مردم شهرها و روستاهای شهرستان دامغان در قالب بیش از ۵۰ هیات عزاداری، یک روز پس از عاشورای حسینی با تعطیل کردن بازار و برافراشتن پرچمهای عزا بر سر در خانهها، از ساعات اولیه صبح خود را با پای پیاده به حسینیه اعظم حضرت ابوالفضل دامغان رساندند.
شیفتگان و دلدادگان سیدالشهدا (ع) پس از برگزاری عزاداری، آیین نخل گردانی را از حسینیه محله امام تا آرمگاه بکیر بن اعین برگزار کردند و یا حسین یا حسین گویان در سوگ عزای حسینی و مظلومیت خاندان به اسارت رفته آن امام همام بر سر و سینه زدند.
آیین کهن عزاداری یازدهم محرم دامغان به عنوان میراث معنوی و ناملموس فرهنگی، در سال ۱۳۹۱ به شماره ۶۵۳ در فهرست میراث ناملموس ملی ثبت شده است.
آیین سنتی نخل گردانی هم عصر یازدهم محرم به یاد شهدای دشت کربلا در شاهرود برگزار می شود .
در این آیین ۱۷۰ ساله، سوگواران حسینی در شاهرود، نخل را که نمادی از تابوت سرور و سالار شهیدان اباعبدالله الحسین (ع) است، از مسجد موسی بن جعفر (ع) که به مسجد پای نخل معروف است تا پارک شهدای محراب به حرکت در میآوردند.
عزاداران در این مسیر در مصائب کربلا و مظلومیت امام حسین (ع) اشک ماتم میریزند.
در مراسم نخل گردانی شاهرود، اهالی بسطام، مجن و بیشتر مناطق شهری و روستایی شهرستان شاهرود شرکت میکنند.
نخل شاهرود از بزرگترین نخلهای کشور که ۹ تیر اصلی دارد که از زمان ساخت به محلات و طایفههای خاصی اختصاص داشته است و هنگام نخل گردانی افراد منسوب به همان محله یا طایفه، زیر همان چوبها را میگیرند.
در پایان این مراسم، نخل بزرگ شاهرود به مکان دائمی خود واقع در جنب مسجد پای نخل منتقل میشود.
مراسم نخل گردانی شاهرود در فهرست آثار معنوی کشور ثبت شده است.
نظر شما