرد فرد مبتلا، مشکلات خلقی و اضطراب نیز در او ایجاد می شود، که خود تشدیدکننده سردرد است؛ بنابراین فرد در یک چرخه معیوبی قرار می گیرد و با بروز سردرد ملزم به مصرف مسکن می شود، سپس مصرف آن و عدم بهبودی، مجددا منجر به اضطراب و پس از آن سردرد می شود.

وی اضافه کرد: همچنین، مصرف بی رویه مسکن ممکن است عوارضی همچون مشکلات کلیوی و گوارشی نیز ایجاد کند، بنابراین پیشنهاد می شود فرد برای هر سردرد، درمان مختص خود را با مراجعه به پزشک دریافت کرد.

وی همچنین خاطرنشان کرد: سردردی که طی دو تا سه هفته اخیر به یکباره به وجود آمده و موجب ناراحتی و تاری دید در فرد شده، بسیار مهم است و این علائم می تواند نشانگر مشکلات مغزی جدی تری باشد.

دانشیار بیماری های مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاکید کرد: در مواقع بروز سردرد، چنانچه فرد با علائمی همچون، افت هوشیاری و آگاهی نسبت به محیط، افزایش شدید فشارخون، گزگز و مورمورشدن یکطرفه بدن روبرو شد، باید سریعا به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کند.

حدود ۱۵ درصد بانوان ایرانی دچار سردرد هستند

عضو هیات مدیره انجمن بیماری‌های مغز و اعصاب در مورد سردردها نیز می گوید: سردرد در جامعه ما از جمله مسائل بسیار شایع است، بین ۱۰ تا ۱۵ درصد بانوان و بین ۶ تا ۷ درصد آقایان به میگرن مبتلا هستند. برخی از سردرهای ناگهانی، سردردهایی که فرد را از خواب بیدار می‌کنند و سردردهای پس از بیداری نیازمند مراجعه به پزشک هستند.

بین ۱۰ تا ۱۵ درصد بانوان و بین ۶ تا ۷ درصد آقایان به میگرن مبتلا هستند. مجید غفارپور همچنین در رابطه با سکته‌های مغزی افزود: مردم باید علائم سکته‌های مغزی را بدانند و سریع به مراکز درمانی مراجعه کنند. مهمترین اصل در سکته‌های مغزی پیشگیری از طریق ورزش، کاهش فشارخون، پرهیز از مصرف دخانیات و الکل و کنترل دیابت است.

این متخصص در رابطه با زوال عقلی نیز گفت: ۱۲ تا ۲۰ درصد اختلالات هوشی دلایلی دارند که قابل درمان هستند. برخی از زوال‌های عقلی قابل درمان است و حافظه بازگشت پذیر است. ضمن اینکه ثابت شده است که مطالعه و ورزش از زوال عقل جلوگیری می‌کند.

مصرف بی‌رویه‌ مُسکن‌ها، چرخه‌ معیوبی از سردردها را ایجاد می‌کند

شیوع بالای سردرد در بین نوجوانان کشور /۱۴درصد ایرانیان به میگرن مبتلا هستند

رئیس انجمن سردرد ایران با اعلام شیوع بالای سردرد در بین نوجوانان کشور، گفت: حدود ۱۴ درصد در جمعیت بزرگسالان در کشور به سردرد میگرنی مبتلا هستند.

منصوره تقاء اظهار داشت: در کشورهای پیشرفته پرستار متخصص سردرد عنوانی بسیار آشنا است و خدماتی که توسط این پرستاران ارائه می‌شود، بسیار گسترده است و بهره بسیار خوبی برای بیماران به همراه دارد.

وی ادامه داد: هدف اصلی این برنامه آموزش پرستاران در حوزه سردرد است که بتوانند پشتیبانی درمانی خوبی برای افرادی که مبتلا به انواع سردرد هستند مثل بیماران مراجعه کننده به کلینیک‌های سردرد و کلینیک‌های مغز و اعصاب و نیز بیماران بستری به دلیل سردردهای خاص مانند افزایش فشار داخل جمجمه یا وجود لخته در سیستم سیاهرگی مغز داشته باشند و از نظر روند درمانی از بابت احتمال بروز عوارض دارویی و درمانی و حتی نیاز آنها به ویزیت مجدد خدمات ارائه دهند.

سردرد میگرن در افراد زیر سن ۵۰ سال در دنیا به عنوان اولین علت ناتوانی شناخته شده استرئیس انجمن سردرد ایران با اشاره به آمارهای ارائه شده در سال ۲۰۱۸ توسط سازمان‌های جهانی درباره سردرد، اظهار داشت: در این بررسی‌ها، سردرد میگرن در افراد زیر سن ۵۰ سال در دنیا به عنوان اولین علت ناتوانی شناخته شده است که در کشور ما نیز طبق یک بررسی در چند سال قبل در مورد علل ناتوانی در حیطه بیماری‌ها، سردرد علت اول ناتوانی شناخته شد.

مصرف بی‌رویه‌ مُسکن‌ها، چرخه‌ معیوبی از سردردها را ایجاد می‌کند


وجود سردرد به علت مصرف داروهای مسکن

این متخصص بیماری‌های مغز و اعصاب به وجود سردرد به علت مصرف داروهای مسکن اشاره کرد و گفت: این نوع سردرد در کشور ما بسیار شایع است و افراد بدون مراجعه به پزشک یا کامل نکردن دوره درمان خود، شروع به مصرف بیش از حد مسکن‌ها می‌کنند که خود موجب بروز سردرد جدیدی در فرد می‌شود که مقاوم تر به درمان است.

افراد بدون مراجعه به پزشک یا کامل نکردن دوره درمان خود، شروع به مصرف بیش از حد مسکن‌ها می‌کنند که خود موجب بروز سردرد جدیدی در فرد می‌شود که مقاوم تر به درمان است

تقاء اضافه کرد: سردرد میگرنی در ایران حدود ۱۴ درصد در جمعیت بزرگسالان است که نسبت به جمعیت کل کشور برای افرادی که فقط مبتلا به میگرن هستند بسیار بالا است که این آمار در گروه نوجوانان درصد بسیار بالاتری را نشان می‌دهد.

این استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: در یک بررسی انجام شده از طرف گروه تحقیقاتی ما در گروه نوجوانان که در مدارس صورت پذیرفته، ۶۰ درصد از نوجوانان گفتند که در سه ماه گذشته چندین مرتبه سردرد را تجربه کردند و بسیاری از اوقات این سردرد منجر به غیبت از مدرسه یا کاهش کارایی این افراد در مدرسه بود که از علل شایع آن سردردهای میگرنی، تنشی و سردردهای پس از ضربه های خفیف با فعالیت‌های ورزشی بود.

نظر شما