به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از تسنیم، طی روزهای گذشته تصاویری در فضای مجازی درخصوص تخریب یکی از خانههای قدیمی در شهر لنگرود منتشر شد که واکنشهای مختلفی را در میان مخاطبان به همراه داشت.
شهرستان لنگرود از جمله شهرستانهایی است که دارای چندین بنای تاریخی است که برخی از آنها محل زندگی حاکمان منطقه بود که از جمله میتوان به خانه دریابیگی اشاره کرد که چند سال پیش در آتش سوخت و بعد از آن قرار بود که بازسازی شود که در این راستا اقداماتی انجام شد.
بناهای قدیمی دیگری نیز در این شهرستان از جمله خانه تاریخی منجم باشی و حمام فشکالی و غیره وجود دارد که هنوز در دست وراث است که برخی بناها مانند حمام فشکالی وضعیت مناسبی ندارند و مسئولین شهرستان و استانی اقدام عملی برای خرید خانههای تاریخی در این استان نکرده اند، البته یکی از عوامل به نتیجه رسیدن جدای منابع مالی محدود میراث فرهنگی، اختلافات بین وراث است که نه پیگیریها برای تعیین تکلیف آن بناها را نیز بیثمر میگذارد و از طرفی آن بنای تاریخی نیز به دلیلعدم نگه داری مناسب، روز به روز خراب میشود.
حال خانه مدیری لنگرود یکی از خانههای تارخی لنگرود است که قدمت آن بیش از یکصد سال است و چند سال پیش، فردی این خانه را از صاحب خانه و وراث آن خریده و امروز به دنبال تخریب و ساخت بنای جدید کرده است.
متاسفانه این خانه تاریخی لنگرود که به نام ساختمان مدیری معروف است در فهرست ملی آثار تاریخی به ثبت نرسیده و به همین دلیل صاحب جدید این ساختمان نیز اقدام به تخریب و ساخت بنا کرده بود که طبیعتا حق خود میدانست ولی سازمان میراث باید از سالهای گذشته به دنبال تعیین تکلیف و ثبت این بنا به عنوان اثر ملی و خرید از صاحب بنا بود که در هر صورت این مورد محقق نشد و وضعیت این بنا امروز به گونه دیگری رقم خورد.
ولی جهانی مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان در واکنش به تخریب خانه تاریخی مدیری لنگرود گفت که یگان حفاظت میراث فرهنگی پس از اطلاع از اقدام به تخریب ساختمان واجد ارزش تاریخی مدیری توسط مالک از ادامه عملیات جلوگیری کرد و اقدامات حقوقی و قانونی درخصوص توقف عملیات تخریب صورت گرفت.
وی با بیان اینکه پیگیری موضوع این پرونده تا حصول نتیجه لازم در دستور کار اداره کل قرار دارد، افزود: مطابق با ضوابط و مقررات باید وضعیت ساختمان به شکل قبل برگشته و عین به عین بازآفرینی شود.
آن طور که مطرح شده، صاحب این ساختمان برای تخریب و بازسازی به شهرداری مراجعه کرده که شهرداری نیز از میراث فرهنگی استعلام انجام داده که در این خصوص مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان میگوید این اداره در پاسخ به استعلام صدور پروانه ساختمانی از سوی شهرداری درخصوص خانه تاریخی مدیری لنگرود که در اسفند ماه سال گذشته انجام شده بود به صراحت بیان کرد که این ساختمان در جرگه بناهای واجد ارزش بوده و هرگونه تخریب ساختمان ممنوع است و حفظ بنا با تثبیت وضعیت موجود اجتناب ناپذیر است.
با این حال بعد از گذشت چند ماه از استعلام شهرداری لنگرود و پاسخ اداره میراث فرهنگی و عدم صدور مجوز از سوی شهرداری، شاهد تخریب بنا توسط مالک جدید این ساختمان هستیم که بنا بر گفته مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان، این بنا باید عین به عین بازآفرینی شود و باید دید سرنوشت این بنای یک صدساله به کجا ختم میشود.
∎
نظر شما